Το μενού για αύριο Παρασκευή 2/11 προτείνει:
Αρακάς κοκκινιστός
Συστατικά
• 50 γρ. ελαιόλαδο
• 1 κρεμμύδι ξερό
• 2 κρεμμύδια φρέσκα
• 2 καρότα
• 2 πατάτες
• 100 γρ. κρασί λευκό
• 400 γρ. τομάτα κονκασέ
• 1 κύβο λαχανικών
• 1 λίτρο βραστό νερό
• 450 γρ. αρακάς κτψ
• 2 κ.σ. δυόσμο (1 κ.σ. + 1 κ.σ.)
• ξύσμα από 1 λεμόνι
• 1 κ.σ. χυμό λεμόνι
• αλάτι
• πιπέρι
Για το σερβίρισμα
• λίγο δυόσμο
• 1 λεμόνι, σε φέτες
• λίγο ελαιόλαδο
Μέθοδος Εκτέλεσης
• Βάζουμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά για να κάψει.
• Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια.
• Προσθέτουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και ρίχνουμε το κρεμμύδι.
• Κόβουμε σε μικρές φέτες τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
• Κόβουμε τα καρότα και τις πατάτες σε κυβάκια 2-3 εκ. και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
• Ανακατεύουμε όλα τα λαχανικά και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
• Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε 1-2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
• Παράλληλα ψιλοκόβουμε τον δυόσμο και τα αφήνουμε στην άκρη.
• Στη συνέχεια ρίχνουμε στην κατσαρόλα την τομάτα κονκασέ, τον κύβο λαχανικών και το νερό.
• Μόλις αρχίσει να βράζει, μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, χωρίς να κλείσουμε το καπάκι, ώστε να εξατμιστούν τα υγρά και να πήξει η σάλτσα.
• Ρίχνουμε τον αρακά στην κατσαρόλα, ρίχνουμε τον μισό δυόσμο και ανακατεύουμε.
• Κλείνουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 5-7 λεπτά.
• Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα υπόλοιπα μυρωδικά, το ξύσμα, τον χυμό από το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.
• Σερβίρουμε με λίγο δυόσμο, με φέτες από λεμόνι και πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Πηγή: akispetretzikis.com