"


FaceApp: Μια εφαρμογή που βάζει σε κίνδυνο την προσωπική ζωή

Η εφαρμογή ξαναγίνεται viral μετά από δύο χρόνια κυκλοφορίας.


Τα εφέ της έχουν βελτιωθεί και πολλοί influencers αποφάσισαν να επαναφέρουν το app στο προσκήνιο. Η πρώτη του εμφάνιση είχε πραγματοποιηθεί πριν δύο χρόνια από μια ομάδα Ρώσων προγραμματιστών.

Ας ξεκινήσουμε από το ότι καρφί δεν μας καίγεται πως θα είστε όταν γεράσετε.

FaceApp, παππούδια και γριές παντού από εφαρμογή που αναπτύχθηκε από ρωσική εταιρεία. Απλά να γνωρίζετε πως οι φωτογραφίες σας έχουν ήδη αποθηκευτεί για μελλοντική επεξεργασία διαφόρων πρότζεκτ όπως το face recognition, επιτρέπεται στην εφαρμογή να χρησιμοποιεί το όνομά σας , το όνομα χρήστη σας ή οποιαδήποτε άλλη παρεμφερή μορφή σε οποιαδήποτε μορφή μέσων χωρίς την έγκρισή σας και χωρίς να έχετε την δυνατότητα να το παραβιάσετε ή να διαμαρτυρηθείτε για αυτό . Δεν θα σας αποζημιώσει για το υλικό αυτό και θα διατηρήσει την εικόνα πολύ μετά την διαγραφή της εφαρμογής.

Η φωτογραφία σας μπορεί να βρεθεί ακόμα και σε κάποια διαφημιστική αφίσα της Μόσχας , ενώ πολύ πιθανόν να χρησιμοποιηθεί στην εκπαίδευση αλγορίθμου AI ( Artificial intelligence ) . Επίσης η εφαρμογή έχει πρόσβαση σε φωτογραφίες στην πλατφόρμα iOS της Apple ακόμη και αν ένας χρήστης έχει ορίσει τα δικαιώματα φωτογραφίας σε «ποτέ».

Χρησιμοποιώντας λοιπόν την εφαρμογή face app για να δείτε πως θα είστε όταν μεγαλώσετε, επιτρέπετε στην εφαρμογή να αποθηκεύει τις φωτογραφίες σας σε διαδικτυακά συννεφάκια (cloud), ακόμα και να την διαγράψετε, οι φωτογραφίες σας θα παραμείνουν αποθηκευμένες και επιτρέπετε επίσης να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα σας.

Μετά βγαίνετε και φωνάζετε ότι σας παρακολουθούν, ενώ μόνοι σας χαρίζετε απλόχερα τα προσωπικά σας δεδομένα.

Η νέα viral έκδοση του FaceApp, όμως, μας δημιουργεί μερικές νέες απορίες σχετικά με την ασφάλεια των χρηστών.

Το πρώτο είναι αν αποθηκεύει το background της φωτογραφίας σας.

Επιπλέον, πώς γίνεται να σας επιτρέπει να επιλέξετε φωτογραφίες χωρίς να έχετε δώσει στην εφαρμογή πρόσβαση στην βιβλιοθήκη φωτογραφιών σας;

Η πρόσβαση στην βιβλιοθήκη φωτογραφιών, ουσιαστικά, οφείλεται σε ένα API της Apple που εισήχθη στο iOS 11 το οποίο δίνει την δυνατότητα σε έναν χρήστη να επιλέξει μία μόνο φωτογραφία από ένα system dialog για να την επεξεργαστεί.

Επειδή ο χρήστης πρέπει να αγγίξει μια φωτογραφία, ενεργοποιείται μια λειτουργία της Apple που ονομάζεται user intent. Με άλλα λόγια η εταιρεία θεωρεί ότι εφόσον έκανες tap στην φωτογραφία, η εφαρμογή μπορεί να την χρησιμοποιήσει.

Αυτή η πολιτική, τελικά, ίσως είναι πιο δίκαιη. Σας επιτρέπει να παραχωρήσετε τα διακαιώματα μιας φωτογραφίας σε μία εφαρμογή αντί για ολόκληρη τη βιβλιοθήκη σας. Το FaceApp δεν μπορεί να «δει» καμία από τις φωτογραφίες σας μέχρι να πατήσετε πάνω της.

Δυστυχώς, εξακολουθεί να υπάρχει κάποια δυσαρέσκεια με τη πολιτική αυτή. Οι επικριτές θεωρούν ότι η Apple επιτρέπει με αυτό το τρόπο σε μια εφαρμογή να αντιμετωπίζει αυτή τη λειτουργία ως API ακόμα και αν ένας χρήστης έχει θέσει το “Photo Access setting” σε “Never”.

Κρίνεται απαραίτητο η Apple να βρει έναν τρόπο να διορθώσει την συγκεκριμένη λειτουργία στο μέλλον ή να καταστήσει πιο σαφές στους χρήστες τον τρόπο με τον οποίον επρόκειτο να μοιραστούν τις φωτογραφίες τους.

Επιπλέον, αξίζει να σημειώσουμε ότι το FaceApp μεταφορτώνει τη φωτογραφία σας στο cloud για επεξεργασία.

Δεδομένου του αριθμού των screenshots ευαίσθητων πληροφοριών όπως οι τραπεζικές συναλλαγές που αποθηκεύουν οι χρήστες στην βιβλιοθήκη τους, η πρόσβαση στις φωτογραφίες αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο ασφάλειας για έναν χρήστη.

Επομένως, είναι σημαντικό να σκεφτούμε προσεκτικά τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει η εφαρμογή πριν τη χρησιμοποιήσουμε.

Πηγή: SecNews




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ