"


Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη φορολογική δήλωση

Περισσότεροι από 6,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν φέτος φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2018.


Η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet αναμένεται να ανοίξει έως τις 30 Μαρτίου, νωρίτερα από ποτέ και να κλείσει στις 30 Ιουνίου.

Η πρώτη δόση του φόρου θα καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τις 30 Νοεμβρίου.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι:

- Ατομικό εκκαθαριστικό. Το ατομικό εκκαθαριστικό σημείωμα για τους συζύγους είναι το νέο στοιχείο της φετινής φορολογικής δήλωσης, καθώς το νέο έντυπο Ε1 εκδόθηκε χωρίς ουσιαστικές διαφορές σε σχέση με το περυσινό. Στην απόφαση του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, για τον τύπο και το περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ορίζεται ότι σε περίπτωση που οι ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 των συζύγων υποβάλλονται ως κοινές, δεν απαιτείται καμία επιπλέον ενέργεια από τους συζύγους. Σε αυτή την περίπτωση διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά. Οι σύζυγοι ωστόσο έχουν τη δυνατότητα εφόσον το επιθυμούν να υποβάλουν χωριστή δήλωση.

- Έκπτωση φόρου. Η έκπτωση φόρου αφορά σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. Ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του κάθε φορολογούμενου διαμορφώνεται και η έκπτωση. Από 1.900 ευρώ για τον άγαμο έως 2.100 ευρώ για τους έχοντες τρία παιδιά και άνω. Ο φόρος που προκύπτει σύμφωνα με την κλίμακα φορολογίας του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις, μειώνεται κατά το ποσό των 1.900 ευρώ για τον φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, όταν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις δεν υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ. Η μείωση του φόρου για τις υπόλοιπες κατηγορίες ανέρχεται σε 1.950 ευρώ για τον φορολογούμενο με 1 εξαρτώμενο τέκνο, σε 2.000 ευρώ για 2 εξαρτώμενα τέκνα και σε 2.100 ευρώ για 3 εξαρτώμενα τέκνα και άνω.

- Αποδείξεις. Κλειδί για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες αποτελούν και εφέτος οι κωδικοί 049-050. Στους κωδικούς αυτούς δηλώνονται οι δαπάνες με πλαστικό χρήμα που εξασφαλίζουν την έκπτωση φόρου 1.900 - 2.100 ευρώ για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2017, που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο. Οι κωδικοί αυτοί δεν είναι προσυμπληρωμένοι στο ηλεκτρονικό Ε1. Θα πρέπει οι φορολογούμενοι να δηλώσουν το ποσό με τις δαπάνες που πραγματοποίησαν το 2018 με ηλεκτρονικό χρήμα και φέρουν οι ίδιοι το βάρος της απόδειξης. Το ελάχιστο ποσό των e-αποδείξεων που θα έπρεπε να είχαν συγκεντρώσει το 2017 οι φορολογούμενοι προκύπτει από το ύψος του εισοδήματός τους σε συνδυασμό με την εξής προοδευτική κλίμακα: 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ και 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω, με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι αποδείξεις που έχουν εξοφληθεί με μετρητά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διατήρηση της μείωσης του φόρου μόνο από τους φορολογούμενους 70 ετών και άνω, από άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

Πηγή: insider.gr 




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ