"


Η Καστοριά θα τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (7 Απριλίου)


Το Τμήμα Προστασίας και Προαγωγή της Δημόσιας Υγείας της Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας Πολιτισμού Τουρισμού του Δήμου Καστοριάς ενημερώνει το κοινό ότι «7 Απριλίου είναι

η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας θέμα φετινού εορτασμού, αποτελεί η Καθολική Υγειονομική Κάλυψη.

Η 7η Απριλίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Η μέρα αυτή αποτελεί την επέτειο της ίδρυσης του ΠΟΥ και χρησιμοποιείται κάθε χρόνο ως ευκαιρία για την ανάδειξη ενός σημαντικού ζητήματος σχετικά με την υγεία. Θέμα του φετινού εορτασμού, αποτελεί η Καθολική Υγειονομική Κάλυψη.

Τι είναι η Καθολική Υγειονομική Κάλυψη;

Η Καθολική Υγειονομική Κάλυψη (Universal Health Coverage – UHC), αποτελεί έναν από τους στόχους που έχουν τεθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στο πλαίσιο των Στόχων Βιώσιμης Αναπτυξης (Sustainable Development Goals – SDGs), με χρονικό ορίζοντα επίτευξης το έτος 2030. Ολοι, παντού, πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε βασικές, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, χωρίς να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Εάν επιτευχθεί αυτό, ένα δισεκατομμύριο περισσότεροι άνθρωποι θα επωφεληθούν μέχρι το 2023. Η UHC αποτελεί την έμπρακτη δέσμευση των κρατών – μελών του ΟΗΕ να εξασφαλίσουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας για όλους, ως αδιαμφισβήτητο δικαίωμα για τον καθένα, με τη συνεργασία κρατών – πολιτών. Αυτό σημαίνει ότι όλοι, παντού, πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε βασικές, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, χωρίς να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Εάν επιτευχθεί αυτό, ένα δισεκατομμύριο περισσότεροι άνθρωποι θα επωφεληθούν μέχρι το 2023.

Οι χώρες που προχωρούν προς την κατεύθυνση αυτή, φαίνεται να σημειώνουν πρόοδο ως προς την επίτευξη στόχων που σχετίζονται με την υγεία, αλλά και ευρύτερων αναπτυξιακών στόχων. Η πρόσβαση στην απαραίτητη ποιοτική περίθαλψη και οικονομική προστασία, όχι μόνο ενισχύει την υγεία και το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων, αλλά παράλληλα μεταξύ άλλων προστατεύει τις χώρες από επιδημίες, μειώνει τη φτώχεια και τον κίνδυνο της πείνας, δημιουργεί θέσεις εργασίας, οδηγεί στην οικονομική ανάπτυξη και ενισχύει την ισότητα των φύλων.

Εντοπίζοντας το Πρόβλημα Τουλάχιστον το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να μην έχει πλήρη κάλυψη βασικών αναγκών υγείας.

Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι ωθούνται σε “ακραία φτώχεια” (ζουν δηλαδή με 1,90 δολάρια ή λιγότερο ημερησίως) επειδή πρέπει να πληρώσουν για την υγειονομική τους περίθαλψη.

Πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι (σχεδόν το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού) δαπανούν τουλάχιστον το 10% των οικογενειακών οικονομικών αποθεμάτων τους για να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη κάποιου μέλους της οικογένειας.

Ποια είναι η Κατάσταση στην Ελλάδα;

Μετά τη διακήρυξη της Άλμα-Άτα, στα πλαίσια της Διεθνούς Διάσκεψης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το 1978, υπήρχε διεθνώς η άποψη, πώς η ισότιμη πρόσβαση στην Υγεία μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Στην χώρα μας, οι θεωρητικοί στόχοι που προβλέπονταν σχετικά με την ΠΦΥ, φαίνεται να τηρούνται από νομικής άποψης. Ωστόσο, μόνο ο ρόλος της ΠΦΥ ως πρώτη επαφή του ασθενούς με το ιατρικό προσωπικό, φαίνεται να ήταν σαφής. Το σκέλος της αλληλεπίδρασης με την κοινωνία, της προληπτικής ιατρικής και της προαγωγής της υγείας φαίνεται να παρουσιάζει κάποια κενά.

Εντούτοις, φαίνεται να γίνεται αντιληπτή η καταλυτική σημασία της προαγωγής της υγείας, για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία της χώρας. Χαρακτηριστικά, ο Γ.Γ Δημόσιας Υγείας ανέφερε πολύ πρόσφατα ότι «οι πολιτικές δημόσιας υγείας, συνδυαζόμενες με ένα ολοκληρωμένο σύστημα ΠΦΥ και μια υψηλού επιπέδου νοσοκομειακή περίθαλψη, αποτελούν πυλώνα του ενιαίου συστήματος υγείας που δικαιούται κάθε άνθρωπος. Η καθολική κάλυψη, με έμφαση στην ΠΦΥ και η διασφάλιση της κατανομής των περιορισμένων οικονομικών πόρων, με βάση το κοινωνικό συμφέρον, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί».

              Η υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα.
            Κανείς δεν θα πρέπει να νοσεί και να πεθαίνει,
           απλά και μόνο επειδή είναι άπορος ή επειδή
               δεν έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που χρειάζεται.
                Dr Tedros Adhanom Ghebreyesu,
              Director General WHO

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, όπως προαναφέρθηκε φέτος είναι αφιερωμένη στην καθολική κάλυψη υγείας του πληθυσμού  (Universal Health Coverage), κλιμάκιο του Τμήματος Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας του Δήμου Καστοριάς (Επισκέπτρια Υγείας, Νοσηλεύτρια και Ιατρός του Κοινωνικού Ιατρείου κ. Τοκατλίδη Τριαντάφυλλο) θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε απομακρυσμένες περιοχές του Δήμου μας, την Δευτέρα 8/4/2019.

Θα γίνει ενημέρωση στο πλαίσιο προληπτικής ιατρικής χρόνιων παθήσεων ενώ ταυτόχρονα θα γίνονται δωρεάν μετρήσεις σακχάρου και  αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, θα ενημερωθεί το κοινό για την δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφαλίστων και απόρων δημοτών καθώς και για τις Δομές Υγείας στις οποίες μπορούν να απευθύνονται.





Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ