Μπορεί η πρώτη μας παρόρμηση όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, ή όταν απλά έχουμε ακεφιές, να είναι να τσακίσουμε δυο μπέργκερ και ένα βουνό πατάτες στην καθισιά μας. Σταθείτε, όμως.
Έστω και μία φορά να το έχετε κάνει αυτό –ποιον κοροϊδεύουμε, όλοι μας το έχουμε κάνει πολύ παραπάνω από μία– θα διαπιστώσατε ίσως ότι η διάθεση, αντί να φτιάχνει με κάθε πατάτα, χειροτερεύει. Αυτό συμβαίνει γιατί, σε αντίθεση με τις παρακάτω τροφές, τα τρανς λιπαρά δεν συγκαταλέγονται στην κατηγορία των ανεβαστικών για τη διάθεση συστατικών.Κοτόπουλο: Η άλιπη πρωτεΐνη του περιέχει αμινοξέα, αλλά και βιταμίνη Β12, η οποία είναι απαραίτητη για ένα υγιές νευρικό σύστημα. Από τη διάσπαση των πρωτεϊνικών τροφών προκύπτει ένα αμινοξύ που λέγεται τυροσίνη, και η οποία παίζει πρωταρχικό ρόλο στην καλή διάθεση και την ενεργητικότητά μας. Επιπλέον, το σύμπλεγμα βιταμινών B (όπως το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη Β6 και η βιταμίνη Β12) επηρεάζουν σημαντικά την ενεργητικότητα, τη μνήμη μας αλλά και τη διάθεσή μας.
Γαλοπούλα: Είναι πλούσια σε δύο αμινοξέα, την τρυπτοφάνη και τη μελατονίνη, πράγμα που σημαίνει ότι το κρέας της, εκτός από πηγή καθαρών πρωτεϊνών απαλλαγμένη από τα “κακά” λιπαρά του κόκκινου κρέατος, είναι ένας πολύ γευστικός και υγιεινός τρόπος να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας φυσικά.
Μπανάνες: Όπως και η γαλοπούλα, οι μπανάνες περιέχουν τρυπτοφάνη. Πέρα όμως από αυτό, οι υδατάνθρακες, τα φυσικά τους σάκχαρα και το κάλιο που περιέχουν είναι εξαιρετικά καύσιμα για τον εγκέφαλο. Το μαγνήσιό της, επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει με τα προβλήματα του ύπνου και να ελαττώσει το άγχος, δύο κοινά συμπτώματα κατάθλιψης. Είτε φάτε μία μπανάνα σαν απογευματινό σνακ, είτε την προσθέσετε στο πρωινό ή σε ένα smoothie με άλλα σούπερ υγιεινά φρούτα, τα οφέλη για την υγεία είναι μεγάλα.
Σολομός: Τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 είναι πασίγνωστα ως πολύτιμοι σύμμαχοι της υγείας. Και μπορούν να μας φτιάξουν ακόμα και τη διάθεση. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ αποκάλυψε πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 έχουν λιγότερες πιθανότητες να βιώσουν καταθλιπτικά συμπτώματα. Εκτός από τον σολομό, εξαιρετικές πηγές λιπαρών ωμέγα 3 είναι και ο λιναρόσπορος και τα καρύδια.
Γαλακτοκομικά προϊόντα: Σύμμαχος στην απορρόφηση της βιταμίνης D, γνωστής και ως ορμόνη του ήλιου –αυτή που συνθέτει ο οργανισμός μας όταν εκτίθεται (με μέτρο) στον ήλιο και η επιστημονική εξήγηση πίσω από τη λαϊκή δοξασία που θέλει τους ανθρώπους του νότου πιο αλέγκρους από εκείνους του βορρά. Η βιταμίνη D, λοιπόν, απορροφάται καλύτερα όταν εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με το γάλα και τα παράγωγά του, αλλά και με αυγά και ψάρια.
Μαύρη σοκολάτα: Η σοκολάτα είναι ίσως η πιο… κλασική συνταγή για να νιώσουμε καλύτερα τις δύσκολες μέρες. Και όμως, το να φάμε ένα οικογενειακό παγωτό ή μία ολόκληρη σοκολάτα γάλακτος είναι ο λάθος τρόπος. Η μαύρη σοκολάτα είναι που περιέχει πολυφαινόλη, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να μας φτιάξει τη διάθεση. Συνεπώς, διαλέγουμε πάντα τη σοκολάτα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο που μπορούμε να βρούμε –και, φυσικά, δεν το παρακάνουμε με την ποσότητα, καθότι εξακολουθεί να περιέχει αρκετές θερμίδες.
Πηγή: ioanninabars.gr