Η ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε και σε βρίσκει στο πρώτο έτος της σχολής, ή ακόμα και στο δεύτερο ή στο τρίτο, να είσαι άγνωστος μεταξύ αγνώστων.
Περίεργο συναίσθημα ε; Μετακόμισες, ίσως, από την πόλη σου για να σπουδάσεις, αποχωρίστηκες τους φίλους σου που σπουδάζουν αλλού, δυσκολεύεσαι να κάνεις καινούριες γνωριμίες και είσαι αρκετά εσωστρεφής ή πολύ απλά οι παλιές σου παρέες δε σε καλύπτουν πλέον. Όποια κι αν είναι η αιτία, μπορώ να σου δώσω μερικές συμβουλές για να γνωρίσεις νέο κόσμο και να μπορέσεις να χτίσεις νέες φιλίες από την αρχή.
Πήγαινε στα μαθήματα
Ακούγεται κουραστικό. Σε νιώθω. Αλλά πίστεψέ με είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για να γνωρίσεις τους συμφοιτητές σου. Μπορεί τα ωράρια να είναι “βάρβαρα”, μπορεί να μη σου αρέσουν όλα τα μαθήματα,μπορεί να βαριέσαι τις ατέλειωτες διαλέξεις, αλλά τίποτα δε συγκρίνεται με το να μοιράζεσαι αυτήν τη “βαρεμάρα” με τους συμφοιτητές σου, να κάνετε πλάκα στο διάλειμμα, να “γκρινιάζετε” ο ένας στον άλλον και να ανυπομονείτε μαζί για το τέλος του μαθήματος ή αντίθετα να μοιράζεστε τον ενθουσιασμό σας για κάποιο μάθημα. Δεν ξεχνάμε, βεβαίως, το γεγονός ότι κατά πάσα πιθανότητα μετά το μάθημα θα κανονιστεί έξοδος, άρα η τέλεια ευκαιρία για να κοινωνικοποιηθείς και να γνωρίσεις κόσμο.
Πήγαινε στα φοιτητικά πάρτι
Φαντάζομαι ότι αυτή η συμβουλή σε βρίσκει σύμφωνο-η. Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ανυπομονεί για τα φοιτητικά πάρτι. Δεν αναφέρομαι μόνο σε αυτά που διοργανώνει η σχολή σου, αλλά σε όλα όσα θα ήθελες να πας. Εκεί δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για να γνωριστείς με νέα άτομα και να δημιουργήσεις τις φιλίες που τόσο θες.
Γίνε μέλος στις ομάδες της σχολής σου
Ναι, ξέρω, δεν έχουν όλες οι σχολές ομάδες, αλλά όπου υπάρχουν εκμεταλλεύσου τις. Ομάδες φωτογραφίας, χορού, κινηματογράφου, θεατρικές. Ακόμα, μπορείς να συμμετάσχεις σε ομάδες που προετοιμάζονται για κάποιο φοιτητικό πανεπιστημιακό διαγωνισμό ή για κάποια εκδήλωση (πχ MUN). Σύμφωνα με μελέτες, οι άνθρωποι που συνεργάζονται για έναν κοινό σκοπό, αναπτύσσουν πιο στενούς δεσμούς μεταξύ τους.
Κάνε ομαδικές εργασίες
Πολύ καλή αφορμή για να γνωρίσεις νέα άτομα. Θα συναντιέστε συχνά, θα περνάτε χρόνο μαζί και κατ’επέκταση θα γνωριστείτε αρκετά καλά. Επομένως, θα μπορέσεις να διαπιστώσεις με ποιους ταιριάζεις και με ποιους όχι. Τα αποτελέσματα δεν είναι βέβαια, αλλά σίγουρα θα μπορέσεις να συναναστραφείς με κόσμο της ηλικίας σου.
Ξεκίνα την κουβέντα
Αν δεν είσαι εκ φύσεως κοινωνικό άτομο, αυτό μοιάζει τρομακτικό. Εδώ καλά-καλά δεν μπορείς να συνεχίσεις την κουβέντα, επειδή ντρέπεσαι, πώς να την αρχίσεις κιόλας; Αλλά δεν είναι ακατόρθωτο. Χαλάρωσε και με την πιο cool διάθεσή σου πλησίασε ένα άτομο που σου φαίνεται προσιτό και ρώτησέ το οτιδήποτε, σε ποιο έτος είναι, αν του αρέσει η σχολή, ρώτησέ το όνομά του. Δεν έχει σημασία τι θα ρωτήσεις, σημασία έχει να το κάνεις, να κάνεις την αρχή και μετά όλα θα μοιάζουν πιο εύκολα. Να μην ξεχάσω να αναφέρω πόσο όμορφα θα αισθανθείς με τον εαυτό σου που το τόλμησες.
Αξιοποίησε τις παραπάνω συμβουλές και είμαι αισιόδοξη ότι δε θα περάσεις τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά χωρίς φίλους. Δεν εγγυώμαι ότι θα βρεις τον καλύτερό σου φίλο ή ότι θα κάνεις αμέτρητες γνωριμίες, αυτό εξαρτάται από σένα, αλλά πιστεύω ότι μπορείς να ελπίζεις σε μία χρονιά γεμάτη εμπειρίες που θα μοιραστείς με αγαπημένα σου πρόσωπα.
Πηγή: citycampus.gr