"


Τί μαγειρεύουμε αύριο Τρίτη;


Το μενού για αύριο Τρίτη 12/3 προτείνει:


Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι του  Άκη Πετρετζίκη

Συστατικά

1 κιλό χταπόδι καθαρισμένο
1 ξερό κρεμμύδι
1 καρότο
6 κ.σ. ελαιόλαδο (2 κ.σ. + 4 κ.σ.)
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
25 ml ούζο
400 γρ. τομάτα κονκασέ
1,5 λίτρο ζωμό λαχανικών ή  1 κύβος λαχανικών  διαλυμένος σε 1.5 λίτρο ζεστό νερό
2 φύλλα δάφνης
ξύσμα από 1 λεμόνι
χυμός από ½  λεμόνι
500 γρ. κοφτό μακαρονάκι
αλάτι
πιπέρι

Για το σερβίρισμα

κάπαρη
φέτα
φρέσκια ρίγανη
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελαιόλαδο
1 λεμόνι

Εκτέλεση

Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.

Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.

Καθαρίζουμε το καρότο και το κόβουμε σε κυβάκια μεγέθους 0,5-1 εκ.

Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το καρότο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.

Αφού έχουμε πλύνει καλά το χταπόδι κόβουμε πάνω και κάτω από τα μάτια και πετάμε αυτό το κομμάτι, αφαιρούμε και πετάμε το στόμα. Γυρνάμε την κουκούλα ανάποδα καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια αναλόγως με το μέγεθος που θέλουμε.

Προσθέτουμε το χταπόδι στην κατσαρόλα και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.

Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά να ψηθεί ο πελτές και να πάει παντού.

Σβήνουμε με το ούζο και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ του.

Στη συνέχεια προσθέτουμε την τομάτα κονκασέ, τον ζωμό λαχανικών  τα φύλλα δάφνης, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι και ανακατεύουμε.

Χαμηλώνουμε την φωτιά στο μέτριο, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά με 1 ώρα.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα μακαρόνια μαζί το αλάτι, το πιπέρι και με 4 κ.σ ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για 15 λεπτά μέχρι να ρουφήξει το ζουμί και να βράσουν τα μακαρόνια μας.

Σερβίρουμε με κάπαρη, λίγη τριμμένη φέτα, φρέσκια ρίγανη, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 φέτα λεμόνι και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο ακόμα.

Πηγή: topontiki.gr




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ