Ένας και μοναδικός τίτλος
Πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν αρκετά ποδοσφαιρικά σωματεία που στο παρελθόν συμμετείχαν σε επίσημα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Καστοριάς.
Ένα από αυτά ήταν και ο Εκπολιτιστικός Γυμναστικός Σύλλογος Αλέξης Κομνηνός Κομνηνάδων. Ένα ακριτικό ορεινό και πολύ μικρό χωριό που ανήκει στον Δήμο Νεστορίου και βρίσκεται μια ανάσα από τα σύνορα με την Αλβανία.
Προσωπικό αρχείο : Δημήτρης Κουτσής (Εφημερίδα ΣΕΝΤΡΑ - sentranews.gr)
Όσο αναφορά την ονομασία του σωματείου, αυτή προέρχεται από τα βάθη της Τουρκίας, από την Τραπεζούντα. Ο Αλέξης Κομνηνός ήταν αυτοκράτορας της Τραπεζούντας και με την ανταλλαγή των πληθυσμών των δύο χωρών, οι κάτοικοι των Κομνηνάδων, αφιέρωσαν το όνομα του αυτοκράτορα στον αθλητικό σύλλογο.
1982 : Αλέξης Κομνηνός Κομνηνάδων
Ιδρυτικά μέλη του σωματείου ήταν οι :
Παπαγεωργιάδης Αλκιβιάδης, Καπουργάς Γεώργιος, Τορονίδης Γεώργιος, Αναστασιάδης Χαρίλαος, Τιγκας Παντελής, Αποστολίδης Κων/νος, Κικιδόπουλος Παναγιώτης και Κικιδόπουλος Γρηγόρης.Προπονητής στην ομάδα ήταν ο Χαρίλαος Αναστασιάδης, ενώ για τους αγώνες που έδινε χρησιμοποιοίσε ως έδρα τα γήπεδα Διποταμίας και Οινόης.
Μάλιστα, μαζί με το σωματείο τον Αετό Κρυσταλλοπηγής κατέχουν το αρνητικό ρεκόρ, ως σύλλογοι με την μικρότερη συμμετοχή στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Καστοριάς.
Μόλις τρία χρόνια, λοιπόν κατάφερε να αντέξει ο σύλλογος των Κομνηνάδων συμμετέχοντας στα πρωταθλήματα Γ’ και Β’ κατηγορίας, έχοντας, μάλιστα κατακτήσει ένα πρωτάθλημα.
Με το… καλημέρα ο πρώτος και μοναδικός τίτλος
Με πολύ μεγάλη διάθεση και ενθουσιασμό οι Κομνηνάδες ξεκίνησαν το ποδοσφαιρικό τους ταξίδι το 1981, όπου και συμμετείχε στον β’ όμιλο των 4 ομάδων (Λεύκη, Αγ. Αντώνιος και Μελάνθιο) της Γ’ κατηγορίας.Σύμφωνα με την αρχική προκήρυξη η πρώτη ομάδα ανέρχονταν στην Β’ κατηγορία, ενώ οι δευτεραθλητές των δύο ομίλων θα έδιναν αγώνα μπαράζ και ο νικητής θα εξασφάλιζε και αυτός την άνοδό του.
Γεγονός είναι ότι οι Κομνηνάδες είχαν δημιουργήσει ένα αξιόλογο σύνολο με πολύ ενθουσιασμό παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο. Έτσι μετά από ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα, κατάφεραν να τερματίσουν στην 1η προνομιούχο θέση με 9 β., και με διαφορά μόλις ενός βαθμού από την Λεύκη, να αναδειχθούν πρωταθλήτριες – αποφεύγοντας τα μπαράζ - πανηγυρίζοντας και μάλιστα αήττητες τον πρώτο τους τίτλο και την άνοδο στην Β’ κατηγορία.
Ο απολογισμός ήταν 3 νίκες, 3 ισοπαλίες και 0 ήττες, έχοντας μάλιστα την παραγωγικότερη επίθεση με 17 γκολ υπέρ. Καθοριστικό ρόλο στην άνοδο είχε παίξει και το «2» στον Αγ. Αντώνη (1-2).
1982 : Παραμονή χωρίς άγχος στην παρθενική συμμετοχή στην Β’ κατηγορία
Η παρθενική του συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας, συνδυάστηκε με την κορυφαία βαθμολογική θέση και συντελεστές στην ιστορία του.Συμμετείχε σε έναν πολύ δυνατό β’ όμιλο των 14 ομάδων (Ακρίτες Αγ. Κυριακής, Αναγ. Κολοκυνθούς, Αλιάκμων Κρανοχωρίου, Ορεστειάς Ποριάς, Κεραυνός Χρυσής, Μαλι-Μάδι Δενδροχωρίου, Πευκόφυτο, Αετός Κρυσταλλοπηγής, Χιονάτο, Κορομηλιά, Διποταμία, Πτεριά και Θύελλα Αυγής) και παρότι νεοφώτιστος, κατάφερε να εξασφαλίσει χωρίς άγχος την παραμονή του στην κατηγορία, τερματίζοντας στην 12η θέση (υποβιβάζονταν μόνο μία ομάδα), με 19 β. (απολογισμός 6-7-13 και τέρματα 47-58), έχοντας μάλιστα την παραγωγικότερη επίθεση στην ιστορία του.
1983 : Υποβιβασμός για διαφορά 2 βαθμών και διάλυση…
Την επόμενη χρονιά, συμμετέχοντας στον β’ όμιλο των 14 ομάδων (Αναγ. Κολοκυνθούς, Κορομηλιά, Διποταμία, Ορεστειάς Ποριάς, Πευκόφυτο, Αλιάκμων Κρανοχωρίου, Ιεροπηγή, Χιονάτο, Κεραυνός Χρυσής, Μαλι-Μάδι Δενδροχωρίου, Λεύκη, Τσάκωνη και Πτεριά), δεν τα κατάφερε καθώς τερμάτισε στην 13η θέση με 17 β. και για διαφορά μόλις 2 βαθμών από την γραμμή σωτηρίας (19 β. Τσάκωνη και Λεύκη) υποβιβάστηκε.Ορισμένα χαρακτηριστικά αποτελέσματα εντός έδρας ήταν 0-2 με την πρωταθλήτρια Κολοκυνθού, 1-2 με Λεύκη, 1-2 με Δενδροχώρι, 3-3 με Κρανοχώρι, 3-0 την Ποριά, 1-0 το Πευκόφυτο.
Εκτός έδρας 2-2 στο τοπικό ντέρμπι με Διποταμία, 2-2 στο Κρανοχώρι, 0-0 στο Χιονάτο, ήττες 5-4 στην Τσάκωνη, 3-2 στο Πευκόφυτο, 3-1 στην Χρυσή, 3-2 στην Ιεροπηγή και μεγάλο διπλό στην Λεύκη 1-3.
1983 : Εξαφανίστηκε από τον ποδοσφαιρικό χάρτη
Ο υποβιβασμός της ομάδας έφερε την απογοήτευση, αφού την επόμενη χρονιά δεν δήλωσε συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Γ’ κατηγορίας, βάζοντας πολύ άδοξα τέλος στην ιστορία της ομάδας.Και κάπου εκεί τελείωσε το πολύ σύντομο αυτό ποδοσφαιρικό του ταξίδι ο Εκπολιτιστικός Γυμναστικός Σύλλογος Αλέξης Κομνηνός Κομνηνάδων, αφού μετέπειτα ούτε επανιδρύθηκε και εξαφανίστηκε πολύ πρόωρα και άδικα από τον ποδοσφαιρικό χάρτη του νομού Καστοριάς.