Ερωτήσεις εάν η γλώσσας της “Βόρειας Μακεδονίας” Θα πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία και εάν θα χορηγηθούν άδειες λειτουργίας Φροντιστηρίων για τη διδασκαλία της γλώσσας της Βόρειας Μακεδονίας
δέχθηκε ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου από τους τοπικούς δημοσιογράφους στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε κατά τη σημερινή επίσκεψη στη Φλώρινα.“Πιστεύεται ότι η “Μακεδονική Γλώσσα” θα πρέπει να διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία;”, ρώτησε δημοσιογράφος τον υπουργό Παιδείας.
Υπουργός: “Είναι μια ερώτηση στην οποία δεν μπορώ να απαντήσω σ αυτή τη συγκυρία. Και δεν πρέπει να απαντήσουμε. Και ούτε πρέπει να πούμε ποια είναι η προσωπική γνώμη του καθένα. Καταλαβαίνεται τι εννοώ.Είμαστε μια κοινωνία με μια εξαιρετικά σύνθετη σχέση με την ιστορία της. Το έχουν αυτό όλες οι κοινωνίες. Πάντα όλοι σκεφτόμαστε τα του οίκου μας. Το ερώτημά σας είναι ένα ρώτημα απολύτως νόμιμο. Θα μου επιτρέψετε όμως σ αυτή την συγκυρία από εμένα ως υπουργό Παιδείας να μην απαντήσω”.
Δημοσιογράφος: Με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών εάν κάποιος ή κάποιοι στη Φλώρινα θελήσουν να ανοίξουν Φροντιστήριο για να διδάξουν τη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας θα τους δώσετε άδεια;
Υπουργός: Κοιτάξτε το Δεν θα ήθελα να απαντήσω σε μια υποθετική ερώτηση. Η ίδρυση των Φροντιστηρίων έχει μια πολύ συγκεκριμένη νομοθεσία
Δημοσιογράφος: Θα εφαρμοστεί η υπάρχουσα νομοθεσία;
Υπουργός: Το ερώτημα , προφανώς, είναι πολιτικού χαρακτήρα. Για τέτοιου είδους ζητήματα η κυβέρνηση θα πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις. Ο καθένα ς μας θα πει τη γνώμη του στο υπουργικό Συμβούλιο και θα υπάρξουν αποφάσεις, όπου θα συνεκτιμηθούν επιστημονικά ζητήματα. Δεν μπορώ να σας απαντήσω με ένα ναι και με ένα όχι
Δημοσιογράφος: κε υπουργέ αποφεύγετε να απαντήσετε;
Υπουργός: Απαντώ με το δικό μου τρόπο.
Επίσκεψη του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου στη Φλώρινα
Στη νέα αρχιτεκτονική της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αναφέρθηκε επίσης ο Κώστας Γαβρόγλου κατά τη Συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην πόλη κατά την τριήμερη περιοδεία του στη Μακεδονία.
Με αφορμή το σχέδιο νόμου για τη συνέργεια Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, που τέθηκε τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου σε διαβούλευση, ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι οι υπάρχουσες σχολές θα ενισχυθούν. «Η νέα αρχιτεκτονική δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσει η περιοχή έναν ισχυρό πανεπιστημιακό πόλο, ο οποίος σε συνδυασμό με τα ερευνητικά ινστιτούτα και τα σχεδιαζόμενα διετή προγράμματα θα δώσει μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στην ιδιαίτερα σημαντική αυτή Περιφέρεια της χώρας μας», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι η πρόταση χαίρει της απόλυτης αποδοχής της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας της περιοχής και διασφαλίζει την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων για τους υπάρχοντες φοιτητές, οι οποίοι δε μετακινούνται σε άλλη πόλη. Επιπλέον, δίνεται σε πολλούς φοιτητές του ΤΕΙ η δυνατότητα συνέχειας των σπουδών τους σε πανεπιστημιακό πρόγραμμα, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους στο τμήμα που εισήχθησαν.
Ο υπουργός επισήμανε ότι για πρώτη φορά οι αλλαγές στον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης γίνονται με σχεδιασμούς των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και όχι με υπουργικές αποφάσεις τύπου Σχεδίου Αθηνά.
Νωρίτερα ο κ. Γαβρόγλου επισκέφθηκε σχολεία της Φλώρινας (1ο ΕΠΑΛ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης – ΕΕΕΕΚ, Πειραματικό Σχολείο Φλώρινας, 7ο Νηπιαγωγείο, 3ο Δημοτικό και 3ο Νηπιαγωγείο Φλώρινας) όπου είχε ουσιαστικές συζητήσεις με τους Συλλόγους Διδασκόντων. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε το θέμα του διορισμού των 15.000 μονίμων εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας, αρχής γενομένης με τους 4.500 εκπαιδευτικούς στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση για το σχολικό έτος 2019-2020. Κατά την επίσκεψή του στα σχολεία ο Υπουργός συνομίλησε και με τους μαθητές που του παρουσίασαν τις εκπαιδευτικές εργασίες τους.
Στη συνέχεια ο κ. Γαβρόγλου συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Φλώρινας κ. Καρυπίδη και Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Πηγή esos.gr