Το μενού για αύριο Σάββατο 15/12 προτείνει:
ΛαχανοντολμάδεςΥλικά
• 1 μεγάλο μαλακό λάχανο – περίπου 3 κιλά
Για τη γέμιση
• 750 γραμ. μοσχαρίσιο κιμά χωρίς λίπη (εναλλακτικά 500 γραμ. χοιρινό και 250γραμ. μοσχάρι)
• 250-300 γραμ. ρύζι τύπου Καρολίνα (το γράφει πάνω το κουτί)
• 1 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 3 ντομάτες ξεφλουδισμένες ψιλοκομμένες ή περασμένες από τον τρίφτη
• 250 γραμ. ελαιόλαδο
• Αλάτι
• Πιπέρι
• 1 ½ χυμό λεμονιού
Για το αυγολέμονο
2 αυγά
Εκτέλεση
• Πλένουμε και καθαρίζουμε το λάχανο. Βγάζουμε τα εξωτερικά φύλλα και το μεγάλο εσωτερικό κοτσάνι.
• Για να βγάλεις το κοτσάνι, πάρε ένα μαχαίρι που κόβει καλά. Χάραξε όσο πιο βαθιά γίνεται ένα σταυρό πάνω στο κοτσάνι. Συνέχιζε κόβοντας με το μαχαίρι από τα πλάγια περιμετρικά μέχρι να μπορέσεις να το αφαιρέσεις πλήρως. Και να γίνει όπως την παρακάτω εικόνα:
• Βάζεις το καθαρισμένο λάχανο σε μια κατσαρόλα με το νερό σχεδόν να το σκεπάζει, και το αφήνεις να βράσει για περίπου 15 λεπτά. Μετά το γυρνάς για άλλα 10 λεπτά από την άλλη πλευρά, αλλά ήδη θα πρέπει κάποια φύλλα να αφαιρούνται. Δοκίμασε με μια τσιμπίδα.
• Όταν τελειώσει το βράσιμο, βάζεις το λάχανο σε ένα ταψί να κρυώσει (και να συρώσει) ώστε μετά να μπορείς να το επεξεργαστείς ευκολότερα.
• Εν τω μεταξύ, φτιάξε τη γέμιση. Απλά βάλε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά της και ανακάτεψε πολύ καλά.. Αν έχεις κάποιο καλό αρωματικό κρασί, πρόσθεσε μισό ποτηράκι μέσα στη γέμιση. Αν το λάχανο σου δεν έχει κρυώσει ακόμα, μπορεί να τη φυλάξεις στη συντήρηση του ψυγείου με μια μεμβράνη.
• Ξεχωρίζεις τα φύλλα του λάχανου. Διπλώνεις κάθε φύλλο στη μέση, και χαράζεις μια παράλληλη μαχαιριά κατά μήκος του κοτσανιού. Έτσι, αφαιρείς το σκληρό κοτσάνι κι έχεις τα φυλλαράκια σου που είναι έτοιμα για γέμισμα. Αν δεις ότι τα φύλλα σου είναι πάρα πολύ μεγάλα, κόψε τα σε άλλα μικρότερα.
• Μην πετάξεις αυτά τα κοτσανάκια, βάλε τα στην άκρη γιατί θα τα χρειαστούμε μετά. Συγκεκριμένα τοποθέτησε τα στον πάτο της κατσαρόλας όπου και θα βράσεις τα ντολμαδάκια, για να μην καούν.
• Και τώρα το τύλιγμα! Υπάρχουν 2 τρόποι. Ο κλασικός, που είναι σαν να κάνεις ένα μικρό πακετάκι, κι ο λεγόμενος χαμαΐλι, που το τελικό σχήμα του λαχανοντολμά είναι τρίγωνο.
• Κλασικός τρόπος τυλίγματος: σε μια λωρίδα από φύλλο λάχανο, βάζεις ένα κουταλάκι γλυκού γέμιση, γυρνάς μια φορά, ώστε να γίνει ένα ρολάκι. Έπειτα διπλώνεις τις άκρες που περισσεύουν προς τα μέσα και συνεχίζεις να διπλώνεις, μέχρι να είναι έτοιμο το ντολμαδάκι σου.
• Τρόπος τυλίγματος χαμαΐλι: είναι ο παραδοσιακός τρόπος τυλίγματος από τη Σμύρνη (εξού και η ονομασία). Έτσι όπως είναι το φύλλο από λάχανο, βάζεις σε μια άκρη ένα κουταλάκι γέμιση. Το τυλίγεις και το διπλώνεις στο πλάι, συνεχίζοντας μέχρι να τελειώσει το φύλλο και να έχει το σχήμα από ένα τριγωνάκι. (Για να καταλάβεις ακριβώς, δες την παρακάτω φωτογραφία, που απεικονίζει το συγκεκριμένο τρόπο αλλά σε ένα φύλλο κρούστας)
• Μόλις τυλίγεις κάθε ένα ντολμαδάκι, το τοποθετείς στην κατσαρόλα μέσα, κοντά κοντά το ένα με το άλλο για να μην ανοίξουν.
• Συνεχιζεις μέχρι να ετοιμάσεις όσες στρώσεις θέλεις ή να σου τελειώσει το λάχανο και η γέμιση.
• Όταν είναι όλα έτοιμα, βάζεις από πάνω ένα πιάτο σαν βαρίδιο για να συγκρατώνται στη θέση τους. Προσθέτεις 2 ποτήρια νερό, λίγο αλάτι, και λίγο επιπλέον ελειόλαδο κι αφήνεις σε μέτρια με χαμηλή φωτιά να σιγοβράσουν από ένα μισάωρο έως τρία τέταρτα-ανάλογα την ισχύ της κουζίνας σου.
• Μόλις βράσουν, ρίχνεις από πάνω το χυμό από ενάμιση λεμόνι.
• Για το αυγολέμονο, συρώνεις το ζουμί, και το προσθέτεις σιγά σιγά σε ένα μπολ που χτυπάς τα 2 αυγά (είτε με μίξερ είτε πηρούνι ή αυγοδάρτη). Μπορείς να το προσθέσεις μέσα στην κατσαρόλα κατευθείαν (αν καταναλωθούν άμεσα) ή να βάλεις το αυγολέμονο σε ένα όμορφο βαθύ μπολ σερβιρίσματος.
Πηγή: joytv.gr