"


Οι πιθανές ημερομηνίες των εκλογών – Τα τρία σενάρια

Η φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ακύρωσε τον όποιο σχεδιασμό της κυβέρνησης για ομαλή πολιτική πορεία, με πυξίδα το τέλος του μνημονίου στις 20 Αυγούστου.
Η ακραία κρίση, ήρθε πάνω στην ακραία πόλωση που είχε καλλιεργήσει σε επίπεδο στρατηγικής το Μέγαρο Μαξίμου και είχε επικρατήσει στο πολιτικό σκηνικό από τις αρχές του καλοκαιριού, ενισχύοντας την αίσθηση ότι η αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες έχει ξεκινήσει.
Προς την κατεύθυνση αυτή λειτούργησε και το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τους πληγέντες της τραγωδίας στην Ανατολική Αττική. Παρά το γεγονός όμως, ότι πληθαίνουν οι εκτιμήσεις πως ο χρόνος της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου έχει τελειώσει, το Μέγαρο Μαξίμου δεν φαίνεται διατεθειμένο να ενεργοποιήσει το εκλογικό σενάριο, όπως φάνηκε και από την αποδοχή της παραίτησης Τόσκα και την καρατόμηση των Αρχηγών της Αστυνομίας και Πυροσβεστικής. Σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας προχωρήσει και σε ανασχηματισμό, οι κάλπες εκ των πραγμάτων πάνε πιο πίσω χρονικά.

Βεβαίως, ακόμη και ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, αμφισβητείται αν είναι ικανό να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς η χώρα βρίσκεται εδώ και δύο μήνες σε προεκλογική περίοδο, με το στίγμα να έχει δοθεί κατά τη συζήτηση επί της ψήφου δυσπιστίας που είχε καταθέσει στα μέσα Ιουνίου η ΝΔ προς την κυβέρνηση, με φόντο τη Συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το ονοματολογικό των Σκοπίων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, οι εισηγήσεις που έχει δεχθεί ο πρωθυπουργός για το χρόνο των εκλογών, έχουν όλες αφετηρία το τέλος του τρίτου προγράμματος στις 20 του μήνα, με τον ίδιο να στέλνει το μήνυμα κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, μετά την εκατόμβη των νεκρών στο Μάτι, πως δεν είναι διατεθειμένος να «παραδοθεί» πολιτικά.

Η εκτίμηση που υπάρχει πάντως, είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας θα επιλέξει να στήσει κάλπες τη χρονική περίοδο που θεωρεί ότι μπορεί να πετύχει μια διαχειρίσιμη ήττα, καθώς το άνοιγμα της ψαλίδας και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, που στις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται να καταρρέει μαζί με τους ΑΝΕΛ, δείχνουν ότι ο πολιτικός χρόνος λειτουργεί πλέον αρνητικά για την κυβέρνησή του.Στο πλαίσιο αυτό, τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι για το χρόνο των εκλογών είναι τρία:
To σενάριο του φθινοπώρου
Το επιχείρημα για να στηριχθεί ένα τέτοιο σενάριο έχει να κάνει κυρίως με τη διαχείριση μιας αξιοπρεπούς ήττας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εικάζεται ότι μπορεί να διατηρήσει το ποσοστό που έχει σήμερα, με στόχο να επανέλθει την επόμενη διετία στα πράγματα, καθώς ο κ. Μητσοτάκης θα έχει να διαχειριστεί Σκοπιανό, ψηφισμένα μέτρα από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (συντάξεις, αφορολόγητο κλπ) και δύσκολες εκλογικές αναμετρήσεις που ξεκινούν από τις ευρωεκλογές και φθάνουν ως την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020.

Το σενάριο της προκήρυξης εκλογών το Φθινόπωρο όμως, έχει αδυνατίσει, καθώς αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πολιτική αυτοκτονία την προσφυγή στις κάλπες, μετά από μια τέτοια μεγάλη καταστροφή.
Ο ανασχηματισμός κρίνεται αναγκαίος και θα λειτουργήσει ανασταλτικά σε αυτό το ενδεχόμενο, καθώς αν δεν δοθεί η αίσθηση μιας νέας αρχής και δεν γίνει επιπλέον καταμερισμός ευθυνών (πέραν της παραίτησης Τόσκα, ο οποίος και πάλι δεν ανέλαβε καμία ευθύνη), θα πληγεί περισσότερο το προφίλ του κ. Τσίπρα.

Το σενάριο της επετείου τον Ιανουάριο

Είναι ένα από τα δύο πιθανότερα σενάρια, αφού θα έχει περάσει ένας ικανός χρόνος από την πρωτοφανή κρίση του Αυγούστου, η κοινή γνώμη εικάζεται ότι θα έχει ηρεμήσει, ενώ θα έχει γίνει και μια σειρά ενεργειών στην οικονομία («13η σύνταξη» κλπ) για να τονιστεί το «φιλολαϊκό» προφίλ του κ. Τσίπρα.
Στη μάχη αυτή η κυβέρνηση θα εντάξει και τη σκανδαλολογία, με τις πληροφορίες για μπαράζ δικαστικών διώξεων από το Σεπτέμβριο, να πληθαίνουν.
Σε ένα τέτοιο κλίμα, εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να φτάσει μέχρι τον Ιανουάριο, οπότε και ενεργοποιείται το σχέδιο «συμφωνία Πρεσπών».

Σε συνέντευξή του τον Ιούνιο στην ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, είχε δηλώσει πως η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ είναι η 15η Ιανουαρίου 2019.Με δεδομένο ότι η συμφωνία στην ελληνική Βουλή θα έρθει προς κύρωση αμέσως μετά και αν ληφθεί υπόψη πως ο Πάνος Καμμένος έχει πει πως θα στηρίξει την κυβέρνηση μέχρι την ψήφιση της συμφωνίας, ένα από τα σενάρια που μπαίνουν πλέον στο τραπέζι είναι ο κ. Τσίπρας να προκηρύξει εκλογές για την Κυριακή 20 ή την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019, οπότε και συμπληρώνονται 4 χρόνια από όταν ανέλαβε την εξουσία.
Κατά την επέτειο της 25ης Ιανουαρίου 2015 και αφού λίγες μέρες νωρίτερα έχει «μοιράσει» το εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους ως «13η σύνταξη», για να καλύψει πρόσκαιρα τις περικοπές που θα δουν στο εισόδημά τους από 1ης του νέου έτους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να έχει κλείσει το Σκοπιανό, πρόβλημα το οποίο θα μεταθέσει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα υπενθυμίσει ότι έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και θα στήσει κάλπες.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, αν και όλοι γνωρίζουν πως είναι σε πλήρη συνεννόηση, ο κ. Τσίπρας μπορεί να επικαλεστεί το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησης και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αντίστοιχα ότι δεν αθέτησε τη δέσμευσή του σε σχέση με τη συμφωνία για το όνομα των Σκοπίων.

Το σενάριο για τετραπλές κάλπες

Αν και συζητούνταν ήδη, ήρθε στο προσκήνιο όταν 16 «προεδρικοί» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης» για την Αυτοδιοίκηση, τροπολογία με την οποία ζήτησαν τη χρονική εναρμόνιση της διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών με την Κυριακή των ευρωεκλογών.
Η κίνηση αυτή φούντωσε το σενάριο για τετραπλές κάλπες το Μάιο του 2019 (δημοτικές, περιφερειακές, ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές).
Μια τέτοια στόχευση βασίζεται στην εκτίμηση του Μαξίμου ότι μπορεί να πετύχει διάχυση της κοινωνικής δυσαρέσκειας στις τέσσερις αναμετρήσεις και γιατί όχι ένα καλύτερο αποτέλεσμα μέσα από τις τοπικές διακομματικές συνεργασίες που προσφέρουν οι αυτοδιοικητικές κάλπες.

Ωστόσο η αναπροσαρμογή του κυβερνητικού σχεδιασμού (μέχρι τώρα ο κ. Τσίπρας διατείνονταν ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας), δεν σημαίνει ότι τελικά θα φέρει και το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς η φθορά είναι πλέον μεγάλη και ο κίνδυνος πολιτικού ατυχήματος πάντα ανοικτός.
Στη ΝΔ εκτιμούν όμως, ότι τα ανοικτά μέτωπα που έχει το Μέγαρο Μαξίμου είναι πολλά, ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος φυλλοροεί και αποτελεί αστάθμητο παράγοντα και ο ανασχηματισμός που ήδη διαρρέεται δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανός να αποτρέψει κάποιο πολιτικό ατύχημα.

ΠΗΓΗ: newpost.gr




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ