Το μενού της ημέρας έχει για αύριο… μπιφτέκια στο φούρνο με πατάτες (Άκης Πετρετζίκης)
Συστατικά
• 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
• 500 γρ. κιμά χοιρινό
• 1 κρεμμύδι
• 150 γρ. ψωμί του τοστ χοντροκομμένο
• 50 ml γάλα 3,5% λιπαρά
• 50 ml ελαιόλαδο
• μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 1 κ.γ. ρίγανη
• 1 κ.γ. θυμάρι ξερό
• ξύσμα από ένα 1 λεμόνι
• αλάτι
• πιπέρι
• 1 αυγό
• 1 σκ. σκόρδο
Για τις πατάτες
• 1 κιλό πατάτες
• χυμό από 1 λεμόνι
• 1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
• 50 ml ελαιόλαδο
• 50 ml λευκό κρασί
• 100 ml νερό
• 2 κλ. δεντρολίβανο φρέσκο ψιλοκομμένο
• 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
• αλάτι
• πιπέρι
• 1 κ.γ. ρίγανη
• 1 κ.γ. θυμάρι ξερό
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τα μπιφτέκια
• Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
• Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Το προσθέτουμε σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά ακι σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να καραμελώσουν και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
• Στο μούλτι χτυπάμε το ψωμί του τοστ μέχρι να γίνει ψίχουλα.
• Σε ένα μπολ βάζουμε τους κιμάδες και αναμειγνύουμε.
• Έπειτα προσθέτουμε το γάλα, το ελαιόλαδο, 1 αυγό, το σοταρισμένο κρεμμύδι και σκόρδο, ξύσμα λεμονιού, το ψωμί και όλα τα υπόλοιπα υλικά . Πλάθουμε όλα τα υλικά μαζί και στη συνέχεια τα κάνουμε μπιφτέκια στο μέγεθος της αρεσκείας σας.
Για τις πατάτες
• Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες. Τις τοποθετούμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το χυμό , τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο , το κρασί , το δεντρολίβανο, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
• Περιχύνουμε σε ένα ταψί 30 x 40 εκ. να καλύψουν τον πάτο οι πατάτες και τα υγρά μας. Προσθέτουμε τα μπιφτέκια.
• Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο και για άλλα 20 λεπτά ξεσκέπαστα.