Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου ενέργειας με τίτλο: «Κύπρος-Ελλάδα-Ισραήλ: Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων»,
που έλαβε χώρα στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη από 22-23 Μαρτίου 2019.Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν το Επιμελητήριο Κοζάνης, το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και του Ελληνο - ισραηλινού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Την έναρξη των εργασιών κήρυξαν οι κκ. Σαρρής και Τσανακτίδης. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης κ. Σαρρής επεσήμανε πως «η Ενέργεια αποτελεί καθοριστικό παράγοντα χάραξης πολιτικής, σύναψης διεθνών σχέσεων, οικονομικής ανάπτυξης και εξελίξεων σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας. Για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η συζήτηση περί ενεργειακών θεμάτων αφορά συνήθως τη λιγνιτική δραστηριότητα, η οποία λαμβάνει χώρα στην περιοχή τα τελευταία 60 περίπου έτη. (…)Από την άλλη πλευρά, οι ευκαιρίες που προσφέρουν πηγές ενέργειας όπως το φυσικό αέριο ή οι ανανεώσιμες πηγές προς στις τοπικές κοινωνίες, είναι πεδίο σχετικά ανεξερεύνητο για τη Δυτική Μακεδονία.(…) Το Επιμελητήριο και οι επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας πρέπει να έχουν σημαίνοντα ρόλο στη χάραξη της αναπτυξιακής στρατηγικής της περιφέρειας. Αυτό σημαίνει πρωτίστως ανοιχτό και ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων των τοπικών φορέων. Τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς έρευνας και τεχνολογίας, τοπικές κοινότητες και φυσικά επιμελητήρια και τοπικές επιχειρήσεις. Ως, Επιμελητήριο έχουμε ήδη κάνει το πρώτο βήμα με την εκπόνηση μελετών στρατηγικού χαρακτήρα και την υποστήριξη εκδηλώσεων διάδοσης ερευνητικών αποτελεσμάτων, όπως η σημερινή. Το 1ο Διεθνές Συνέδριο «Κύπρος-Ελλάδα-Ισραήλ: Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων» είναι μια άριστη ευκαιρία διαλόγου σε υψηλό επιστημονικό επίπεδο για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και τις κατευθύνσεις τις οποίες πρέπει να έχει υπόψη της η τοπική οικονομία.»
Με τη σειρά του ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Γ. Τσανακτσίδης, αφού παρουσίασε το θεσμοθετημένο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας και τους Επιστημονικούς Τομείς του, επεσήμανε πως «Σε μια εποχή που η εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων είναι σημαντικός παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης, η δημιουργία του ενεργειακού άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και η δημιουργία όλων εκείνων των προϋποθέσεων που θα τον κάνουν ακόμη πιο ισχυρό πρέπει να αποτελεί στόχο τόσο για τον κλάδο των Εμποροβιομηχανικών Επιμελητηρίων όσο και για την Ακαδημαϊκή Κοινότητ.(…) Στόχος του Συνεδρίου αποτελεί η προβολή και ανάδειξη επιστημονικών εργασιών στην τεχνολογία των υδρογονανθράκων, η παρουσίαση εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, καθώς και η οργάνωση Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών με αντικείμενο την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ώστε η όσμωση αυτή, μεταξύ ακαδημαϊκής και εμποροβιομηχανικής κοινότητας, να αποτελέσει παράγοντα ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια».
Χαιρετισμό απεύθυναν ο Πρύτανης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας κ. Στέργιος Γκανάτσιος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Αντώνιος Τουρλιδάκης, ο κ. Φώτης Κεχαγιάς από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης χαιρετισμό απεύθυναν ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη κ.Σπύρος Μιλτιάδης ενώ το Ελληνο-Ισραηλινό Επιμελητήριο εκπροσώπησε ο κ. Γιώργος Λαζάρου ο οποίος στον χαιρετισμό του μετέφερε και τις ευχές της Πρέσβεως του Ισραήλ στη Ελλάδα κ. Ιρίτ Μπεν Άμπα για καλή επιτυχία των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου.
Στο γραπτό του μήνυμα ο Πρέσβης Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Ελλάδα κ. Geoffrey Pyatt εκτός των συγχαρητηρίων του και τις ευχές του για την επιτυχία των εργασιών του Συνεδρίου, τόνισε τη χωροχρονική συγκυρία της διοργάνωσης αυτής με την τριμερή συνάντηση των ηγετών Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ στις 20 Μαρτίου 2019 στην Ιερουσαλήμ και την υπογραφή συμφωνίας στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας.
Κύριος ομιλητής του Συνεδρίου ήταν ο κ. Ιωάννης Μπασιάς Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Ελληνική Διαχείριση Υδρογονανθράκων Α.Ε», ο οποίος αναφέρθηκε στ συμβολή των υδρογονανθράκων στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας ενώ το «παρών» στο διήμερο Διεθνές Συνέδριο έδωσαν καταξιωμένοι καθηγητές και ερευνητές από ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ με σημαντικό επιστημονικό έργο στον τομέα των υδρογονανθράκων, στελέχη εθνικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των υδρογονανθράκων, (ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ) όπως επίσης και εκπρόσωποι του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της χώρας.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου ανακοινώθηκε και υπογράφηκε μπροστά στο κοινό του Συνεδρίου η ίδρυση του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων. Το Πλαίσιο Συνεργασίας υπεγράφη από:
• Το Εργαστήριο Διαχείρισης Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με εκπρόσωπο τον Καθηγητή κ. Ιωάννη Μπακούρο
• Το Κέντρο Αριστείας CERIDES στις Επιστήμες Κρίσεων και Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου με εκπρόσωπο τον κ. Γεώργιο Μπούστρα
• Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με εκπρόσωπο τον κ. Κωνσταντίνο Γ. Τσανακτσίδη.
Σκοπός της συνεργασίας αυτής, όπως τόνισαν, είναι η γόνιμη σύμπραξη των τριών εταίρων σε ερευνητικές δραστηριότητες σχετικές με ζητήματα ασφάλειας και διαχείρισης κινδύνου από φυσικές, τεχνολογικές και ανθρωπογενείς καταστροφές.
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου ανακοινώθηκε η ίδρυση του νέου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο:
« ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ »
« ENERGY INVESTMENTS AND ENVIRONMENT - EN.I.EN »
που διοργανώνουν τα τρία Τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας:
• Το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης
• Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού
• Το Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου
με τη συνεργασία των Πανεπιστημίων:
• Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
• Κρατικού Πανεπιστήμιου Κύπρου
• Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου
Σκοπός του Μεταπτυχιακού Προγράμματος είναι να καλύψει από οικονομική και τεχνική πλευρά όλες τις ενεργειακές επενδύσεις που βασίζονται στην διαχείριση περιβάλλοντος. Προς την κατεύθυνση αυτή θα δημιουργηθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας με φορείς και εταιρείες διαχείρισης ενέργειας.
Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με τις ευχαριστίες των δύο κύριων διοργανωτών κ.κ. Σαρρή και Τσανακτσίδη και την ανακοίνωση ότι οι εγγραφές σύνεδρων έφτασαν στους 530.
Τα συμπεράσματα κατέγραψε η Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου και ανέγνωσαν οι δύο κύριοι διοργανωτές κ.κ. Σαρρή και Τσανακτσίδη και είναι τα εξής:
• Την καθιέρωση του Συνεδρίου και την προοπτική οργάνωσης του και στις τρεις χώρες.
• Την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας.
• Τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης φοιτητών σε εταιρείες διαχείρισης υδρογονανθράκων.
• Την υποβολή ερευνητικών προγραμμάτων στον τομέα της ενέργειας με συνεργασία των ιδρυμάτων από τις τρεις χώρες στα οποία θα συμμετέχουν προπτυχιακοί –μεταπτυχιακοί φοιτητές ως ομάδες έργου.
• Τη δυνατότητα εκπόνησης διπλωματικών εργασιών μέσω χρηματοδότησης των προγραμμάτων κινητικότητας ERASMUS.
Η τελετή λήξης του Συνεδρίου έλαβε χώρα αργά το μεσημέρι του Σαββάτου με μια αναμνηστική ομαδική φωτογραφία των εισηγητών, της Οργανωτικής και της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου.
Από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας