Συνεχίζοντας σήμερα την περιοδεία του στη Μακεδονία, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη Σιάτιστα.
Ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε αρχικά στον ιστορικό λόφο Καπιτσίνη όπου έλαβε χώρα η μάχη για την απελευθέρωση της πόλης στην οποία πήρε μέρος και εθελοντικό σώμα Κρητών, με τη συμμετοχή του παππού του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Στο γεγονός αυτό, μάλιστα, αναφερόταν και η μαντινάδα (!) με την οποία τον υποδέχθηκαν πολίτες της Σιάτιστας. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε στη συνέχεια το Δημαρχείο της πόλης όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο και μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ενώ αμέσως μετά έκανε βόλτα και συνομίλησε με κατοίκους.
Λίγο αργότερα, ο κ. Μητσοτάκης, μετέβη στην Κοζάνη όπου ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού οι Ν.Ο.ΔΕ. Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας. Ακολουθεί η ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας:
«Σας ευχαριστώ γι’ αυτήν την πολύ θερμή υποδοχή. Σας ευχαριστώ για τη δυναμική σας παρουσία. Σας ευχαριστώ για το θερμό σας χειροκρότημα. Σας ευχαριστώ για την αισιοδοξία και την ενέργεια την οποία και σήμερα εκπέμπετε σε μία συγκυρία κρίσιμη και δύσκολη για τη χώρα.
Βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Δυτική Μακεδονία, πρωτίστως για να παρέχω την αμέριστη στήριξή μου, σε έναν καλό μου φίλο, έναν άξιο βουλευτή, έναν άνθρωπο που πονά την Κοζάνη και τη Δυτική Μακεδονία, τον επόμενο Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τον Γιώργο Κασαπίδη. Με το Γιώργο γνωριζόμαστε πολλά χρόνια. Μπήκαμε μαζί στη Βουλή το 2004, τη χρονιά μιας μεγάλης εκλογικής επικράτησης, τη χρονιά της μεγάλης νίκης του Κώστα Καραμανλή, όταν η Νέα Δημοκρατία έφτασε το 45%. Πρέπει να σας πω, ότι με τον Γιώργο μας συνδέουν πολλά. Μας συνδέουν κοινοί αγώνες, μας συνδέει μία πραγματική αγάπη για τις αναπτυξιακές δυνατότητες του τόπου μας, αλλά μας συνδέουν και πολλές λεπτομερείς συζητήσεις που έχουμε κάνει για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η Δυτική Μακεδονία. Και όταν συζήτησα μαζί του την ευκαιρία να είναι υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, πρέπει να σας πω ότι δεν το σκέφτηκε ούτε στιγμή. Διότι θέλει να υπηρετήσει εσάς και θέλει να κάνει πράξη το όραμα και το σχέδιό του για μία Δυτική Μακεδονία η οποία δεν θα είναι στο περιθώριο, αλλά θα είναι πρωταγωνίστρια των εξελίξεων που έρχονται.
Θα μιλήσω στη συνέχεια για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά επιτρέψτε μου να ξεκινήσω την ομιλία μου με μία σύντομη αναφορά στις εξελίξεις που αφορούν το μείζον ζήτημα το οποίο απασχολεί όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες και ειδικά τους πολίτες της Βόρειας Ελλάδας, τις Μακεδόνισσες και τους Μακεδόνες.
Δυστυχώς, πριν από δύο μέρες, 153 πρόθυμοι βουλευτές επικύρωσαν την τελευταία πράξη μιας μεγάλης εθνικής υποχώρησης. Επικύρωσαν την τυπική ένταξη των Σκοπίων στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, ολοκληρώνοντας έτσι μία πολιτική πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα, η οποία βρίσκεται απέναντι στο 70% της ελληνικής κοινωνίας. Το λέω αυτό, διότι μια κυβέρνηση της αριστεράς, η οποία κατά καιρούς έχει επικαλεστεί αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, όπως τα δημοψηφίσματα και αισθάνεται πάντα ότι πρέπει να εκπροσωπεί τη φωνή του λαού, βρέθηκε απέναντι στον λαό σε αυτή τη συγκυρία. Και δεν βρέθηκε μόνο απέναντι στο λαό της Μακεδονίας, βρέθηκε απέναντι σε όλες τις Ελληνίδες, σε όλους τους Έλληνες. Στην Κρήτη, στο δικό μου τόπο, η αντίδραση στη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν εξίσου έντονη με την αντίδραση στη Μακεδονία.
Ο κ. Τσίπρας, από την πρώτη στιγμή, ήταν ξεκάθαρο ότι ήθελε να δώσει «λύση» στο ζήτημα αυτό. Δεν ξέρω πραγματικά τι γραμμάτια είχε αναλάβει να εξοφλήσει και δεν ξέρω ο ίδιος πως πιστεύει ότι μπορεί να ωφεληθεί από μία τέτοια πρωτοβουλία. Η αλήθεια όμως, φίλες και φίλοι, είναι δυστυχώς πολύ σκληρή για τη χώρα μας. Ο κ. Τσίπρας πήρε αποστάσεις από μία εθνική πολιτική στο ζήτημα της γειτονικής χώρας, η οποία πηγαίνει πίσω πολλές δεκαετίες. Για να το πω πολύ απλά: ο κ. Τσίπρας είπε ”ναι” εκεί που όλοι οι προηγούμενοι Πρωθυπουργοί είχαν πει “όχι”. Διότι εάν θέλαμε μία τέτοια συμφωνία, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, θα την είχαμε ήδη υπογράψει στο Βουκουρέστι το 2008. Ο Κώστας Καραμανλής όπως και η Ντόρα Μπακογιάννη είπαν “όχι” στις πιέσεις που δέχθηκαν τότε. Γιατί και τότε οι πιέσεις ήταν ασφυκτικές. Αλλά καμία προηγούμενη κυβέρνηση -και θέλω να το τονίσω αυτό και θέλω να το καταλάβετε πολύ καλά γιατί έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία- δεν δέχθηκε ποτέ να εκχωρήσει γλώσσα, εθνότητα και ταυτότητα στους γείτονες. Η ιδέα ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει επίσημα “μακεδονική” γλώσσα, ότι θα αναγνωρίσει “μακεδονική” εθνότητα, ότι θα αναγνωρίσει “μακεδονική” ταυτότητα και όλα τα στοιχεία της πολιτιστικής διαδρομής των γειτόνων που συνιστούν αυτήν την “μακεδονική” ταυτότητα, την ξεχωριστή “μακεδονική” ταυτότητα όπως ισχυρίζονται τουλάχιστον και την υπερασπίζονται οι γείτονές μας, ήταν μία ιδέα η οποία ερχόταν σε σύγκρουση με τη σταθερή εξωτερική πολιτική της χώρας εδώ και πολλές δεκαετίες .
Και εδώ είναι ακριβώς, φίλες και φίλοι, που έγινε η πολύ μεγάλη ζημιά. Βρισκόμουν στο γραφείο μου στη Βουλή, αν θυμάμαι καλά πρέπει να ήταν τον περασμένο Μάιο ή τον περασμένο Ιούνιο, όταν χτύπησε το τηλέφωνο και μου λένε: “Θέλει να σας μιλήσει ο Πρωθυπουργός”. Με πήρε τηλέφωνο, τότε, να με ρωτήσει την άποψή μου για το Ίλιντεν. Το Ίλιντεν είχε συμφωνηθεί, φίλες και φίλοι, από τον κ. Τσίπρα και από τον κ. Ζάεφ. Είχε συμφωνηθεί και αν δεν υπήρχε τότε η ισχυρότατη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας και των υπόλοιπων δυνάμεων της αντιπολίτευσης, θα ήταν ακόμη χειρότερα τα πράγματα από αυτά τα οποία έχουμε σήμερα. Αυτό ξέρετε τι μου λέει εμένα; Ότι ο Πρωθυπουργός το ζήτημα αυτό -το οποίο είναι τόσο κρίσιμο για την ταυτότητα της Βόρειας Ελλάδος, μία ιστορία η οποία είναι ταυτισμένη με την ίδια την ιστορική της διαδρομή- δεν τον ενδιέφερε πάρα πολύ. Για τον απλούστατο λόγο ότι ήταν και παραμένει Πρόεδρος ενός Κόμματος, του οποίου όλα τα κορυφαία του στελέχη το 2008 υπέγραφαν κείμενα τα οποία ζητούσαν να αναγνωριστούν τα Σκόπια ως “Μακεδονία” σκέτο. Αυτός είναι ο κ. Τσίπρας, δεν άλλαξε στην πορεία. Δεν μας κάνει λοιπόν καμία εντύπωση ότι, δυστυχώς, έκανε μια τόσο σημαντική εθνική υποχώρηση, την οποία η χώρα μας θα τη βρει μπροστά της στο μέλλον.
Θέλω να ξέρετε ότι από την πρώτη στιγμή θέσαμε όλους προ των ευθυνών τους και η Νέα Δημοκρατία τήρησε μια πολύ υπεύθυνη στάση στο ζήτημα αυτό. Θέσαμε προ των ευθυνών του και τον όψιμο τώρα «μακεδονομάχο», τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος ξέχασε να μας πει, όμως, ότι τον περασμένο Ιούνιο είχε τη δυνατότητα να ρίξει την κυβέρνηση στην πρόταση δυσπιστίας που είχαμε καταθέσει και δεν το έκανε. Και είναι αυτός που έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη γιατί έδωσε στον κ. Κοτζιά και στον κ. Τσίπρα το στυλό να υπογράψουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και βέβαια αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε απέναντι με μία κυρωμένη διεθνή συμφωνία.
Στην τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή κοίταξα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους διάφορους περιφερόμενους βουλευτές οι οποίοι και αυτοί αντάλλαξαν, ενδεχομένως, την ψήφο τους, είτε με ένα Υπουργείο, είτε με μία άλλη επιβράβευση. Διότι δεν νομίζω να φαντάζεται κανείς ότι κάποια πρόσωπα τα οποία καταλαμβάνουν Υπουργεία σήμερα επέλεξαν να τοποθετηθούν με αυτόν τον τρόπο στη Βουλή μόνο και μόνο επειδή ξαφνικά συμφώνησαν με τις απόψεις του κ. Τσίπρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Είχαμε μία ξεκάθαρη συναλλαγή στη Βουλή τους τελευταίους μήνες. Άλλη συναλλαγή για να περάσουν οι Πρέσπες, άλλη συναλλαγή για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση. Έχουν γίνει πρωτοφανή πράγματα, δυστυχώς, στη Βουλή τις τελευταίες εβδομάδες, που ευτελίζουν την κοινοβουλευτική μας ιστορία. Καταλήξαμε -η Ελλάδα ήταν πάντα, τουλάχιστον ως προς τους κοινοβουλευτικούς της θεσμούς μία Ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια- με αυτά τα οποία έκανε ο κ. Τσίπρας να γίνουμε και εμείς μία βαλκανική χώρα στην Ευρώπη. Αυτά τα οποία έγιναν στη Βουλή των Σκοπίων, δυστυχώς, με τον ίδιο τρόπο έγιναν και στο Εθνικό Κοινοβούλιο για να περάσει αυτή η συμφωνία, η οποία τόσα προβλήματα θα μας δημιουργήσει.
Μιλούσα λοιπόν στους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και τους έλεγα: “Προσέξτε, μία κυρωμένη διεθνής συμφωνία δημιουργεί πολλά προβλήματα την επόμενη μέρα στη χώρα”. Και ήμουν απολύτως ειλικρινής σε όλες και σε όλους απέναντι στο τι μπορούμε και στο τι δεν μπορούμε να κάνουμε. Θα σας πω, λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε και τι θα κάνω εγώ την επόμενη μέρα. Το πρώτο το οποίο θα κάνω και το οποίο έχω ήδη δηλώσει δημόσια είναι ότι ως επόμενος Πρωθυπουργός, εφόσον με εμπιστευθούν οι Έλληνες πολίτες, δεν πρόκειται να απεμπολήσω το δικαίωμα της Ελλάδος να βάλει βέτο στην ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων εφόσον κρίνω ότι δεν εξυπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα. Και σε σημειολογικό επίπεδο είπα, βέβαια, ότι την φράση “καλωσορίζω τον «Μακεδόνα» Πρωθυπουργό” δεν πρόκειται ποτέ να την ακούσετε από τα δικά μου χείλη. Τα Σκόπια θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα βρεθούν απέναντι στην Ελλάδα εάν εξακολουθούν να έχουν μία συμπεριφορά η οποία υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα.
Το δεύτερο το οποίο θα κάνω είναι ότι θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις, ώστε να κατοχυρώσω τα μακεδονικά προϊόντα, τα οποία σήμερα κινδυνεύουν από αυτή τη συμφωνία και είναι ουσιαστικά απροστάτευτα. Με πολύ μεγάλη ειρωνεία, μου έκανε εντύπωση ότι αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή σε μία αποστροφή του λόγου μου- στην πρώτη συζήτηση η οποία είχε γίνει για τα μακεδονικά ροδάκινα. Λες και δεν γνωρίζει ότι μιλάμε για ένα πολύ σημαντικό προϊόν με σημαντικό εξαγωγικό αποτύπωμα, με σημαντική προστιθέμενη αξία, του οποίου ο τίτλος κινδυνεύει σήμερα από αυτή τη συμφωνία. Διότι από τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης είναι λίγα αυτά τα οποία είναι προστατευμένα. Όλες οι εταιρείες, οι εκατοντάδες εταιρείες που έχουν στο όνομά τους το επίθετο ‘μακεδονικό’ σήμερα, είναι ουσιαστικά απροστάτευτες.
Το τρίτο που θα κάνω -και το οποίο με φέρνει και στο να πω δύο σκέψεις για αυτά στα οποία αναφέρθηκε ο Γιώργος- είναι ότι θα εκπονήσουμε ως Νέα Δημοκρατία, ήδη έχουμε παρουσιάσει πολλούς βασικούς άξονες, ένα συγκροτημένο τολμηρό αναπτυξιακό σχέδιο συνολικά για τη Μακεδονία, για τη Βόρεια Ελλάδα, με ειδική αναφορά και ειδική μνεία στη Δυτική Μακεδονία. Εάν η Βόρεια Ελλάδα χρειαζόταν πάντα ένα τέτοιο σχέδιο, σήμερα, μετά από αυτή τη συμφωνία ,το χρειάζεται δύο φορές.
Αυτό το οποίο δεν πρόκειται να επιτρέψω, φίλες και φίλοι, είναι να διαρραγεί με οποιονδήποτε τρόπο ο ψυχικός δεσμός της Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα. Να αισθανθούν, δηλαδή οι Μακεδόνες, ότι με κάποιον τρόπο περιφρονήσαμε τα αισθήματά τους, αδιαφορήσαμε για αυτά τα οποία σκέφτονται. Όχι, αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε.
Έκανε ήδη μία αναφορά ο Γιώργος. Είμαι πάντα πολύ συγκινημένος όταν έρχομαι στη Δυτική Μακεδονία, ειδικά όταν πηγαίνω στη Σιάτιστα, διότι ο παππούς μου πολέμησε στη Σιάτιστα, και είμαι περήφανος που πολέμησε στη Σιάτιστα. Είμαι περήφανος που έχω τη φωτογραφία του στο γραφείο μου να μου θυμίζει ότι κάποιοι άνθρωποι έδωσαν την ζωή τους και το αίμα τους για να είναι η Μακεδονία ελληνική και για να μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται εκεί που βρίσκεται σήμερα.
Αυτή, λοιπόν, την ιστορική πραγματικότητα δεν μπορούμε να τη ξεχάσουμε, αλλά πρέπει να την προσαρμόσουμε στις προκλήσεις της νέας εποχής, αγαπητέ Γιώργο. Και πράγματι, η Δυτική Μακεδονία αντιμετωπίζει πολύ ξεχωριστές αναπτυξιακές προκλήσεις. Είναι η Περιφέρεια που ενδεχομένως χρειάζεται -και δεν σας το λέω αυτό επειδή βρίσκομαι σήμερα στη Δυτική Μακεδονία, αλλά επειδή πράγματι αντιμετωπίζει τόσο ειδικές προκλήσεις- περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη την αρωγή τής κεντρικής εξουσίας με την εκπόνηση ενός ειδικού Περιφερειακού σχεδίου, με ξεκάθαρες προτεραιότητες και ξεκάθαρη χρηματοδότηση. Γιατί; Διότι η Δυτική Μακεδονία αντιμετωπίζει την πρόκληση της σταδιακής απεξάρτησης από τον λιγνίτη, η οποία έρχεται. Μπορεί να συζητήσει κανείς για την ταχύτητα με την οποία αυτή μπορεί και πρέπει να γίνει, αλλά σίγουρα αυτό είναι μία πολύ μεγάλη πρόκληση. Διότι σε μεγάλο βαθμό η Δυτική Μακεδονία εστίασε το αναπτυξιακό της μοντέλο ως ενεργειακή καρδιά τής Πατρίδας μας στην εκμετάλλευση του λιγνίτη.
Με τον Γιώργο, ως Πρόεδρος του Τομέα Περιβάλλοντος, έχω επισκεφτεί τη Δυτική Μακεδονία και τα λιγνιτικά πεδία πολλές φορές στο παρελθόν και γνωρίζω τις προκλήσεις του μέλλοντος. Όμως, για να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτές, φίλες και φίλοι, πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουμε ότι η Δ.Ε.Η. θα είναι βιώσιμη και θα επιβιώσει, διότι σήμερα η Δ.Ε.Η., δυστυχώς, και το έχουμε πει πολλές φορές, με την πολιτική τής σημερινής Κυβέρνησης χάνει συνέχεια την αξία της. Χρειάζεται ένα σχέδιο δραστικής ανασυγκρότησης της Δ.Ε.Η. ώστε να παραμείνει ένας σημαντικός ενεργειακός παίκτης σε μία αγορά ενέργειας η οποία απελευθερώνεται. Είναι η πρώτη προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία ώστε να μπορέσει και η Δ.Ε.Η. να είναι εντάξει, όπως πολύ σωστά είπες, Γιώργο, στις υποχρεώσεις τις απέναντι στην τοπική κοινωνία τής Δυτικής Μακεδονίας.
Από εκεί και πέρα, θα κάνουμε μία σταδιακή μετάβαση, είναι παγκόσμια αυτή η τάση, δεν αλλάζει, από την εκμετάλλευση του λιγνίτη σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Η Δυτική Μακεδονία πρέπει να γίνει ένα κέντρο έρευνας, αλλά και παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γιατί έχει τις υποδομές, γιατί έχει την τεχνογνωσία, γιατί έχει τους ανθρώπους, γιατί έχει τα δίκτυα. Και θα ήθελα, σε συνεργασία και με τα τοπικά πανεπιστήμια, τα ερευνητικά ινστιτούτα, να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε μία τέτοια στρατηγική, ώστε ένα κομμάτι τού δυναμικού από ανανεώσιμες πηγές, κυρίως ηλιακή ενέργεια, να εγκατασταθεί εδώ. Και ταυτόχρονα να μπορέσουμε να προσελκύσουμε και στη Δυτική Μακεδονία επενδύσεις οι οποίες θα σχετίζονται με την παραγωγή, διότι είναι μία Περιφέρεια η οποία έχει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να μπορεί να το κάνει.
Όταν μιλάμε για το αναπτυξιακό μας σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία, προφανώς, δεν μιλάμε μόνο για την ενέργεια. Μιλάμε και για τον πρωτογενή τομέα. Και εδώ επιτρέψτε μου να κάνω μία ειδική αναφορά. Ο Γιώργος είναι ένας άνθρωπος ο οποίος γνωρίζει τον πρωτογενή τομέα πάρα πολύ καλά. Την επόμενη μέρα θα έχετε ως Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας ένα άνθρωπο που πονάει τους αγρότες, πονάει τους κτηνοτρόφους, ξέρει τις προτεραιότητές τους, ξέρει τις αγωνίες τους, συμπάσχει μαζί τους και είμαι βέβαιος ότι θα σκύψει το κεφάλι για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την κτηνοτροφία. Είχα την ευκαιρία, και όταν βρέθηκα σε μία πρόσφατη περιοδεία στα Γρεβενά, να μιλήσω και για τις προκλήσεις της μεγάλης ορεινής κτηνοτροφίας. Ξέρετε και εγώ από την Κρήτη προέρχομαι και έχω δεσμούς με την ορεινή κτηνοτροφία. Δεν γίνεται, όμως, να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση με τις παράνομες ελληνοποιήσεις γάλακτος. Ξέρουμε ποιοι τις κάνουν, ξέρουμε πού πηγαίνει το γάλα το οποίο παράνομα βαφτίζεται ως ελληνικό. Αυτό το φαινόμενο δεν πρόκειται να το ανεχτώ την επόμενη μέρα. Το οφείλω, το οφείλουμε όλοι στους κτηνοτρόφους που με μεγάλο κόπο και με μεγάλη προσπάθεια προσπαθούν να μείνουν στα χωριά τους. Αλλά και στα νέα παιδιά που και αυτά θέλουν να μείνουν στον τόπο τους και να ασχοληθούν με την ορεινή κτηνοτροφία.
Θα σας πω μία ενδιαφέρουσα ιστορία. Όταν έφυγα από τη Σαμαρίνα, σε μία πολύ ωραία επίσκεψη που είχαμε κάνει πριν από κάποιους μήνες, κατέβαινα τον δρόμο προς τα Γρεβενά και βλέπω ένα μεγάλο κοπάδι μπροστά μου. Σταματώ, λοιπόν, ήταν ένας κύριος και ο γιος του. Λέει: “40 χρόνια κάνω τη διαδρομή να κατεβάζω τα ζώα μου από τα βουνά στον κάμπο”. Και όταν ρώτησα το γιο του, του λέω: “αυτή τη δουλειά θέλεις να τη κάνεις; Μου λέει: “αυτό θέλω να κάνω, αυτό αγαπώ. Έχω σπουδάσει, είμαι γεωπόνος, αλλά αυτή τη δουλειά θέλω να κάνω”. Και τον ρώτησα: “τι θέλεις από εμένα, τι μπορώ να κάνω εγώ για να σε βοηθήσω;”. Ένα πράγμα, μου είπε. Δεν μου ζήτησε επιδότηση, δεν μου ζήτησε χαμηλότερη φορολογία, μου ζήτησε: “κάνε κάτι για τις παράνομες ελληνοποιήσεις του γάλακτος, το γάλα το οποίο παράγω με τόσο κόπο και με τόσο υψηλό κόστος παραγωγής να μπορεί πραγματικά να αποτιμάται ως ελληνικό γάλα”. Και όταν έχουμε σήμερα, τα έχουμε κουβεντιάσει πολλές φορές με τον Γιώργο, φέτα η οποία πωλείται κάτω από 4 ευρώ το κιλό, όλοι ξέρουμε ότι αυτή δεν είναι πραγματική φέτα, έτσι; Μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Άρα πρέπει και εμείς οι ίδιοι εδώ να φροντίσουμε και μέσω της διεπαγγελματικής για τη φέτα. Να προστατεύσουμε εμείς οι ίδιοι τα προϊόντα, να μην πριονίζουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε.
Αλλά δεν είναι μόνο η κτηνοτροφία, είναι και ο αγροτικός τομέας. Και είναι και η μεγάλη αγάπη του Γιώργου τα αρωματικά και τα φαρμακευτικά φυτά, για τα οποία πραγματικά ανοίγεται μπροστά μας πεδίο δόξης λαμπρό. Ένα αντικείμενο το οποίο το γνωρίζει ο Γιώργος πάρα πολύ καλά και για το οποίο είμαι απολύτως διατεθειμένος να το στηρίξω. Διότι ακριβώς αυτά είναι τα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας τα οποία πρέπει να παράγουμε την επόμενη μέρα, ώστε να μπορούν να βρουν τη θέση τους στα ράφια των φαρμακείων ή των super market παντού στον κόσμο και όχι μόνο στην Ελλάδα.
Για τη γούνα, αγαπητή Μαρία, έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε. Τα είχαμε συζητήσει στην Καστοριά και γνωρίζω μάλιστα ότι έχεις κάνει και μια επίσκεψη πρόσφατα στις Βρυξέλλες για να δούμε πως μπορούμε να επιστρατεύσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτή την προσπάθεια.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι παρούσα σε αυτή την προσπάθεια. Όπως πρέπει να είναι παρούσα και συνολικά στην προσπάθεια μετάβασης από τον λιγνίτη στη μεταλιγνιτική εποχή. Πράγματι, δρομολογείται μάλλον, με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ένα ταμείο μετάβασης με σχεδόν 5 δισεκατομμύρια ευρώ πόρους. Δεν είναι μικρό το ποσό το οποίο θα υποστηρίξει περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία, αλλά και άλλες περιοχές στην Ευρώπη, όπως παραδείγματος χάρη την Πολωνία, που αντιμετωπίζουν παρεμφερείς προκλήσεις. Στο Συμβούλιο και εφόσον με εμπιστευθούν οι Έλληνες πολίτες, ως επόμενος Πρωθυπουργός της χώρας θα δώσω αγώνες για να υπάρχει συγκεκριμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση η οποία θα υποστηρίξει εθνικούς και περιφερειακούς πόρους, για να μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε αυτή τη μετάβαση, η οποία είναι τόσο σημαντική, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την ανεργία και κυρίως την ανεργία των νέων που είναι η μεγάλη μάστιγα σήμερα στη Δυτική Μακεδονία.
Τέλος, μια αναφορά που την κάνω πάντα για κάτι που θεωρώ ότι είναι μεγάλη ευκαιρία και μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα για τη Δυτική Μακεδονία. Αναφέρομαι στον τουρισμό και κυρίως στον τουρισμό για 12 μήνες το χρόνο. Αναφέρομαι στον ορεινό τουρισμό και στην εκμετάλλευση των ορεινών μας όγκων, με ένα ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο αντίστοιχο με το σχέδιο το οποίο πρέπει να έχουμε για τα νησιά μας. Όπως είναι μοναδικός πλούτος για την Ελλάδα τα νησιά μας, αντίστοιχος μοναδικός πλούτος είναι και οι ορεινοί όγκοι. Και έχετε πολλούς αναξιοποίητους θησαυρούς στους ορεινούς σας όγκους. Έχετε στα Γρεβενά ίσως το καλύτερο χιονοδρομικό στην Ελλάδα, το οποίο όμως σήμερα, δυστυχώς, λειτουργεί με δυσκολία. Θα πρέπει σε συνεννόηση με την Περιφέρεια, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την ιδιωτική πρωτοβουλία, αυτές οι ευκαιρίες του χειμερινού τουρισμού να αναπτυχθούν πολύ περισσότερο. Έχει γίνει με πιο αποτελεσματικό τρόπο από την άλλη μεριά των βουνών, στην Ήπειρο. Το ίδιο μπορεί να γίνει και εδώ στη Δυτική Μακεδονία στα Γρεβενά, σε συνδυασμό με το θρησκευτικό τουρισμό. Με την πλούσια πολιτιστική παράδοση του τόπου μπορεί η Δυτική Μακεδονία να είναι ένας ξεχωριστός, ένας μοναδικός προορισμός από τα Γρεβενά μέχρι τη λίμνη της Καστοριάς, μέχρι τη λίμνη των Πρεσπών, ώστε να μην συνδέουμε τις Πρέσπες μόνο με τη συμφωνία. Είναι αμαρτία για αυτόν τον τόσο όμορφο τόπο.
Άρα και εκεί πιστεύω ότι έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε σε συνεννόηση πάντα με τον επόμενο Περιφερειάρχη και την Τοπική Αυτοδιοίκηση διότι ξέρετε αυτά τα περιφερειακά σχέδια δεν εκπονούνται μόνο από την κεντρική εξουσία. Αν δεν συνομιλήσουμε, αν δεν ζυμωθούμε με τους ανθρώπους οι οποίοι ζουν τα προβλήματα κάθε μέρα δεν πρόκειται να κάνουμε δουλειά. Αλλά αυτή τη δουλειά, θέλω πραγματικά και προσβλέπω, να την κάνουμε μαζί με τον Γιώργο και μαζί με όλους εσάς να προτείνουμε για τη Δυτική Μακεδονία ένα αναπτυξιακό σχέδιο τολμηρό, αποτελεσματικό, χωρίς υποσχέσεις, χωρίς “λιμάνια στην Καστοριά” όπως μας είπε ο Πρωθυπουργός σε μια αποστροφή του λόγου του.
Σχέδιο το οποίο θα εντάσσεται και στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε συνολικά την ανάπτυξη στη χώρα μας. Διότι εμείς ερχόμαστε, φίλες και φίλοι, μετά τις επόμενες εκλογές να προτείνουμε συνολικά για την Πατρίδα μας ένα διαφορετικό σχέδιο. Θέλω να συγκρατήσετε, από αυτά τα οποία θα κάνουμε την επόμενη μέρα, κάποιες απλές αλήθειες. Αλήθεια πρώτη, η Νέα Δημοκρατία θα μειώσει φόρους και εισφορές. Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Και σήμερα που περπάτησα λίγο στη Σιάτιστα μπήκα σε καφετέριες, τρεις άνθρωποι με έπιασαν μου λένε “είμαι μικρομεσαίος επιχειρηματίας δεν αντέχουμε άλλο, δεν αντέχουμε άλλο κάνε κάτι, βουλιάζουμε. Βουλιάζουμε σήμερα στους φόρους. Δεν έχει νόημα να δουλεύουμε, αν είμαστε επιτυχημένοι. Έρχεται το Κράτος και μας τα παίρνει” Ή αλλιώς ωθούμε δια της πλαγίας οδού τον κόσμο στη φοροδιαφυγή. Δεν αντέχεται άλλο αυτή η φορολογική επιβάρυνση. Θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ 30% εντός των πρώτων δύο ετών, θα μειώσουμε τη φορολογία στις επιχειρήσεις, έχει σημασία αυτό όχι μόνο στις μεγάλες, αλλά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από το 28% στο 20% και θα μειώσουμε και τον Φ.Π.Α. στην εστίαση όπως το είχαμε κάνει από το 24% στο 13%.
Δεύτερη προτεραιότητά μας, μιλήσαμε ήδη για αυτό, είναι οι επενδύσεις. Επενδύσεις, επενδύσεις, επενδύσεις. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από την κρίση εάν δεν γίνει μια έκρηξη επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα. Μην περιμένουμε ότι το πρόβλημα της ανεργίας μπορεί να λυθεί με κάποιες συμβάσεις ορισμένου χρόνου που κρατούν ομήρους κάποιους συμβασιούχους για να έρθει μετά η κυβέρνηση να τους κλείσει το μάτι και να τους πει “θα σας μονιμοποιήσω ενδεχομένως μετά” γνωρίζοντας ότι αυτό δεν μπορεί να το κάνει διότι αντιβαίνει στο Σύνταγμα. Θέσεις απασχόλησης θα δημιουργηθούν μόνο μέσα από επενδύσεις σε κλάδους όπου η χώρα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Εμείς θα κάνουμε εύκολες τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Θα απλοποιήσουμε σημαντικά το ρυθμιστικό περιβάλλον, θα δώσουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία σε συνεννόηση με την Ευρώπη και θα έχουμε ειδικά τομεακά προγράμματα, όπως αυτά για τα οποία μιλήσαμε, για να μπορεί κάθε κλάδος, αλλά και κάθε Περιφέρεια να προσελκύσει επενδύσεις, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, κυρίως για τα νέα παιδιά τα οποία είναι πραγματικά πολύ-πολύ στενάχωρο όταν αναγκάζονται να φύγουν από την Πατρίδα μας για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό.
Προτεραιότητα τρίτη και αδιαπραγμάτευτη για τη Νέα Δημοκρατία της επόμενης μέρας είναι η Παιδεία. Και είναι η Παιδεία διότι η Παιδεία είναι η βάση των αξιών μας. Η Παιδεία είναι χαρακτήρας, δεν είναι μόνο δεξιότητες. Η Παιδεία, όμως, είναι και το όπλο το οποίο μας προετοιμάζει για έναν κόσμο που αλλάζει τόσο γρήγορα. Θέλω ένα πρότυπο σχολείο σε κάθε Περιφερειακή ενότητα. Θα υπάρχει πρότυπο σχολείο στα Γρεβενά, θα υπάρχει πρότυπο σχολείο στην Κοζάνη, πρότυπο σχολείο στη Φλώρινα, πρότυπο σχολείο στην Καστοριά. Γιατί επιμένω τόσο σε αυτό; Επιμένω σε αυτό διότι θέλω τα νέα παιδιά τα οποία είναι ταλαντούχα, τα οποία έχουν αυξημένες δυνατότητες, να μπορούν με εξετάσεις και όχι με κλήρωση, να μπουν σε ένα πρότυπο σχολείο και να αποκτήσουν αυτά τα πρόσθετα όπλα τα οποία χρειάζονται για να μπορούν να διακριθούν στη ζωή τους. Ναι, επιβραβεύουμε την προσπάθεια, είναι στον πυρήνα του αξιακού μας κώδικα αυτό. Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στις ίσες ευκαιρίες. Όλοι πρέπει να ξεκινάνε από το ίδιο σημείο αφετηρίας, αλλά ο καθένας πρέπει να μπορεί να έχει τη δυνατότητα να ξεδιπλώσει το ταλέντο του με βάση την εργατικότητα και την προσπάθειά του και να φτάσει όσο πιο ψηλά μπορεί μέσα από τη δική του προσπάθεια.
Προτεραιότητα τέταρτη, η κοινωνική συνοχή και η φροντίδα των πιο αδύναμων. Και εδώ επιτρέψτε μου να το ξαναπώ. Η Νέα Δημοκρατία είναι λαϊκό Κόμμα, είναι Κόμμα όλων των Ελλήνων, δεν είναι Κόμμα κάποιων. Είναι Κόμμα το οποίο πρωτίστως είναι πιο κοντά στους πιο αδύναμους Έλληνες, αυτούς που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, δεν είναι τα περιστασιακά επιδόματα. Και αυτά μπορεί να χρειάζονται. Εμείς έχουμε πει παραδείγματος χάρη ότι θα στηρίξουμε και θα ενισχύσουμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και θα το πάμε στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ για αυτούς τους συμπολίτες μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Αλλά, η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι οι θέσεις απασχόλησης. Οι μακροχρόνια άνεργοι είναι και οι πιο φτωχοί σήμερα. Είναι αυτοί που έχουν μεγάλη δυσκολία να αντεπεξέλθουν. Είναι αυτοί που χρειάζονται στοχευμένα προγράμματα δεξιοτήτων, ώστε να μπορούν να βρουν δουλειά σε διαφορετικό κλάδο ενδεχομένως από αυτόν στον οποίο είχαν εργαστεί.
Σε όλα αυτά εμείς θα επιμείνουμε παρά πολύ. Όπως θα επιμείνουμε πάρα πολύ και στο να τηρείται η εργατική νομοθεσία στις επιχειρήσεις. Γιατί το λέω αυτό; Το λέω διότι έχω προτείνει στους επιχειρηματίες οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας μια έντιμη συμφωνία αλήθειας. Του λέω κάτι απλό: “εγώ θα σας βοηθήσω, θα μειώσω τη φορολογία, θα κάνω το περιβάλλον πιο εύκολο για να επενδύσετε, θα σας διευκολύνω με τη χρηματοδότηση, αλλά εσείς έχετε μια πρωταρχική φροντίδα. Και αυτό είναι να φροντίζετε και να προσέχετε τους εργαζόμενούς σας”. Φαινόμενα παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας που άνθρωποι προσλαμβάνονται για 4ωρα και δουλεύουν 8ωρα ή έγκυες απολύονται με το που το αντιλαμβάνεται ο εργοδότης, δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά. Είμαστε υπέρ της ελεύθερης οικονομίας αλλά όχι της ασύδοτης οικονομίας.
Και τέλος μια αναφορά σε κάτι το οποίο είπε ο Γιώργος και με άγγιξε είναι τα πραγματικά δημογραφικά δεδομένα της Δυτικής Μακεδονίας. Το δημογραφικό είναι μια βόμβα στα θεμέλια του Έθνους μας. Το 2050 θα είμαστε με το ζόρι 7.000.000 Έλληνες και πρέπει κάτι να κάνουμε για αυτό. Και ως Νέα Δημοκρατία έχουμε εκπονήσει μια συνολική μακροπρόθεσμη στρατηγική για να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό πρόβλημα. Θα ξεκινήσουμε, όμως, με ένα μέτρο το οποίο δεν είναι μόνο συμβολικό, αλλά είναι και πάρα πολύ ουσιαστικό. Θα δώσουμε 2.000 ευρώ σε κάθε νέο παιδί το οποίο θα γεννιέται στη χώρα μας. Αυτά τα 2.000 ευρώ, αυτό προσέξτε, έχει κόστος 170.000.000 ευρώ το χρόνο. Είναι το 1/4 από το κοινωνικό μέρισμα το οποίο μοίρασε ο κ. Τσίπρας πέρυσι τα Χριστούγεννα ως Άγιος Βασίλης. Αλλά σκεφτείτε λίγο ότι αν αυτά τα 2.000 ευρώ πιάνουν μια φορά τόπο στην Κοζάνη, πόσο τόπο πιάνουν σε ένα χωριό των Γρεβενών ή σε ένα χωριό της Φλώρινας. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να στηρίξουμε τη νέα οικογένεια να κάνει περισσότερα παιδιά. 2.000 ευρώ σε κάθε νέο παιδί και κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού. Κανένα Ελληνόπουλο εκτός παιδικού σταθμού για να μπορούν και οι μητέρες να εργάζονται -αν έχουν αυτή τη δυνατότητα και αν το επιθυμούν- αλλά να μπορούν και όλα τα παιδιά -ειδικά στα κρίσιμα πρώτα στάδια της ζωής τους- να απολαμβάνουν μια προσχολική αγωγή η οποία θα είναι ουσιαστική και ποιοτική.
Με άλλα λόγια, κυρίες και κύριοι, η Νέα Δημοκρατία έχει σχέδιο για την επόμενη μέρα. Και θα ήθελα πραγματικά, καθώς εισερχόμαστε πια ουσιαστικά στην προεκλογική περίοδο, να μην εστιάσουμε -και απευθύνομαι κυρίως στα κομματικά μας στελέχη- μόνο στο να κριτικάρουμε το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι εύκολο. Θα θυμούνται τρία πράγματα οι Έλληνες από τον κ. Τσίπρα την επόμενη μέρα όταν θα βρεθεί στην αντιπολίτευση. Το πρώτο που θα θυμούνται είναι ότι τους εξαπάτησε και τους πρόδωσε. Τους έταξε του κόσμου τα πράγματα και έκανε τα ακριβώς ανάποδα. Το δεύτερο που θα θυμούνται είναι ότι τους έπνιξε στους φόρους και τις εισφορές. Και το τρίτο που θα θυμούνται είναι ότι αυτός είναι ο Πρωθυπουργός που εκχώρησε “μακεδονική” γλώσσα και “μακεδονική” εθνότητα στους γείτονές μας. Αυτά τα τρία είναι αρκετά για να καταδικαστεί στη συνείδηση όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Εμείς πρέπει να πείσουμε τους Έλληνες ότι υπάρχει άλλος δρόμος.
Μπορούν τα πράγματα να γίνουν καλύτερα την επόμενη μέρα. Μπορεί η ζωή όλων των Ελλήνων να γίνει καλύτερη. Αυτό όμως θέλει πολύ δουλειά. Θέλει πολύ μέθοδο. Θέλει συμμαχίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και να ξέρετε ότι αυτές τις συμμαχίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο τις χτίζουμε με μεγάλη μεθοδικότητα και με μεγάλη συστηματικότητα. Πριν από δύο μέρες ήταν στην Αθήνα ο κ. Βέμπερ. Είναι ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγάλης μας Ευρωπαϊκής οικογένειας, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε αγαπητέ Γιώργο Κύρτσο ότι έχουμε και Ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ μας είπε για πρώτη φορά ότι, ναι, θα ήταν διατεθειμένος να συζητήσει, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίνεται στις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί, ότι θα κάνει, και την ενδεχόμενη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτό δεν είναι μία τεχνική λεπτομέρεια που αφορά μόνο αυτούς οι οποίοι καταλαβαίνουν από δημόσια οικονομικά. Αν η χώρα καταφέρει -σε βάθος χρόνου- να μειώσει τα πρωτογενή πλεονάσματα, θα έχουμε περισσότερο χώρο να μειώσουμε τους φόρους και αυτό είναι το βασικό το οποίο χρειαζόμαστε σήμερα. Θα έχουμε κάποιους πρόσθετους πόρους για στοχευμένη κοινωνική πολιτική. Είναι καθοριστικής σημασίας να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό τον στόχο. Θα τον πετύχουμε, όμως, όχι με λεονταρισμούς, όχι με σαχλαμάρες όπως αυτές που δυστυχώς πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά η χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2015. Θα πετύχουμε αυτούς του στόχους με σοβαρότητα με αξιοπιστία, με επιχειρήματα τα οποία έχουμε με το μέρος μας. Όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά που μόνο η Νέα Δημοκρατία διαθέτει.
Πλησιάζουμε, φίλες και φίλοι, προς τις εκλογές. Εκλογές, το επαναλαμβάνω, θα έχουμε σίγουρα στις 26 Μαΐου. Στις 26 Μαΐου έχουμε σίγουρα Ευρωεκλογές, έχουμε σίγουρα Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές, θα έχουμε κατά την άποψή μου και Εθνικές εκλογές και τότε θα είναι η ευκαιρία να στείλουμε όλοι μαζί ένα μήνυμα στη σημερινή κυβέρνηση. Δεν πάει άλλο, φύγετε. Η Ελλάδα αξίζει καλύτερα, μπορούμε καλύτερα με μια αξιόπιστη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για να οδηγήσουμε τη χώρα στην ανάταξη, την ελπίδα, την αισιοδοξία. Αλλά αυτός ο αγώνας δεν θα είναι εύκολος και σε αυτό τον αγώνα θα χρειαστεί, όλες και όλοι, να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό και αναφέρομαι κυρίως στις κομματικές μας οργανώσεις. Ο αντίπαλός θα κάνει τα πάντα για να διατηρηθεί λίγο ακόμα στην εξουσία. Θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα τα οποία έχει στη διάθεσή του. Ψέματα, προπαγάνδα, fake news. Έχουμε δει πάρα πολλά τέτοια. Εμείς πρέπει να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι. Δεν θέλω κανείς να προεξοφλήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Κανείς. Είναι καλό να είναι ενθαρρυντικές οι δημοσκοπήσεις, αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι έχουμε πολύ δουλειά ακόμη να κάνουμε μπροστά μας και ότι κάθε ψήφος μετράει. Και κάθε ψήφος μέχρι την τελευταία στιγμή πρέπει να είναι διεκδικήσιμη. Όλοι σας γνωρίζετε κάποιον ή κάποια που αυτή τη στιγμή σκέφτονται να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν το έχουν αποφασίσει ακόμα. Ένα πράγμα σας ζητώ. Έναν αν μπορεί ο καθένας από εσάς να πείσει ότι αξίζει τον κόπο να εμπιστευτούν εμένα προσωπικά και τη Νέα Δημοκρατία, η Νέα Δημοκρατία θα πετύχει έναν μεγάλο εκλογικό θρίαμβο. Αυτό σας ζητώ. Αυτό το απλό πράγμα σας ζητώ να κάνετε από τώρα μέχρι τις Εθνικές εκλογές και, ναι, πιστεύω ακράδαντα ότι το 2019 θα είναι η χρονιά της μεγάλης πολιτικής αλλαγής. Θα είναι η χρονιά που η Δυτική Μακεδονία θα εκλέξει Περιφερειάρχη τον Γιώργο Κασαπίδη και θα είναι η χρονιά που η χώρα θα γυρίσει σελίδα με μια νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για να οδηγήσουμε τη χώρα στην οριστική έξοδο από την κρίση. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ για την παρουσία σας. Σας ευχαριστώ για το χειροκρότημα σας. Πάμε όλοι μαζί για τον γερό αγώνα, για τον καλό αγώνα και τη μεγάλη νίκη. Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ πολύ»
Πηγή: kozan.gr