Στο ερώτημα σχετικά με το ποιες είναι οι αρμόδιες Αρχές που μπορούν να επεμβαίνουν στα πανεπιστήμια, βάσει της νέας ρύθμισης για το Ακαδημαϊκό Άσυλο, η υπουργός Παιδείας
κα. Ν. Κεραμέως απάντησε χθες στη Βουλή:
Οποιεσδήποτε που μπορεί να έχουν, κατά νόμο, αρμοδιότητα.
Παράδειγμα: Αστυνομία.
Παράδειγμα: Εισαγγελία.
Παράδειγμα: Πυροσβεστική.
Παράδειγμα: Πολεοδομία, εάν υπάρχουν παραβάσεις.
Εμείς, λοιπόν, τι λέμε; Εξομοίωση του χώρου του πανεπιστημιακού με τον δημόσιο χώρο. Μιλάμε για μια εξομοίωση. Οποιεσδήποτε Αρχές μπορεί να έχουν, κατά νόμο, αρμοδιότητα, τότε προφανώς και θα μπορούν να επέμβουν, όπως κάνουν σε κάθε δημόσιο χώρο.
Ευχή μας, είπε η υπουργός Παιδείας, είναι αυτή η διάταξη να μη χρειασθεί να εφαρμοστεί, να λειτουργεί αποτρεπτικά!
Εμείς, τόνισε η κα, Ν. Κεραμέως, "δε θέλουμε να δούμε Αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια! Εμείς θέλουμε ο καθένας να νιώθει ελεύθερα και να μην περιορίζεται από την απειλή κάποιων εντός των πανεπιστημιακών χώρων".
Η διάταξη της κας. Άννας Διαμαντοπούλου
Για την διάταξη για το Ακαδημαϊκό Άσυλο, του νόμου 4009/11 της κας. Άννας Διαμαντοπούλου η κα. Ν. Κεραμέως είπε "σαφώς ήταν στη σωστή κατεύθυνση, τη στηρίξαμε το 2011 στη Βουλή, όμως, θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνεται πλέον στις απαιτήσεις και αυτό διότι δεν καλύπτει και περιπτώσεις όπου οι αξιόποινες πράξεις τελούνται εκτός πανεπιστημίου και οι δράστες καταφεύγουν εντός για να αποφύγουν τη σύλληψη. Εμείς, λοιπόν, θέλουμε να καλύψουμε και τις δύο περιπτώσεις. Και την περίπτωση όπου αξιόποινες πράξεις διαπράττονται εντός πανεπιστημίου και περιπτώσεις όπου η αξιόποινη πράξη διαπράττεται εκτός και ο δράστης καταφεύγει εντός για να αποφύγει τη σύλληψη".
Πηγή: esos.gr