"


Επιτροπή Συντονισμού Κατάληψης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας – Γιατί συνεχίζεται η κατάληψη;


Το νέο κείμενο της επιτροπής συντονισμού κατάληψης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας:

Αυτό το χρονικό διάστημα το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έρχεται αντιμέτωπο με την επικείμενη συγχώνευση με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του Νόμου Γαβρόγλου. Οι φοιτητικοί σύλλογοι της Πολυτεχνικής Σχολής μετά από έκκληση στα πανεπιστημιακά όργανα να δοθεί απάντηση στους φοιτητές σχετικά με τη συγχώνευση , τα email και τις προσωπικές ερωτήσεις στον πρύτανη που έμειναν αναπάντητες , αποφασίσαμε να προβούμε σε ορισμένες δράσεις άμεσα. Για αυτό το λόγο, προχωρήσαμε σε καταλήψεις των τμημάτων, του κτηρίου της Διοίκησης καθώς και σε συνεχείς κινητοποιήσεις.

Στην όλη υπόθεση της συγχώνευσης και των διαπραγματεύσεων που πραγματοποιούνται υπάρχει ένα μελανό σημείο. Υπόσχονται να δημιουργήσουν εξ ολοκλήρου νέα τμήματα, τα οποία αμφιβάλλουμε αν θα είναι επαρκώς στελεχωμένα, τη στιγμή που τα ήδη υπάρχοντα υπολειτουργούν και δεν προβλέπεται περεταίρω αύξηση κρατικής χρηματοδότησης. Ακόμη και ο ίδιος ο πρύτανης στις δηλώσεις του σε τοπικό κανάλι αναφέρει ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το αν το υπουργείο θα στελεχώσει όντως επαρκώς τα τμήματα που υπόσχεται να δώσει.

Διαφωνούμε κάθετα με τη δημιουργία ενός ιδρύματος που θα παράγει μηχανικούς πολλών ταχυτήτων. Τονίζουμε ότι είμαστε το μοναδικό Πανεπιστήμιο σε όλη την Ελλάδα στο οποίο συγχωνεύονται μηχανικοί, γεγονός που κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη!

Με αυτόν τον τρόπο καταργείται εντελώς η λογική που, έστω και υποτυπωδώς, ήθελε σχολές και πτυχία με ενιαίο γνωστικό αντικείμενο. Χάνουμε πλέον κατευθύνσεις του πτυχίου μας, καθώς θα υπάρχουν τα τμήματα που θα βγάζουν καταρτισμένους αποφοίτους σε μικρότερο χρονικό διάστημα(2 και 4 χρόνια). Οι πολλές ταχύτητες στην εκπαίδευση έχουν να κάνουν με τα πρότυπα των πανεπιστημίων του εξωτερικού, παρόλο αυτά έχει αποδειχθεί ότι η μεμονωμένη εφαρμογή χαρακτηριστικών από διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα δεν έχει λειτουργικό αποτέλεσμα, αντιθέτως βλάπτει την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Ένας ακόμη βραχνάς για το συγχωνευμένο πανεπιστήμιο θα είναι το πώς από τον ήδη μειωμένο προϋπολογισμό που θα του αντιστοιχεί, θα πρέπει να συντηρήσει έως και διπλάσιο αριθμό τμημάτων.

Τελικά, η συγχώνευση επηρεάζει τόσο τον οδηγό σπουδών του Πανεπιστημίου όσο και του ΤΕΙ. Όλοι μας καταλήγουμε να ασχολούμαστε με διαφορετικό αντικείμενο από αυτό το οποίο επιλέξαμε, κάτι το οποίο επηρεάζει τη μορφή εξειδίκευσης που παρέχουν τα δύο ιδρύματα.

Γενικά, όταν μιλάμε για ένα νομοσχέδιο που σκοπεύει να αναδιαρθρώσει όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα. Δεν γίνεται να μην παλέψουμε αυτή τη συγχώνευση . Δεν γίνεται να αφήνουμε να διασπάται το αντικείμενό μας και να μένουμε άπραγοι. Οφείλουμε οι ίδιοι να παλέψουμε για τα πτυχία ,τη μόρφωση και την ποιότητα της φοίτησης μας ,όσο οι υπόλοιποι “καλοθελητές” θα ενδιαφέρονται για την οικονομία της τοπικής κοινωνίας, την αυτοδιοίκηση του συγχωνευμένου ιδρύματος, την απήχησή του σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικότερα οτιδήποτε τους αφορά πέραν όμως των φοιτητών.

Οι φοιτητές ως διέξοδο έχουμε μόνο τους συλλογικούς μας αγώνες που απαιτούν δυναμική και μαζικότητα. Οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων και οι δράσεις που πραγματοποιούμε δείχνουν ότι όλοι μας θέλουμε να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Πάραυτα, τα χρονικά μας περιθώρια στενεύουν και πλησιάζουμε στην κατάθεση και ψήφιση του νέου νομοσχεδίου. Σε καθημερινή βάση, ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέες απειλές ώστε να λήξει άδοξα ο αγώνας μας. Συνεπώς, πρέπει να αυξήσουμε την πίεση που ασκούμε επιμένοντας στις αποφάσεις μας. Οι καταλήψεις συνεχίζονται μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας.

Τα αιτήματά μας είναι:

Όχι στις συγχωνεύσεις σχολών, τις αφομοιώσεις και τις καταργήσεις τμημάτων.

Το πτυχίο να αποτελεί μόνη προϋπόθεση για δουλειά με αξιοπρεπείς όρους και τα επαγγελματικά μας δικαιώματα να κατοχυρώνονται από τον προπτυχιακό κύκλο σπουδών.

Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο και όχι πολλαπλή διάσπασή του σε πλήρως εξειδικευμένα προγράμματα.

Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης ανά ίδρυμα (ΤΕΙ-ΑΕΙ ξεχωριστά).

Μετά τις τελευταίες Γενικές Συνελεύσεις των τριών τμημάτων αποφασίσαμε συλλογικά να παλέψουμε για τα αιτήματα αυτά. Οι σύλλογοι, αδιαίρετοι, υπερψήφισαν όλες τις προτάσεις και αποφάσισαν να κινηθούν όλοι μαζί ενάντια στη συγχώνευση. Για αυτό το λόγο ζητάμε την έμπρακτη στήριξή σας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Πηγή: kozan.gr




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ