"


Bug σε Firefox και Chrome διέρρεε πληροφορίες προφίλ Facebook

Μια ευπάθεια στο χαρακτηριστικό CSS3, με το όνομα ” mix-blend-mode ” επέτρεπε σε έναν εισβολέα, να αφαιρεί την ανωνυμία ενός χρήστη Facebook που χρησιμοποιεί το Google Chrome ή το Mozilla Firefox, κάνοντάς τον να επισκεφτεί έναν ειδικά σχεδιασμένο ιστότοπο.
Το ελάττωμα, που έχει τώρα διορθωθεί, ανακαλύφθηκε πέρυσι από το ερευνητικό δίδυμο Dario Weißer και Ruslan Habalov και ξεχωριστά από έναν άλλο ερευνητή που ονομάζεται Max May.

Το demo που δημιούργησαν οι ερευνητές, τους έδωσε τη δυνατότητα να συλλέξουν στοιχεία όπως η εικόνα προφίλ, το όνομα χρήστη και πληροφορίες σχετικές με τα “likes” των ανυποψίαστων επισκεπτών, ανέφεραν οι ερευνητές σε ένα blog post. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν στο παρασκήνιο όταν ένας χρήστης επισκέπτεται έναν κακόβουλο ιστότοπο.

Η διαρροή δεδομένων μπορεί να συμβεί σε ιστότοπους που χρησιμοποιούν iFrames τα οποία συνδέονται με το Facebook με τη μορφή social plugins και login buttons.

Το POC χρειάζεται περίπου 20 δευτερόλεπτα για να αποκαλύψει ένα όνομα χρήστη, περίπου 5 λεπτά για μια θαμπή έκδοση της εικόνας προφίλ και περίπου 500 χιλιοστά του δευτερολέπτου για να ελέγξει την κατάσταση των likes. Ωστόσο, ο χρήστης-στόχος θα πρέπει να συνδεθεί στο λογαριασμό του στο Facebook για να μπορέσει να λειτουργήσει η μέθοδος.

Τόσο η Google όσο και η Mozilla ειδοποιήθηκαν ιδιωτικά από τους ερευνητές. Ωστόσο, το γεγονός έγινε γνωστό και δημόσια το προηγούμενο έτος, καθώς ο ανεξάρτητος ερευνητής Max May το είχε ήδη δημοσιεύσει στη λίστα αλληλογραφίας του Chromium τον Μάρτιο του 2017.

Η ευπάθεια διορθώθηκε για το Google Chrome τον περασμένο Δεκέμβριο (έκδοση 63). Για το Firefox, το patch έγινε διαθέσιμο πριν από δύο εβδομάδες (έκδοση 60). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ερευνητές αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα που καθυστέρησε την αποκάλυψή του στη Mozilla μέχρι τον Νοέμβριο του 2017.

Η ευπάθεια δεν επηρέασε το IE και το Edge καθώς τα προγράμματα περιήγησης ιστού δεν υποστηρίζουν την απαιτούμενη λειτουργία. Το Safari δεν επηρεάστηκε επίσης.

Ενώ το ελάττωμα έχει διορθωθεί, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι προηγμένες δυνατότητες γραφικών που προστέθηκαν σε HTML και CSS θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για περισσότερες επιθέσεις όπως αυτές.

Πηγή : https://secnews.gr/






Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ