"


Χρυσοθήρας στη Βλάστη "ψηλαφίζει" τα βουνά της περιοχής εδώ και 15 χρόνια

Μία απόλυση από την αναπτυξιακή εταιρία οδήγησε τον μηχανικό Χρ. Μαυρ. να στραφεί στην αναζήτηση κρυμμένων θησαυρών για να επιβιώσει.

Κάθε χρόνο προγραμματίζει δύο ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή της Βλάστης αναζητώντας χρυσές λίρες αλλά και θησαυρούς ανταρτών, Τούρκων, Εβραίων και άλλων που βρέθηκαν ή πέρασαν κάποια στιγμή από την περιοχή.

Μόλις την προηγούμενη βδομάδα το δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας άναψε το πράσινο φως, δίνοντας του άδεια εκσκαφής για ανεύρεση κρυμμένου θησαυρού σε δημόσια δασική περιοχή της Βλάστης. Εδώ και 15 χρόνια ο Χρ. Μαυρ. χρησιμοποιώντας σύγχρονους ανιχνευτές μετάλλων, αξιοποιώντας χάρτες και πληροφορίες αλλά και οπλισμένος με υπομονή χτενίζει τα βουνά της Βλάστης ψάχνοντας κρυμμένους θησαυρούς και λίρες.

«Δεν έχω βγάλει μέχρι στιγμής κάποιο μεγάλο θησαυρό. Η ανάγκη τα έφερε έτσι και ασχολούμαι με αυτό. Είχα προβλέψει ότι το επάγγελμα του μηχανικού θα χτυπηθεί από την κρίση και έψαξα άλλες διεξόδους» είπε στο ethnos.gr ο κ. Μαυρ. προσθέτοντας ότι οι διαδικασίες και η γραφειοκρατία που απαιτούνται για την απόκτηση άδειας είναι ιδιαίτερα μεγάλες.  «Δώσαμε την άδεια και όπως μας εξήγησε θα κάνει μία δοκιμαστική τομή όπου κρίνει αυτός, πάντα στο χώρο που μας περιέγραψε. Έχουμε ξαναδώσει άδεια και στο παρλεθόν» είπε ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Βλάστης κ. Μηνάς Δαλακούρης.

Όπως υπολογίζει ο κ. Μαυρ. μετά την άδεια από τον δήμο θα απαιτηθούν  άλλοι τρεις μήνες για να συγκεντρώσει και τις υπόλοιπες άδειες της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων καθώς και του Δασαρχείου.  Όπως εξήγησε το κόστος των συγκεκριμένων ανασκαφών είναι ιδιαίτερο δαπανηρό και ξεκινάει από 5.000 μέχρι και 10.000 ευρώ ανάλογα με τα εργαλεία τα οποία επιλεγούν στην επιχείρηση κάθε φορά. «Όταν υπάρχει μία σπηλιά θα πρέπει να εξετάσεις πώς θα μπεις, από που και ποιο μηχάνημα θα χρησιμοποιήσεις» είπε.

Στην ελληνική αγορά, πάντως, διατίθεται μεγάλη γκάμα ανιχνευτών, το κόστος των οποίων κυμαίνεται από 300 έως 10.000 ευρώ. Οι χαμηλών επιδόσεων κοστίζουν φθηνότερα (300 – 1.000 ευρώ) και μπορούν να εντοπίσουν τον «στόχο» σε βάθος μέχρι 70 πόντους. Οι υψηλών επιδόσεων ανιχνευτές (2.000-10.000 ευρώ) «φτάνουν» μέχρι τα 4 μέτρα βάθος.

Πηγή: ethnos.gr




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ