Επέστρεψε η πολυμελής ομάδα του Μ.Σ «Η Ορεστίς» Άργους Ορεστικού από την πανέμορφη και μαρτυρική Κύπρο, γεμάτη από όμορφες αναμνήσεις, συγκινητικές στιγμές και αισθήματα αδελφικής αγάπης από την υπέροχη φιλοξενία και τα αδελφικά αισθήματα των Συννελήνων Κυπρίων που μας φιλοξένησαν.
Δεν επισκεφθήκαμε φίλους, αλλά αδελφούς. Δεν επισκεφθήκαμε μία άλλη χώρα, αλλά ένα κομμάτι του ελληνισμού. Για μας ήταν ένα μάθημα ιστορίας και πατριδογνωσίας.
Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε χώρους πολιτιστικής και ιστορικής αναφοράς, να απολαύσουμε τα υπέροχα τοπία και πόλεις της Κύπρου, όπως η Λευκωσία, η Λάρνακα, Η Λεμεσός , η Πάφος, η Δερύνεια, η Αγία Νάπα, συγκινηθήκαμε από τις επισκέψεις μας στο Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου καταθέσαμε αντίστοιχα στεφάνια στη μνήμη των σύγχρονων ηρώων του ελληνισμού και ψάλλαμε τον Εθνικό μας Ύμνο.
Ήταν μεγάλη τιμή για τον Σύλλογο μας η συμμετοχή της Μεικτής Πολυφωνική Χορωδίας και του Χορευτικού μας στο Φιλολογικό Μνημόσυνο για τον αγωνιστή της ΕΟΚΑ και Γενικό Γραμματέα του ΣΕΚ αειμνήστου Μιχαλάκη Ιωάννου, με αφορμή τα 10 χρονια από την εκδημία του, που οργάνωσε την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού Λευκωσίας, ο ΣΕΚ και οργανώσεις αγωνιστών της ΕΟΚΑ.
Το Σάββατο 23 Νοεμβρίου, μεταβήκαμε στην κωμόπολη Δερύνεια στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου για να δούμε από απόσταση αναπνοής την κατεχόμενη πόλη φάντασμα από το προσωρινό οίκημα του κατεχόμενου Δήμου Αμμοχώστου. Αντικρίσουμε το σημείο όπου δολοφονήθηκαν οι ηρωομαρτυρες Σολωμός Σολωμού και Ισαάκ Ισαάκ και με κιάλια την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου από τον Τούρκο εισβολέα τον Αύγουστο του 1974.
Πραγματοποιήσαμε στάση στο χωριό Λιοπέτρι και επισκεφθήκαμε τον «Αχυρώνα Λιοπετρίου» και το σχετικό μουσείο του, όπου έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι οι 4 αγωνιστές της ΕΟΚΑ, Παπακυριακού, Σαμάρας, Κάρυος και Παντελή. Πολύτιμος ξεναγός ο Δημοτικός Σύμβουλος Αμμοχώστου κ. Ανδρέας Μορφίτης, ο οποίος μας κατέστησε κοινωνούς όλου αυτού του δράματος της κατεχόμενης Αμμοχώστου, γέννημα θρέμμα της οποίας είναι, αλλά και αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων, γιατί υπηρετούσε ως έφεδρος ανθυπολοχαγός κατά τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Συνεχίσαμε με βόλτα στο παραθαλάσσιο θέρετρο Αγία Νάπα. Επιστροφή στη Λάρνακα. Επίσκεψη – προσκύνημα στην εκκλησία και τον τάφο του Αγίου Λαζάρου, πολιούχου της πόλης. Κατόπιν περιηγηθήκαμε στην πόλη της Λάρνακας.
Νωρίς το βράδι αναχωρήσαμε για την Λευκωσία, στο Κέντρο Ναβαρίνο στον Χορό που οργάνωσε το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού Λευκωσίας, είχαμε την ευκαιρία να ανταμώσουμε τα μέλη και τους φίλους του Ινστιτούτου και να διασκεδάσουμε μαζί, αφού πρώτα απολαύσαμε το Χορευτικό του συλλόγου μας. Κατά την διάρκεια της βραδιάς ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Ξενής Ξενοφώντος επέδωσε τιμητική πλακέτα στον Πρόεδρο της «Ορεστίδος» Κωνσταντίνο Αδάμ, ενώ τιμήθηκε και ο Ταμίας του Συλλόγου μας Ιωάννης Πλίτσης για την προσφορά του ως ξεναγού των αποστολών που οργανώνει το Ινστιτούτο στην Ελλάδα.
Την Κυριακή η αποστολή επισκέφθηκε το όρος Τρόοδος και την Ιερά Μονή Κύκκου. Προσκυνήσαμε την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και επισκεφθήκαμε το εκκλησιαστικό Μουσείο της Μονής , με τα σπάνια κειμήλια του. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Θρονί και τον τάφο με την προτομή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Ακολούθησε γεύμα στο ψηλότερο χωριό της Κύπρου τον Πρόδρομο και στάση για καφέ στο παραδοσιακό χωριό Κακοπετριά.
Το βράδυ επισκεφθήκαμε την Κοινότητα Αρεδιού, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με την συμμετοχή της Μεικτής Πολυφωνική Χορωδίας και του Χορευτικού μας, του Χορευτικού της Κοινότητας Αρεδιού και του Χορευτικού του Συγκροτήματος Χορών Ρύμβος», ενώ στο τέλος ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αρεδιού παρέθεσε δείπνο σε όλους τους συμμετέχοντες.
Την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, με σφίξιμο στην καρδιά αποχαιρετήσαμε την Κύπρο επιστρέφοντας στην Ελλάδα. Η πρώτη ομάδα πέταξε το μεσημέρι από τη Λάρνακα στη Θεσσαλονίκη, ενώ η δεύτερη ( πιο τυχερή) συνέχισε το ταξίδι της μέχρι την Πάφο, επισκεπτόμενη την Λεμεσό , τον αρχαιολογικό χώρο Κούρειο, την Πέτρα του Ρωμιού λίγο έξω από την Πάφο, τον αρχαιολογικό χώρο και το γραφικό λιμάνι της Πάφου και αναχώρησε για Θεσσαλονίκη.
Άψογη, θερμή και από καρδίας η φιλοξενία που μας επιφύλαξαν ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού κ. Ξενής Ξενοφώντος, και τα μέλη του Δ.Σ , οι οποίοι ήταν πάντοτε κοντά μας συνοδεύοντας την αποστολή, η Έλενα μόνιμη μας συνοδός, ο φίλτατος κ. Ανδρέας Μορφίτης με τα υπέροχα ελληνικά του και τις πολύτιμες γνώσεις του και όλοι οι αδελφοί μας Κύπριοι που συναντήσαμε.
Τους οφείλουμε θερμές και από καρδίας ευχαριστίες για τις συγκινήσεις και για όλα όσα μας πρόσφεραν κατά την διάρκεια της παραμονής μας και μας έκαναν να νοιώσουμε μέλη της οικογενείας τους και όχι επισκέπτες.
Υπέροχες και οι εμφανίσεις τόσο της Μεικτής Πολυφωνικής Χορωδίας της «Ορεστίδος» υπό την Διεύθυνση του μαέστρου Ντίνου Ταμβάκη, όσο και του Χορευτικού, υπό την διδασκαλία του Φώτη Τράσια, κέρδισαν τις εντυπώσεις , τον θαυμασμό και το θερμό χειροκρότημα σε όλες τους τις παραστάσεις. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστίες σε όλα τα μέλη της αποστολής, στον Μαέστρο Ντίνο Ταμβάκη, στον Χοροδιδάσκαλο Φώτη Τράσια, γιατί παρά την μεγάλη κούραση από τις ημερήσιες ξεναγήσεις, απέδωσαν υπέροχα με υψηλή ποιότητα τα προγράμματα τους. Ευχαριστίες και στον Ταμία του συλλόγου μας Γιάννη Πλίτση για την βοήθεια που προσέφερε σε όλο το ταξίδι βοηθώντας στην ξενάγηση με τις πληροφορίες τις οποίες παρείχε.
Αυτό που βγαίνει από τα χείλη όλων μας είναι το «εις το επανιδείν» γιατί η συνεργασία του συλλόγου μας με το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού Λευκωσίας, θα συνεχιστεί στο μέλλον με ανταλλαγές επισκέψεων, ώστε να ενισχυθεί η ενότητα του ελληνισμού στην βάση, μέσω του πολιτισμού, της ανταλλαγής επισκέψεων και της επαφής μεταξύ αδελφών και συνελλήνων.