Αν σας αρέσουν τα ζεστά ροφήματα, προσέξτε να μην είναι πολύ καυτό το νερό, ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος
καρκίνου στον οισοφάγο.
Ο καφές και το τσάι είναι το αγαπημένο πρωινό ρόφημα για τους περισσότερους από εμάς. Ωστόσο, δεν πρέπει να είναι πολύ καυτός, ειδάλλως μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου.
Το συμπέρασμα αυτό προέρχεται από μία νέα μελέτη, σε χιλιάδες εθελοντές. Όπως έδειξε, όσοι έπιναν πάνω από δύο μεγάλα, καυτά ροφήματα την ημέρα, είχαν κατά 90% περισσότερες πιθανότητες οισοφαγικού καρκίνου, σε σύγκριση με όσους έπιναν μικρότερη ποσότητα ή σε χαμηλότερη θερμοκρασία.
Ως «καυτά ροφήματα» ορίστηκαν εκείνα στα οποία το νερό υπερέβαινε τους 60 βαθμούς Κελσίου.
«Ο ζεστός καφές, το τσάι και άλλα ζεστά ροφήματα είναι στις καθημερινές προτιμήσεις πολλών ανθρώπων», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Farhad Islami, από το Ερευνητικό Κέντρο Πεπτικής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης. «Η συνήθεια αυτή, όμως, δεν είναι άμοιρη κινδύνων».
Κρίσιμη θερμοκρασία
Η συσχέτιση των καυτών ροφημάτων με τον καρκίνο του οισοφάγου είχε γίνει αντιληπτή και σε προγενέστερες μελέτες. Εν τούτοις, η παρούσα είναι η πρώτη που εξετάζει την κατανάλωσή τους με βάση τη θερμοκρασία τους και σε βάθος χρόνου.
Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε με ανάλυση στοιχείων από 50.045 άνδρες και γυναίκες από το Ιράν. Οι εθελοντές είχαν ηλικία 40-75 ετών κατά την έναρξή της, ενώ η μέση περίοδος παρακολούθησης ήταν 10 χρόνια. Όλοι τους έπιναν καθημερινά τσάι.
Στη διάρκεια της δεκαετίας καταγράφηκαν 317 νέα κρούσματα καρκίνου του οισοφάγου.
Οι ερευνητές εξέτασαν τις θερμοκρασίες του τσαγιού που έπιναν οι εθελοντές, καθώς κυμαινόταν από «χλιαρό προς κρύο» έως «πολύ καυτό». Έτσι διαπίστωσαν ότι η καθοριστική θερμοκρασία του ροφήματος είναι οι 60 βαθμοί Κελσίου.
Είναι η πρώτη μελέτη που καταδεικνύει μία συγκεκριμένη θερμοκρασία ως μέγιστο όριο ασφαλείας, λένε οι ερευνητές.
Ο οισοφάγος είναι ο λεπτός «σωλήνας» που συνδέει το στόμα με τον στόμαχο. Ο καρκίνος σε αυτόν είναι ο 7ος συχνότερος στους άνδρες και ο 13ος συχνότερος στις γυναίκες.
Παγκοσμίως καταγράφηκαν το 2018 σχεδόν 500.000 νέα κρούσματα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας του Καρκίνου (WCRF)
Θέμα θερμοκρασίας και για το φαγητό
Ο Dr. Stephen Evans, καθηγητής Φαρμακοεπιδημιολογίας στην Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, εκτιμά ότι οι υψηλές θερμοκρασίες είναι εξίσου επικίνδυνες και με το φαγητό.
«Δεν νομίζω ότι έχει σημασία αν πρόκειται για φαγητό ή ρόφημα», είπε. «Οτιδήποτε πολύ καυτό κι αν καταπιούμε, προκαλεί μικρό ή μεγαλύτερο τραυματισμό στον οισοφάγο. Τα τραύματα αυτά μπορεί αθροιστικά να οδηγήσουν σε κυτταρικές αλλοιώσεις, ανοίγοντας τον δρόμο στον καρκίνο».Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση International Journal of Cancer.
Πηγή: iatropedia