"


Στο Συμβούλιο της Επικρατείας η τύχη της έρευνας για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Ήπειρο

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα κριθεί η τύχη της έρευνας για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, θέμα που έχει προκαλέσει αντιδράσεις πολιτών και οικολογικών οργανώσεων.


Στις 28 Νοεμβρίου, στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας, θα κριθεί η προσφυγή των περιβαλλοντικών οργανώσεων Greenpeace και WWF κατά της διαδικασίας των ερευνών που έχει ξεκινήσει στην Ήπειρο, στους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, από την ισπανική εταιρεία Repsol και την ελληνική εταιρεία Energean. Η προσφυγή αφορά και στις σεισμικές έρευνες που έχουν ξεκινήσει στην περιοχή τους τελευταίους μήνες.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος στηρίζει έμπρακτα το ερευνητικό πρόγραμμα για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου, στο οποίο η χώρα επενδύει και οικονομικά και στρατηγικά.
Προκειμένου να μειώσει τις αντιδράσεις ανακοίνωσε την σύσταση ομάδας παρακολούθησης για τις έρευνες υδρογονανθράκων με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών, δηλαδή των συναρμόδιων υπουργείων, των εταιρειών που υλοποιούν τα ερευνητικά προγράμματα και των οικολογικών οργανώσεων που αντιδρούν σε αυτά.

Στόχος είναι η παρουσίαση και άμεση αντιμετώπιση όπου είναι δυνατόν των ζητημάτων που ανακύπτουν σε σχέση με τις έρευνες προκειμένου οι εργασίες να υλοποιούνται χωρίς καθυστερήσεις αλλά και χωρίς τριβές με την τοπική κοινωνία και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, πέρα από την εφαρμογή των βέλτιστων διεθνών πρακτικών και την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα απαγορεύεται η χρήση της τεχνολογίας της υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking) για την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Μιας τεχνολογίας που έχει προκαλέσει ανησυχία διεθνώς για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα με τη μονογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή του Ιονίου έκλεισε ο κύκλος των παραχωρήσεων χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών στη Δυτική Ελλάδα που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν παραχωρηθεί οι χερσαίες περιοχές Αιτωλοακαρνανίας, Ιωαννίνων, Άρτας- Πρέβεζας και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου καθώς και θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και την περιοχή δυτικά- νοτιοδυτικά της Κρήτης στις οποίες εκτός από τα Ελληνικά Πετρέλαια και την Energean συμμετέχουν διεθνείς πετρελαϊκοί κολοσσοί όπως η ExxonMobil, η Total, η Repsol και η Edison.

πηγή: epiruspost




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ