Ένα τριήμερο με θέμα «Ο Πολιτισμός της Δυτικής Μακεδονίας από το χθες στο σήμερα» διοργανώνει το Περιοδικού Λόγου και Τέχνης Παρέμβαση,
από τις 28 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019, στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης.Το τριήμερο έχει ως στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και του σύγχρονου πολιτισμού της Δυτ. Μακεδονίας, σε μία αναδρομή από το παρελθόν μέχρι το παρόν. Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν αναφορά σε διαφορετικά είδη τέχνης, τα οποία θα αναδείξουν την ποικιλία και την πολυπλοκότητα του πολιτισμού της Κοζάνης και της ευρύτερης περιοχής της Δ. Μακεδονίας.
Το τριήμερο πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Κοζάνης. Συμμετέχουν σε αυτό το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Π.Δ.Μ., η Διεθνής Συνεργασία για τον πολιτισμό και τις τέχνες «Μέθεξη» και η Θεατρική Ομάδα Ονειρόdrama.
Το τριήμερο πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) και τελεί υπό την αιγίδα και την ηθική υποστήριξη της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Κοζάνης.
Το πρόγραμμα του τριημέρου είναι το εξής:
Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019
Διημερίδα: «Τα γράμματα και οι τέχνες ως ταυτότητα της Δυτικής Μακεδονίας»
17.30 Έναρξη – Χαιρετισμοί
Συντονίζει: Δήμητρα Καραγιάννη
18.00 Ματίνα Μόμτσιου-Τσικριτζή, Καθηγήτρια-Συλλογέας Λαογραφικού και γλωσσικού υλικού, «Το παρελθόν μέσα στο μέλλον – Ο ρόλος της Αστικής Λαογραφίας»
18.15 Γιώτης Βασιλειάδης, Σκηνοθέτης, «Το Ερασιτεχνικό θέατρο της Δυτικής Μακεδονίας ως εστία δημιουργίας»
18.30 Χριστίνα Ματιάκη, Βυζαντινολόγος- Αγιογράφος, Πρόεδρος της Διεθνούς Συνεργασίας για τον Πολιτισμό & τις Τέχνες «Μέθεξη», «Λειτουργικές τέχνες στην Κοζάνη του χθες και του σήμερα»
18.45 Παναγιώτης Δημόπουλος, Μουσικός, «Δρώμενα-Νοούμενα: Πολιτιστική πράξη και θεωρία στην Δυτική Μακεδονία»
Διάλειμμα
19.15 Φίλιππος Καλαμάρας, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, «Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες – Όρια, Φύση, Υλικά: Καλλιτεχνικές πρακτικές με φυσικά υλικά έξω από τα όρια της Σχολής και του καθιερωμένου εκπαιδευτικού χώρου»
19.30 Αλέξανδρος Βρεττάκος, Επιμορφωτής φωτογραφίας-Eρασιτέχνης φωτογράφος, «Φωτογραφία, αλήθεια ή ψέματα»
19.45 Μάριος Μώρος, Υπ. Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ, «Ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου και η δεκαετία του ‘40: ιστορία, βίωμα και μυθοπλασία»
20.00 Αναγνωστική πράξη από την θεατρική ομάδα ΟΝΕΙΡΟDRAMA: Διαβάζουν ποιήματτα ποιητών της δεκαετίας του ‘30 από την ανθολογία του Μανόλη Αναγνωστάκη «Χαμηλή φωνή»
Συμμετέχουν: Κώστας Ιωαννίδης, Σέβη Κωνσταντινίδου, Αθανασία Γεωργάκα, Νικολέτα Σιώμου
Διημερίδα: «Τα γράμματα και οι τέχνες ως ταυτότητα της Δυτικής Μακεδονίας»
Σάββατο 29 Ιουνίου 2019
Συντονίζει: Αντώνης Κάλφας
18.00 Άννα Μαμάτσιου, Φιλόλογος, «Η Κοζάνη ως εστία πνεύματος, από τον 17ο αι. μέχρι σήμερα»
18.15 Αναστασία Μακρή, Εκπαιδευτικός , «Όταν η Μητιώ Σακελλαρίου μετέφραζε Κάρλο Γκολντόνι»
18.30 Άννα Κουστινούδη, Δρ. Αγγλικής λογοτεχνίας-Εκπαιδευτικός, «Πολιτισμός-Δημιουργικότητα-Πόλεις-Πολίτες: προς μια Παραγωγική Συνεργασία»
18.45 Κέλλυ Γρηγοριάδου, Εκδότρια, «Free press, πολιτισμός και νέοι: η περίπτωση του Together»
Διάλειμμα
19.15 Μιχάλης Πιτένης, Συγγραφέας, «Το θέατρο στην Δυτική Μακεδονία. Η ιδιαιτερότητα της Κοζάνης»
19.30 Αντώνης Παπαβασιλείου, Συγγραφέας, Εκδότης «Χρονικών Δυτικής Μακεδονίας», «Μικρές κυανές φωνές: Δέκα «διαδρομές» σε σημεία και πρόσωπα του Γρεβενιώτικου πολιτισμού»
19.45 Συζήτηση: «Μια πεζογραφική παρτίδα σκάκι στο περιβάλλον του Κώστα Λαχά». Συζητούν ο Β.Π.Καραγιάννης και ο Κώστας Ντιό
20.15 Όταν οι Λέξεις συναντούν τη Μουσική…
Κλασική κιθάρα: Αποστόλης Καραμέτσιος, Μουσικός
Ανάγνωση: Ο Νίκος Κουρού, Ηθοποιός-Σκηνοθέτης, διαβάζει από τα «Τρία κρυφά ποιήματα» του Γ. Σεφέρη
20.35 «Λογοτέχνες της Κοζάνης διαβάζουν κείμενά τους»
Διαβάζουν: Μιχάλης Πιτένης, Γιώργος Δελιόπουλος, Ολυμπία Τσικαρδάνη, Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, Ελένη Δεληβοριά, Δήμητρα Καραγιάννη
Κυριακή 30 Ιουνίου 2019
10.30 Αντώνης Κάλφας, Φιλόλογος – Ποιητής, Προβολή ταινίας – Σχόλια: «Οι ταινίες τεκμηρίωσης ως πολιτισμικός οδηγός γύρω από την καθημερινή ζωή και τις συμπεριφορές στη δυτική Μακεδονία. Η περίπτωση του ντοκιμαντέρ «Μαθήτριες Λυκείου» (2005) του Γιώργου Κεραμιδιώτη»
11.30-13.30 «Αγιογραφικό σχέδιο: Εισαγωγή στις βασικές αρχές» Εργαστήρι Αγιογραφίας με την Χριστίνα Ματιάκη
https://paremvasiculture.wordpress.com/