Το παράσημο του Ιππότη του Ακαδημαϊκού Φοίνικα επέδωσε ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, κ. Philippe RAY στον Αναπληρωτή Καθηγητή Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Διδακτικής της,
του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κ. Σταύρο Καμαρούδη, στο πλαίσιο εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Αλλατίνη - Dassault του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μία εξαιρετική τιμή για την ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας μας και ειδικότερα για το Πανεπιστήμιο στο οποίο εργάζεται και προσφέρει τις υπηρεσίες του και τις γνώσεις του ο Καθηγητής Καμαρούδης. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Καθηγητής κ. Αντώνης Τουρλιδάκης απηύθυνε, επίσης, σύντομο χαιρετισμό. Η εκδήλωση περιελάμβανε και μουσικό σκέλος με κλασική κιθάρα από τον Δόκτορα κ. Ιωάννη Ανδρόνογλου, διδάσκοντα στο ίδιο Πανεπιστήμιο.
Ο κ. Σταύρος Καμαρούδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956 από γονείς εκπαιδευτικούς. Ο πατέρας του κ. Ευάγγελος, φιλόλογος, καθηγητής και αργότερα γυμανασιάρχης του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η μητέρα του κα. Αικατερίνη, δασκάλα στην ιστορική Σχολή Κωνσταντινίδη της Θεσσαλονίκης. Σπούδασε στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με λαμπρούς δασκάλους και συνέχισε τις πανεπιστημιακές του σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ και στο Paris V - Rene Descartes, (5ο Πανεπιστήμιο Παρισίων, του Ντεκάρτ/ Καρτεσίου). Ακολούθως εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα τη γλωσσολογική μελέτη των σαμοθρακίτικων. Ο κ. Καμαρούδης δίδαξε στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων (Τμήμα Φιλολογίας), Ιόνιο (Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας), Θεσσαλονίκης (Τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Θεολογική Σχολή, Δημοκρίτειο (Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών).
Από τις 25/11/1992 εργάζεται στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στη Φλώρινα και είναι ο παλιότερος εν υπηρεσία διδάσκων. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ελληνική γλώσσα, τη διδακτική, τη διαλεκτολογία, την επαφή των γλωσσών και ασφαλώς τη γαλλοφωνία. Έχει συγγράψει δύο βιβλία και ετοιμάζεται να εκδώσει το τρίτο. Το τελευταίο του βιβλίο τιτλοφορείται Γλωσσών Περιήγησις και κυκλοφόρησε στη Θεσσαλονίκη από τις εκδόσεις Σταμούλης.
Ο τιμηθείς έχει συγγράψει περισσότερες από εξήντα ανακοινώσεις σε συνέδρια, επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει επιμεληθεί πολλά συγγράμματα και μεταφράσεις.
Είναι παντρεμένος με τη Γαλλίδα Νεοελληνίστρια Καθηγήτρια κα. Ιζαμπέλ Ταμπρέν, έχουν τρεις κόρες, την Κατερίνα - Σίβυλλα (σκηνοθέτιδα), την Αριάδνη - Ευαγγελία ( Μάστερ Καλών Τεχνών) και τη Ρωξάνη - Ελένη (Καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας).