"


Τί μαγειρεύουμε αύριο Κυριακή;


Το μενού για αύριο Κυριακή 24/3 προτείνει:


Γιαννιώτικη Κοτόπιτα

Υλικά

Για το φύλλο πίτας (για τη λαμαρίνα του φούρνου)
800γρ μαλακό λεπτοαλεσμένο αλεύρι
1/2 κρασοπότηρο λάδι
1 αυγό
αλάτι
χλιαρό νερό, όσο πάρει (περίπου 300ml)

Για τη γέμιση
ένα κοτόπουλο, κομμένο σε κομμάτια
1 κιλό κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
αλάτι -πιπέρι - νερό για βράσιμο
μία κούπα ρύζι για γεμιστά
4 αυγά
400γρ κεφαλογραβιέρα ή φέτα
τσεκάρετε αλάτι -πιπέρι στην τελική γέμιση!

Εκτέλεση:

1. Βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι σε μια μπασίνα, κάνουμε λακούβα στη μέση, ρίχνουμε το λάδι, το αυγό. Νερό προσθέτουμε σιγά σιγά, όσο ζυμώνουμε το αλεύρι, μέχρι να πάρουμε μια μπάλα μαλακή. Λαδώνουμε τα χέρια και τον πάγκο και ζυμώνουμε πολύ καλά, μέχρι η ζύμη να είναι τελείως ομοιογενής, χωρίς μπαλάκια. Την λαδώνουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα τουλάχιστον, σκεπασμένη με πιάτο ή με ένα πανί.

2. Βάζουμε το κοτόπουλο, με την πέτσα του στην χύτρα ταχύτητος, μαζί με τα κρεμμύδια, αλάτι, πιπέρι και νερό να το σκεπάζει. Κλείνουμε με την κόκκινη βαλβίδα ή στη θέση 2 και βράζουμε για μισή ώρα από τη στιγμή που θα κλείσει η βαλβίδα. Βγάζουμε το κοτόπουλο, πετάμε την πέτσα και ξεψαχνίζουμε.

3. Μετράμε 3 κούπες ζωμό με τα κρεμμύδια και βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσει το ρύζι. Όταν βράσει, βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Αν έχει πήξει πολύ όταν κρυώσει, προσθέτουμε λίγο ακόμα ζωμό ώστε να ανακατεύεται με το κουτάλι. Προσθέτουμε τα αυγά, το τυρί και έξτρα πιπέρι και ανακατεύουμε. Το μείγμα έχει ρευστότητα κρέμας.

4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόβουμε τρία μπαλάκια μεγέθους πορτοκαλιού για τα τρία κάτω φύλλα και δύο μικρότερα μπαλάκια για τα δύο πάνω φύλλα. Αν σας περισσέψει ζύμη, μοιράστε την σε μπαλάκια και καταψύξτε την για επόμενη πίτα. Λαδώνουμε τη λαμαρίνα, απλώνουμε το πρώτο φύλλο, αφήνοντας περιθώρια να διπλώσει, εκτός ταψιού. Λαδώνουμε, απλώνουμε το δεύτερο φύλλο. Λαδώνουμε, απλώνουμε το τρίτο φύλλο. Ρίχνουμε το ρύζι και απλώνουμε σ'όλη την επιφάνεια. Σκορπίζουμε τα κομματάκια του κοτόπουλου πάνω του. Διπλώνουμε ένα-ένα τα φύλλα που περισσεύουν στο πλάϊ, λαδώνοντας ανάμεσα. Ανοίγουμε τα δύο πάνω φύλλα και τα απλώνουμε να καλύψουμε την πίτα με λάδι ενδιάμεσα. Έτοιμη!

5. Αλείφουμε με λάδι και βούτυρο το πάνω φύλλο. Ραντίζουμε με μπόλικο νερό, τουλάχιστον τρεις χουφτιές τιναχτά πάνω στην πίτα, για να μην ξεραθεί το φύλλο. Βάζουμε τη λαμαρίνα στον πάτο του φούρνου για τα πρώτα 15λεπτά, να "σηκώσει" η πίτα. Θα τη δείτε να φουσκώνει το πάνω φύλλο. Παρατηρείστε τη φωτογραφία στο τέλος και θα καταλάβετε πόσο τρυφερό έχει αρχίσει ήδη να φαίνεται το φύλλο. Μετά τα 15 λεπτά, αλείφουμε ξανά το πάνω φύλλο με βούτυρο, ανεβάζουμε τη λαμαρίνα στη πρώτη σχάρα από κάτω, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 45λεπτά περίπου. Η πίτα θα έχει ροδοψηθεί και θα κουνιέται στη λαμαρίνα.

Τουμπαρίστε αν θέλετε την πίτα σε μια άλλη λαμαρίνα και ξαναβάλτε σ'αυτήν που είχε ψηθεί, γιατί αυτή ήταν λαδωμένη και δεν θα κολλήσει η πίτα. Σερβίρετε αν θέλετε έτσι, με τη ροδοψημένη, τραγανή κάτω πλευρά της, αφού την αφήσετε να κρυώσει πρώτα.

Πηγή: tastefull.gr




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ