Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού είναι ένα ιδιαίτερα συχνό πρόβλημα, που συναντάται περισσότερο σε γυναίκες λόγω της ανατομίας τους.
Το καλοκαίρι, το φαινόμενο εντοπίζεται ακόμα πιο συχνά, λόγω των μπάνιων στη θάλασσα ή σε πισίνες, οι οποίες μπορεί να είναι γεμάτες μικρόβια ή να μην συντηρούνται κατάλληλα.
Το παραπάνω, σε συνδυασμό με το βρεγμένο μαγιό και την υγρασία που αναπτύσσεται, ευνοεί τον πολλαπλασιασμό μικροβίων και αυξάνει τις πιθανότητες για εμφάνιση ουρολοιμώξεων κατά τους θερινούς μήνες.
Πώς ακριβώς όμως προκαλούνται οι ουρολοιμώξεις;
Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, τα παθογόνα βακτήρια που εισέρχονται από την ουρήθρα στο ουροποιητικό σύστημα απομακρύνονται γρήγορα μέσω της ούρησης. Παρ’ όλα αυτά, κάποιες φορές καταφέρνουν να ξεπεράσουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού και να εγκατασταθούν στην περιοχή, προκαλώντας λοιμώξεις. Όταν η λοίμωξη εντοπίζεται στην ουρήθρα ονομάζεται ουρηθρίτιδα, ενώ στην ουροδόχο κύστη, κυστίτιδα
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα είναι ο πόνος ή το κάψιμο κατά την ούρηση. Οι τακτικές επισκέψεις στην τουαλέτα, λόγω του ερεθισμού της ουρήθρας από τα βακτήρια, είναι μία ακόμη ένδειξη. Η συχνοουρία, παρ’ όλα αυτά, δεν προσφέρει ανακούφιση, καθώς οι πάσχοντες καταφέρνουν να αποβάλουν ελάχιστες σταγόνες. Επιπλέον, τα ούρα μπορεί να έχουν αίμα, να είναι θολά ή αποχρωματισμένα και δύσοσμα. Όλα τα παραπάνω σημάδια μαρτυρούν ότι πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να εντοπίσετε αν αντιμετωπίζετε το εν λόγω πρόβλημα.
Πώς θα καταπολεμήσετε το πρόβλημα;
Μπορείτε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας με απλές κινήσεις. Η κατανάλωση άφθονων υγρών είναι το πιο σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης, καθώς βοηθούν στον «καθαρισμό» του ουροποιητικού μας συστήματος, αποβάλλοντας τα μικρόβια από την κύστη. Παράλληλα, ο καφές, το αλκοόλ και τα ανθρακούχα αναψυκτικά πρέπει να αποφεύγονται. Επιπλέον, φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C και ειδικότερα τα cranberries, που αποτρέπουν την εγκατάσταση των μικροβίων στα τοιχώματα του ουροποιητικού μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά.
Παράλληλα, μερικά προληπτικά μέτρα προκειμένου να αποφύγετε το πρόβλημα είναι να μην αναβάλετε τις επισκέψεις στην τουαλέτα για αργότερα, να φροντίζετε συστηματικά για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής και επιλέγετε βαμβακερά εσώρουχα που αφήνουν την επιδερμίδα να «αναπνέει». Μετά από κάθε βουτιά στη θάλασσα, φροντίστε να αλλάζετε μαγιό, προκειμένου να εμποδίσετε τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων. Έτσι, θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τις ουρολοιμώξεις και να απολαύσετε τις επισκέψεις στις παραλίες χωρίς ενοχλήσεις.
Πηγή: onmed.gr