όσον αφορά την εφαρμογή πιστοποίησης του WelFur, θα πρέπει να προετοιμάζονται προκειμένου μέχρι το 2020 να έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, αφού σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα έχουν την δυνατότητα να προμηθεύουν τα δέρματά τους προς πώληση στα δημοπρατήρια.
Για τον λόγο αυτό το δανέζικο δημοπρατήριο της Kopenhagen Fur, πραγματοποίησε μια ενδιαφέρουσα ημερίδα εποχιακών πληροφοριών και ενημέρωσης αγοράς, όπως επίσης Συμβόλαια παράδοσης δερμάτων, WelFur και την Ασθένεια της Aleutian.
Στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο HOTEL ESPEROS συμμετείχαν περίπου 80 φαρμαδόροι από την Καστοριά και την ευρύτερη περιοχή του Βοϊου Κοζάνης, προκειμένου να ενημερωθούν, αλλά και να εκφράσουν τις όποιες απορίες τους, σχετικά με τις επερχόμενες αλλαγές και ιδιαίτερα της πιστοποίησης WelFur.
Το δημοπρατήριο της Kopenhagen Fur ήρθε στην Καστοριά με πολυμελή αντιπροσωπεία, όπου και ανέπτυξε όλα τα παραπάνω ενδιαφέροντα θέματα.
Στο πάνελ των ομιλητών ήταν η Louise Weile, ο Jens Groot και ο Jοrgen Οstergaard, ενώ διευκρινήσεις έδωσε και ο εκπρόσωπος του δημοπρατηρίου στην Ελλάδα, ο Λεωνίδας Μπούτης.
“Περίπου 450 φάρμες εκτροφής γουνοφόρων σε ολόκληρη την Ευρώπη είχαν τον πρώτο έλεγχο αξιολόγησης WelFur στο πλαίσιο της εφαρμογής του πλέον προηγμένου επισ-τημονικά βασισμένου προγράμματος για την καλή διαβίωση των ζώων. Ο αριθμός δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς το 77% των κτηνοτρόφων στην Ευρώπη, έσπευσαν να υπογράψουν για τουλάχιστον μία επίσκεψη το 2017 μόλις ανακοινώθηκε η εφαρμογή.”, επισήμανε η Louise Weile και πρόσθεσε : “Το άνοιγμα του εκτροφέα στην ιδέα ενός προγράμματος πιστοποίησης για τη μέτρηση και την τεκμηρίωση της καλής μεταχείρισης των ζώων στις φάρμες είναι σημαντικό. Οι ευρωπαίοι κτηνοτρόφοι γνωρίζουν ότι η καλή διαβίωση των ζώων στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αποτελεί κεντρικό στοιχείο της αειφόρου ανάπτυξης του συγκεκριμένου κλάδου. Τα φιλικά προϊόντα προς την καλή διαβίωση των ζώων ελκύουν τους πελάτες που προτιμούν ένα πιο βιώσιμο στυλ μόδας.Η υπεύθυνη κτηνοτροφία και η μόδα συνδέονται όπως ποτέ άλλοτε. Και ενώ οι εθνικές νομοθεσίες έχουν όρια στον έλεγχο, ένα πρόγραμμα πιστοποίησης που αναπτύσσεται από επιστήμονες και βασίζεται σε 30 χρόνια έρευνας έχει καλύτερη απόδοση’’.
Στη Δυτική Μακεδονία (Καστοριά και Σιάτιστα), όπου χτυπάει η καρδιά της Ελληνικής Γούνας, ο κλάδος είχε και εξακολουθεί να έχει δυναμική ανάπτυξης. Υπάρχει τεράστια τεχνογνωσία που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα ελληνικά δέρματα γουνοφόρων ζώων πλέον είναι ανταγωνιστικά και σε ποιότητα των καλύτερων, παγκοσμίως, εκτροφέων άλλων χωρών.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους κανονισμούς θα πρέπει τα κλουβιά στα εκτροφεία να έχουν μέχρι δύο ζώα, αφού μόνο έτσι εξασφαλίζεται η καλύτερη ποιότητα, το μέγεθος, ενώ απο-φεύγονται τα ελαττωματικά δέρματα.
Ωστόσο, το πρόβλημα που ανέφεραν οι Έλληνες εκτροφείς, είναι η έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, προκειμένου να μετατρέψουν τα κλουβιά τους, έτσι ώστε να είναι συνεπείς στους κανονισμούς. Επίσης, τέθηκαν θέματα της προκαταβολής για την αγορά τροφής, καθώς επίσης και η γραφειοκρατία, αλλά και τα έξοδα που επιβαρύνονται, όσον αφορά τις προσημειώσεις και τα ενέχυρα που υπογράφουν στα συμβόλαια με το δημοπρατήριο.
Πάνω στο θέμα αυτό, δηλαδή των προσημειώσεων και των ενεχύρων, η Louise Weile ανέφερε ότι με απόφαση του δημοπρατηρίου, οι φαρμαδόροι θα απαλλάσσονται, πλέον, από τα έξοδα αυτά, τα οποία θα καλύψει εξ’ ολοκλήρου το δανέζικο δημοπρατήριο.
Τέλος, οι εκτροφείς για να συμμετέχουν πλέον στο WelFur, θα πρέπει να προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες στην υπογραφή των συμβολαίων, αφού θα πρέπει, σε διάστημα ενός έτους σχεδόν, να πραγματοποιηθούν και οι τρεις έλεγχοι αξιολόγησης της φάρμας, έτσι ώστε μέχρι το 2020 να έχουν πάρει την πιστοποίηση και να έχουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα να προμηθεύουν τα διεθνή δημοπρατήρια με τα προϊόντα τους, προκειμένου να πουληθούν, ενώ σε αντίθετη περίπτωση τα δημοπρατήρια δεν θα προμηθεύονται δέρματα από μη πιστοποιημένους εκτροφείς.
Περισσότερες φωτογραφίες ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ