Πέρασαν 25 ολόκληρα χρόνια από τότε που ο Α.Σ. Άγιοι Ανάργυροι Μελισσοτόπου εξαφανίστηκε από τον ποδοσφαιρικό χάρτη της ΕΠΣ Καστοριάς.
Ένα μικρό πληθυσμιακά χωριό στην ανατολική πλευρά του νομού, που ιδρύθηκε στις αρχές της 10ετίας του ’80 –όπως πολλές ακόμη ομάδες-, με όρεξη και πάθος δημιούργησε την δική του ποδοσφαιρική ομάδα, συμμετέχοντας και προσφέροντας για 11 χρόνια (τόσα άντεξε), στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο του νομού Καστοριάς.Προσωπικό αρχείο : Δημήτρης Κουτσής (Εφημερίδα ΣΕΝΤΡΑ - sentranews.gr)
Ο Μελισσότοπος, ωστόσο, έχει να επιδείξει και ένα μοναδικό ρεκόρ, καθώς είναι το μοναδικό σωματείο που κατάφερε να κατακτήσει στα 11 χρόνια συμμετοχής του, ΤΡΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ.Η είδηση φυσικά δεν είναι τα τρία πρωταθλήματα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τα κατέκτησε. Και τα τρία λοιπόν, δεν κατακτήθηκαν με αγωνιστική και βαθμολογική αξία σύμφωνα με την προκήρυξη, αλλά και τις τρεις φορές επωφελήθηκε, άλλες καταστάσεις, αποχώρηση ομάδων. Δηλαδή, από σπόντα και ως επιλαχών σωματείο, ανήλθε και τις τρεις φορές στην Β’ κατηγορία, οπότε, αγωνιστικά, ποτέ δεν πανηγύρισε και ποτέ δεν άνοιξε σαμπάνιες, όπως θα έπρεπε την άνοδό του!!!
ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΤΟΠΟΥ 1995 - Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Όρθιοι από αριστερά : Παλεζίνας Κ., Λούμπας Θ., Παλεζίνας Χ., Μήτσιου Γ., Μπλιούκας Κ., Λούμπας Χ., Καφφές Ι., Γιανκούλας Κ., Σκέκλιος Κ.
Καθιστοί από αριστερά : Κύρου Α., Μπίρτσος Ι., Ρέντας Α., Ρέντας Β., Γιανκούλας Α., Μπλιούκας Κ., Καραγεωργίου Γ., Πατιούκας Δ.
Πρόεδροι στον σύλλογο κατά καιρούς είχαν διατελέσει οι : Μπλιούκας Γιάννης, Στεφάνου Γιώργος, Καφές Ιωάννης και Παλεζίνας Χρήστος.
Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1983 και συμμετείχε για 11 περιόδους στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Καστοριάς, έχοντας πολυπληθή παρουσία στην Γ’ Κατηγορία, με ΟΚΤΩ συμμετοχές και μόλις ΤΡΕΙΣ στην Β’ Κατηγορία.Ως έδρα μέχρι το 1987 χρησιμοποιούσε το γήπεδο του Σταυροποτάμου, ενώ από το 1988, δημιούργησε στο χωριό το δικό του γήπεδο και αγωνιζόταν στην φυσική του έδρα.
Ωστόσο, την διετία 1990 και 1991, δεν είχε δηλώσει συμμετοχή και δεν πήρε μέρος σε κανένα πρωτάθλημα.
Από τον αγιασμό της ομάδας το 1995
Παρθενική συμμετοχή το 1983 με 5η θέση
Το ποδοσφαιρικό ταξίδι του Μελισσότοπου ξεκίνησε το 1983 στον β’ όμιλο με αντιπάλους (Αγ. Αντώνη, Φωτεινή, Βασιλειάδα, Βέργα, Σιδηροχώρι και Οξυά, καταλαμβάνοντας την 5η θέση με βαθμούς.
Πρώτος τίτλος και άνοδος μετά από χαμένο μπαράζ… από σπόντα το 1984
Την επόμενη χρονιά συμμετέχει στον α’ όμιλο των 7 ομάδων της Γ’ κατηγορίας με αντιπάλους : Βασιλειάδα, Βυσσινιά, Τοιχιό, Οξυά, Σιδηροχώρι και Βέργα. Τερμάτισε στην 4η θέση με απολογισμό 3-3-6 και 9 βαθμούς, και σύμφωνα με την προκήρυξη έδωσε αγώνα μπαράζ ανόδου με τον 4ο του α’ ομίλου τον Γέρμα για να διεκδικήσει την άνοδό του.Το μπαράζ το έχασε, και μαζί με αυτό και την άνοδο, όμως πολύ αργότερα, προέκυψε η διάλυση και αποχώρηση των Κομνηνάδων που είχαν υποβιβαστεί από την Β’ κατηγορία και με απόφαση της ΕΠΣ, για να καλύψει το κενό που είχε προκύψει, προβίβασε τον Μελισσότοπο στην Β’ κατηγορία
Άμεση επιστροφή λόγω απειρίας με αρνητικό ρεκόρ τερμάτων
Το 1985 συμμετείχε για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας, στον α’ όμιλο των 16 ομάδων, όμως, ήταν πολύ αδύναμος και άπειρος.Τερμάτισε στην 15η θέση με μόλις 7 βαθμούς (2 νίκες α.α. με Κλεισούρα, νίκη 1-0 με Γέρμα, ισοπαλίες 1-1 με Βυσσινιά, Μακροχώρι και Σταυροπόταμο) διαφορά 15 βαθμών από τον 14ο Σταυροπόταμο (γραμμή σωτηρίας), έχοντας αρνητικό ρεκόρ τερμάτων 134 γκολ παθητικό.
Άμεση επιστροφή μέσω Κοτύλης….
Την επόμενη χρονιά 1986-87 συμμετείχε στον έναν και μοναδικό όμιλο των 10 ομάδων στην Γ’ κατηγορία, με αντιπάλους τους : Ελπίδες Μεσ/μίας, Ασπροκκλησιά, Κρεπενή, Αυγή, Μεταμόρφωση, Σιδηροχώρι, Οξυά, Κλεισούρα, Ψαλλίδα Ν. Λεύκης, με απολογισμό 7-4-7 (1-0 και 4-4 Μεταμόρφωση, 2-1 Σιδηροχώρι, 3-1 Οξυά, 3-1 και 4-3 Ψαλλίδα, 2-0 και 1-1 Αυγή, 2-2 Κρεπενή).Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, τερματίζοντας στην 4η θέση με 18 βαθμούς, αλλά έχασε την άνοδο για ένα μόλις βαθμό διαφορά από την Κρεπενή. Ωστόσο, όμως, αργότερα, προέκυψε η συγχώνευση του ΑΟ Κοτύλης με τον Γράμμο Ν. Ζούζουλης στην Α’ κατηγορία κι έτσι έμεινε κενό στην Β’.
Η ΕΠΣ Καστοριάς με απόφασή της προκειμένου να δημιουργήσει 2 ομίλους των16 ομάδων στην Β’ κατηγορία, προβίβασε τον Μελισσότοπο ως επιλαχών στην κατηγορία. Έτσι ήρθε ο 2ος τίτλος που και πάλι όμως δεν πανηγυρίστηκε όπως θα έπρεπε.
1987 : Απογοητευτική πορεία και υποβιβασμός στην Γ’ κατηγορία
Η νέα συμμετοχή του στο πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας, ήταν απογοητευτική. Συμμετείχε σε έναν όμιλο των 16 ομάδων και τερμάτισε στην τελευταία θέση με 4 βαθμούς ενώ είχε και δύο μηδενισμούς (-4) με απολογισμό (3-2-25), και τέρματα 27-111. Νίκες 2-1 την Κρεπενή, 3-0 την Μηλίτσα και α.α. 2-0 το Βογατσικό.1988 : Εγκαίνια στο γήπεδό του
Η επιστροφή του στην Γ’ κατηγορία συνδυάστηκε με τα εγκαίνια του γηπέδου του. Ωστόσο, αγωνιστικά, ή πορεία του ήταν απογοητευτική, συμμετέχοντας στον β’ όμιλο των 6 ομάδων (Κορέστεια, Σιδηροχώρι, Μακροχώρι, Μεταμόρφωση και Οξυά), τερμάτισε στην 5η θέση με μόλις 1 βαθμό και τρεις μηδενισμούς, με απολογισμό 3-1-6.Από τα αποτελέσματα που ξεχώρισαν ήταν η ισοπαλία 2-2 με τον πρωταθλητή Ορέστη Κορεστείων, το διπλό 1-2 στο Σιδηροχώρι και το 3-4 στην Οξυά.
1989 : Απογοητευτική πορεία
Ανάλογη πορεία είχε και την επόμενη χρονιά συμμετέχοντας σε έναν όμιλο 11 ομάδων (Δενδροχώρι, Νεστόριο, Μακροχώρι, Μεταμόρφωση, Κρεπενή, Σιδηροχώρι, Τοιχιό, Κλεισούρα, Κολοκυνθού και Αυγή.Απολογισμός 2-2-16 και 12-41 τέρματα, με 0 βαθμούς και 3 μηδενισμούς. Ξεχώρισε η νίκη 4-3 με το Μακροχώρι και οι δύο ισοπαλίες 0-0 με Τοιχιό και Κλεισούρα.
Εξαφανισμένος από τον χάρτη την διετία 1990 και 1991 – Επανίδρυση το 1992
Η απογοήτευση στην ομάδα ήταν μεγάλη και έτσι την διετία 1990 και 1991 δεν δήλωσε συμμετοχή και δεν πήρε μέρος στο πρωτάθλημα. Ωστόσο, το 1992, μια ομάδα νέων ανθρώπων του χωριού, κατάφεραν να επανιδρύσουν τον σύλλογο και έτσι επέστρεψαν σε αγωνιστική δράση.1992 : Επιστροφή στην δράση με το νέο σύστημα βαθμολογίας
Η επιστροφή του στα επίσημα πρωταθλήματα συνδυάστηκε με την εφαρμογή του νέου συστήματος βαθμολογίας 3-2-1, συμμετέχοντας στον α’ όμιλο των 6 ομάδων (Κλεισούρα, Σταυροπόταμος, Βασιλειάδα, Μεταμόρφωση, Αμπελοχώρι και Ελλάς Άργους).Η πορεία του ήταν καλή, καθώς τερμάτισε στην 4η θέση με 19 βαθμούς και απολογισμό 6-1-5, 19-15 τέρματα. Ξεχώρισαν τα αποτελέσματα 2-2 με την πρωταθλήτρια Κλεισούρα, 3-1 με Αμπελοχώρι και Μεταμόρφωση.
1993 : Νέα άνοδος από διπλή σπόντα!!! – Ρεκόρ νικών στην ιστορία του
Η καλή πορεία της προηγούμενης περιόδου σκόρπισε τον ενθουσιασμό και την αισιοδοξία. Έτσι, παρά το γεγονός ότι το 1993 η Γ’ κατηγορία διεξήχθη για πρώτη φορά σε έναν όμιλο των 14 ομάδων (Κολοκυνθού, Σταυροπόταμος, Αγ. Κυριακή, Κεφαλάρι, Β. Αστέρι Μανιάκων, Ψαλλίδα Ν. Λεύκης, Αμπελοχώρι, Βασιλειάδα, Καλλιθέα, Μεταμόρφωση, Κωσταράζι, Ελλάς Άργους και Κορομηλιά), είχε καταφέρει να δημιουργήσει μία πολύ καλή ομάδα, ιδιαίτερα ανταγωνιστική.Τερμάτισε στην 5η θέση με ρεκόρ βαθμών στην ιστορία του (32) και εξαιρετικών απολογισμών 9 νίκες, 5 ισοπαλίες και 9 ήττες καθώς επίσης και ρεκόρ τερμάτων 35.
Σύμφωνα με την προκήρυξη οι τρεις πρώτες ομάδες προβιβάζονταν στην Β’ κατηγορία (Κολοκυνθού 62 β., Σταυροπόταμος 62 β.και Αγ. Κυριακή 55 β.) οι οποίες μάλιστα είχαν μεγάλη διαφορά από τον 4ο της βαθμολογίας ΑΟ Κεφαλαρίου 33 β. και Μελισσότοπο 32 β.
Ωστόσο, όμως η τύχη και πάλι χαμογέλασε στον Μελισσότοπο. Και αυτό γιατί την ίδια περίοδο αποχώρησαν από την ενεργό δράση δύο σωματεία. Συγκεκριμένα ο Άγιος Αντώνιος που συμμετείχε στην Α’ κατηγορία και είχε υποβιβαστεί στην Β’ αλλά δεν δήλωσε συμμετοχή και ο ΑΟ Κάστωρ ο οποίος παρότι είχε παραμείνει στην Β’ κατηγορία, και αυτός δεν δήλωσε συμμετοχή.
Έτσι, μετά την επικύρωση των βαθμολογιών και τις συμμετοχές των ομάδων για τα νέα πρωταθλήματα προέκυψε αυτό το κενό στις κατηγορίες. Με απόφαση της ΕΠΣ Καστοριάς, προκειμένου να καλύψει αυτά τα κενά, προβίβασε από την Γ’ στην Β’ κατηγορία, τα επιλαχώντα δύο σωματεία, ΑΟ Κεφαλαρίου και Αγ. Ανάργυροι Μελισσοτόπου. Μία ακόμη άνοδος, η τρίτη και τελευταία για τον Μελισσότοπο και αυτή όχι αγωνιστικά, αλλά από σπόντα, που και πάλι δε άνοιξαν σαμπάνιες…
1994 : Η τελευταία συμμετοχή στην Β’ κατηγορία, χωρίς ισοπαλία!!!
Και η τρίτη άνοδος στην Β’ κατηγορία συνοδεύτηκε και πάλι με υποβιβασμό. Ίσως να είναι και το μοναδικό σωματείο της ΕΠΣ Καστοριάς που με τρεις ανόδους υποβιβάστηκε κατευθείαν την επόμενη χρονιά, δηλαδή δεν κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία…Το 1994 λοιπόν συμμετείχε στον α’ όμιλο των 12 ομάδων της Β’ κατηγορίας (Μηλίτσα, Δισπηλιό, Βυσσινιά, Μακροχώρι, Γέρμας, Κρεπενή, Σταυροπόταμος, Λιθιά, Βογατσικό, Κεφαλάρι και Κλεισούρα), όμως και πάλι φάνηκε αδύναμος.
Τερμάτισε στην 10η θέση με 9 βαθμούς και 3 μηδενισμούς -6), με απολογισμό 5 νίκες και 17 ήττες, δηλαδή για πρώτη φορά δεν έφερε σε πρωτάθλημα ισόπαλο αποτέλεσμα!! Και τέρματα 25-51 και φυσικά εκ νέου υποβιβασμός στην Γ’ κατηγορία.
Στις 26 Μαΐου 1996 ολοκλήρωσε το ποδοσφαιρικό του ταξίδι
Με ήττα εντός έδρας από την πρωταθλητή Εθνικό Βασιλειάδας, ο Μελισσότοπος ολοκλήρωσε το 11χρονο ποδοσφαιρικό του ταξίδι.Μετά από 11 χρόνια ιστορίας, λοιπόν οι Αγ. Ανάργυροι Μελισσοτόπου ολοκλήρωσαν το ποδοσφαιρικό τους ταξίδι την περίοδο 1995-96, έχοντας μία πολύ μέτρια χρονιά, αφού τερμάτισαν στην 10η θέση της βαθμολογίας με 17 βαθμούς, ενώ είχαν και τρεις μηδενισμούς.
Απολογισμός 7-5-11 και τέρματα 30-35. Ξεχώρισε η ευρεία νίκη με το Πευκόφυτο 7-2 και οι ισοπαλίες με τους ισχυρούς αντιπάλους Βογατσικό 0-0 (3η προνομιούχο θέση) και Ψαλλίδα Ν. Λεύκης 1-1.
Το τελευταίο επίσημο ματς ήταν εντός έδρας με τον πρωταθλητή Εθνικό Βασιλειάδας την τελευταία αγωνιστική (26η) γνωρίζοντας την ήττα με σκορ 2-4.
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΜΑΤΣ ΚΑΙ ΦΥΛΛΟ ΑΓΩΝΑ :
ΜΕΛΙΣΣΟΤΟΠΟΣ - ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΑ
ΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ ΛΟΓΩ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ - ΤΟ Φ.Α. ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΒΟΛΕΣ
Την επόμενη χρονιά δεν δήλωσε συμμετοχή εγκαταλείποντας οριστικά την ενεργό του δράση κι έτσι εδώ και 24 χρόνια έχει εξαφανιστεί από τον ποδοσφαιρικό χάρτη