Το μενού για αύριο Κυριακή 13/1 προτείνει:
Υλικά για 10-12 μπιφτέκια:
½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος (ή μισός μοσχαρίσιος-μισός χοιρινός)
1 μέτριο κρεμμύδι λιωμένο στο μούλτι
2 φέτες ψωμί (μπαγιάτικο κατά προτίμηση)
Μισή κούπα γάλα
1 αυγό
1 κουταλιά ξύδι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 ώριμη ντομάτα τριμμένη
Αλάτι και πιπέρι
2-3 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος
Ρίγανη και δυόσμος
Για τις πατάτες:
4-5 πατάτες μέτριες
Χυμός από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
Λίγη μουστάρδα
Λίγη ρίγανη
ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Μουσκεύουμε καλά το ψωμί στο γάλα και το στύβουμε να φύγουν τα υγρά.
Επειδή σπανίως έχω ψωμί, τρίβω στο μούλτι 5-6 φρυγανιές και δεν τις μουσκεύω στο γάλα.
Πάντως με το ψωμί γίνονται πιο αφράτα τα μπιφτέκια.
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το ψωμί (ή την τριμμένη φρυγανιά), το κρεμμύδι και την ντομάτα, το αυγό, το ξύδι, το ελαιόλαδο, αλατοπίπερο, μαϊντανό, ρίγανη και δυόσμο.
Ζυμώνουμε καλά για 5 λεπτά και κατόπιν αφήνουμε τον κιμά στο ψυγείο.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Τις ρίχνουμε στο ταψί, τις αλατοπιπερώνουμε, τις πασπαλίζουμε με τη ρίγανη
και τις ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και του πορτοκαλιού,
μέσα στον οποίο έχουμε διαλύσει τη μουστάρδα και μισό φλιτζάνι νερό.
Ανακατεύουμε καλά να πάρουν οι πατάτες όλα τα αρώματα και τους χυμούς
και καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε στους 200 C για 45 λεπτά περίπου στον αέρα.
Όσο ψήνονται οι πατατούλες, πλάθουμε τον κιμά σε μέτρια μπιφτέκια.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε τα μπιφτέκια επάνω στις πατάτες.
Ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμα, γυρίζοντας τα μπιφτέκια στη μέση του ψησίματος.
Έτοιμο το φαγάκι μας, το σερβίρουμε ζεστό με μια πράσινη σαλάτα!
Πηγή: bettyscuisine.blogspot.de