Η συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει στη Βουλή των Σκοπίων στις δέκα το βράδυ
Πιέσεις και έντονες διπλωματικές διεργασίες από τις ΗΠΑ -Δεν έχετε πλειοψηφία λέει το VMRO και καταγγέλει εκβιασμούς βουλευτών: «Η βουλή έχει γίνει παζάρι» - Διαψεύδει η κυβέρνηση τα περί «εκβιασμών» βουλευτώνΠυρετώδεις παρασκγηνιακές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες στα Σκόπια: Η κρίσιμη συζήτηση που θα οδηγούσε στην πρώτη ψηφοφορία επί της συνταγματικής αναθεώρησης δεν έχει ακόμη ξεκινήσει ακόμη: Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεδρίαση θα ξεκινήσει τελικά στις 10 ώρα Ελλάδας. Ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το VMRO σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που δεν είχε επίσημη ενημέρωση για τη συνεδρίαση έως τις 18.30 (τοπική ώρα) σύμφωνα με κανονισμό της βουλής η κοινοβουλευτική μέρα έχει τελειώσει και η συνεδρίαση δεν μπορεί να γίνει.
O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, εξερχόμενος περίπου στις οκτώ το βράδυ (7 τοπική) του Κοινοβουλίου της χώρας, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων ότι «γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή», προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος.«Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες» πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ.
Ενδεικτικό του θρίλερ που εξελίσσεται στα Σκόπια και του κλίματος που έχει δημιουργηθεί, είναι ότι λίγο μετά τις εννιά ώρα Ελλάδας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιακόφσκι δέψευσε μέσω twitter πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον αντιπολιτευόμενο Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες ο Ζάεφ ασκεί ασφυκτικές πιέσειςκαι εκβιάζει με όλα τα μέσα βουλευτές. Την ίδια ώρα, ο γραμματέας του VMRO Ιγκόρ Γιάνουσεφ κατήγγειλε ότι η βουλή έχει μετατραπεί σε αγορά, όπου επικρατεί όργιο εκβιασμών.
Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση δεν ξεκίνησε νωρίτερα γιατί δύο από τους βουλευτές που φέρονται ότι προτίθενται να ψηφίσουν θετικά θέτουν ακόμη προσκόμματα, τα οποία όμως, αναμένεται ότι θα ξεπερασθούν. Αφετέρου δε, άλλες πληροφορίες ήθελαν τον Ζάεφ να επιλέγει να πάει σε συζήτηση και ψηφοφορία τη Δευτέρα, ημέρα που θα βρίσκεται στα Σκόπια ο Μάθιου Πάλμερ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις . Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι ο Ζάεφ δεν θα προχωρήσει στη διαδικασία αν δεν εξασφαλίσει ότι θα έχει τους αναγκαίους ογδόντα ψήφους.
Το VMRO, πάντως σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου προκάλεσε τον Ζάεφ να προχωρήσει σε ανοιχτή ψηφοφορία, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία για να περάσει η συνταγματική αλλαγή και συνακόλουθα η Συμφωνία των Πρεσπών.
Η συζήτηση αρχικά είχε προσδιορισθεί να ξεκινήσει στη μία ώρα Ελλάδας, ακολούθως επανορίσθηκε για τις 4 και πλέον πάει για τις 10 το βράδυ.
Την ίδια ώρα εντείνονται οι πιέσεις και από την αμερικανική πλευρά. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες νωρίτερα σήμερα το πρωί ο αμερικανός πρεσβευτής στα Σκόπια πήγε στα γραφεία του VMRO και ζήτησε από τον ηγέτη του κόμματος να δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις και κανενός είδους «αντίποινα» για τους βουλευτές που τυχόν θα ψηφίσουν θετικά. Είχε προηγηθεί ο Μάθιου Πάλμερ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις διεμήνυσε ότι πέραν της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. «Αυτή είναι η μόνη ιστορική ευκαιρία» τόνισε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Εκείνοι που παραπλανούν τους πολίτες της ΠΓΔΜ λέγοντας ότι μπορούν να παρέχουν ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τα παιδιά τους χωρίς τους συμβιβασμούς που απαιτεί η Συμφωνία των Πρεσπών, δεν υπηρετούν τη χώρα τους», πρόσθεσε. μιλώντας σε φόρουμ που διοργανώθηκε στο Βελιγράδι.
Τις πληροφορίες ότι ο Ζάεφ είχε εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία 2/3 των βουλευτών μετέδωσαν νωρίτερα ΜΜΕ των Σκοπίων, που επικαλούνταν ανεπίσημες κοινοβουλευτικές πηγές.
Ζυμώσεις και καταγγελίες από την αντιπολίτευση
Το VMRO δια του Αντόνιο Μιλοσόσκι είχε ζητήσει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση να γίνει η ψηφοφορία, ώστε να διαπιστώσει η κυβέρνηση ότι δεν έχει πλειοψηφία και ότι δεν υπάρχει εντολή να υπάρξουν συνταγματικές αλλαγές.
Όταν ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE ερωτήθηκε για τις φήμες ότι επτά βουλευτές του θα ψηφίσουν «ναι» στις συνταγματικές αλλαγές, ο Μιλοσόσκι υποστήριξε ότι μετά την ψηφοφορία, η κυβέρνηση θα διαπιστώσει ότι η βούληση των πολιτών είναι ισχυρότερη από τις πιέσεις στους βουλευτές να ψηφίσουν ενάντια στη βούληση του λαού.
Καταγγελία για απόπειρα δωροδοκίας τουλάχιστον δύο βουλευτών
Νωρίτερα, ο Μιλόσοσκι, που είχε διατελέσει στο παρελθόν υπουργός Εξωτερικών, μέσω της FAZ κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να δωροδοκήσει τουλάχιστον δύο βουλευτές του VMRO-DPMNE για να ψηφίσουν «ναι» στη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ υπήρξαν έμμεσες απειλές από τη Δικαιοσύνη, με τον ίδιο σκοπό.
Σύμφωνα με τον Μιλοσόσκι, δύο συνάδελφοί του «προσεγγίστηκαν ξεχωριστά από “φιλικούς απεσταλμένους” που εστάλησαν από έναν υψηλά ιστάμενο κυβερνητικό αξιωματούχο και τους προσφέρθηκαν 250.000 ευρώ στον καθένα, αν αλλάξουν τη θέση τους και ψηφίσουν για τις συνταγματικές αλλαγές». Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, ανέφερε, αρνήθηκαν την πρόταση και θα καταγγείλουν το περιστατικό στο Γενικό Εισαγγελέα, όταν ο θεσμός απαγκιστρωθεί από τον έλεγχο της κυβέρνησης.
Τι ακολουθεί μετά την πρώτη ψηφοφορία
Εάν οι πληροφορίες των ΜΜΕ των Σκοπίων επιβεβαιωθούν και ο Ζάεφ καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 2/3, ακολουθούν άλλες δύο ψηφοφορίες εντός των επόμενων 20 ημερών. Σε αντίθετη περίπτωση, αναμένεται η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
ΠΗΓΗ