Ως το 1971 όλες οι ποδοσφαιρικές ομάδες συμμετείχαν στη διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδος.
Όμως, με τη σταδιακή ανάπτυξη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου το χάσμα μεταξύ επαγγελματικών και ερασιτεχνικών συλλόγων έγινε πολύ μεγάλο. Έτσι τα ερασιτεχνικά σωματεία δεν είχαν σοβαρές πιθανότητες να διακριθούν. Γι’ αυτό η Ε.Π.Ο. αποφάσισε να καθιερώσει έναν ξεχωριστό θεσμό Κυπέλλου αποκλειστικά για ερασιτεχνικές ομάδες.Κύπελλο Ερασιτεχνών Ελλάδος
Η διοργάνωση του Κυπέλλου Ερασιτεχνών διεξαγόταν ως εξής:Αρχικά, η κάθε τοπική ένωση αναδείκνυε το δικό της κυπελλούχο μεταξύ των συλλόγων του τοπικού πρωταθλήματος, των συλλόγων που μετείχαν στις εκάστοτε εθνικές ερασιτεχνικές κατηγορίες (Δ΄ Εθνική ή Γ΄ Εθνική) και (ως τα μέσα της δεκαετίας του 1990) των ερασιτεχνικών ομάδων των επαγγελματικών συλλόγων της Α΄, Β΄ Εθνικής και Γ΄ Εθνικής. Στη συνέχεια οι κυπελλούχοι των ενώσεων όλης της χώρας διεκδικούσαν το «Κύπελλο Ερασιτεχνών Ελλάδος». Οι ημιτελικοί και ο τελικός διεξαγόταν σε ουδέτερο γήπεδο.
Κύπελλο Ερασιτεχνικών Ομάδων Ε.Π.Σ.
Τις περιόδους 2013-14 και 2014-15 στο Κύπελλο Ερασιτεχνών μετείχαν μόνο οι σύλλογοι που αγωνίζονταν στις τοπικές ενώσεις, με το ίδιο σύστημα διοργάνωσης, ενώ για τις ομάδες της νέας ερασιτεχνικής Γ΄ Εθνικής η ΕΠΟ προκήρυξε μια νέα διοργάνωση, το Κύπελλο Γ΄ Εθνικής Ερασιτεχνικής Κατηγορίας. Στο τέλος της περιόδου η Κυπελλούχος Γ΄ Εθνικής και η ομάδα που κατακτούσε το Κύπελλο Ερασιτεχνών αγωνίζονταν για το Σούπερ Καπ Ερασιτεχνών Ελλάδος.Την περίοδο 2015-16, το Κύπελλο Ερασιτεχνών επανήλθε στην παλιά του μορφή, καθώς δεν διεξήχθη το Κύπελλο Γ΄ Εθνικής και το Σούπερ Καπ Ερασιτεχνών.
Το 2016-17 στο Κύπελλο Ερασιτεχνών δεν μετείχαν οι ομάδες Γ΄ Εθνικής καθώς η ΕΠΟ επανέφερε το Κύπελλο Γ΄ Εθνικής και το Σούπερ Καπ Ερασιτεχνών.
Την περίοδο 2017-18, το Κύπελλο Γ΄ Εθνικής και το Σούπερ Καπ Ερασιτεχνών έπαυσαν και πάλι, ενώ επανήλθε η μορφή διεξαγωγής του Κυπέλλου Ερασιτεχνών. Το καλοκαίρι του 2018 η ΕΠΟ αποφάσισε την κατάργηση του θεσμού και τη συμμετοχή των Κυπελλούχων των 53 τοπικών ενώσεων στο Κύπελλο Ελλάδας της επόμενης περιόδου.
Ανασκόπηση των Κυπελλούχων ΕΠΣ Καστοριάς στον θεσμό
Από τις 38+2 (Κύπελλο Ελλάδας), διοργανώσεις Κυπέλλου Ερασιτεχνών Ελλάδας, οι εκπρόσωποι της ΕΠΣ Καστοριάς συμμετείχαν στις 37 από αυτές. Δύο φορές η Αστραπή Μεσ/μίας (1979 και 2013) και μία ο ΑΟ Κάστωρ (2010) δεν είχαν δηλώσει συμμετοχή, η οποία τα περισσότερα χρόνια ήταν προαιρετική.Το 2005 και το 2011, η ΕΠΟ δεν πραγματοποίησε την διοργάνωση.
Ωστόσο, ο θεσμός του Κυπέλλου Ερασιτεχνών έδωσε την ευκαιρία στους εκπροσώπους της ΕΠΣ Καστοριάς για επιπλέον διακρίσεις και αναμετρήσεις με ιστορικές ομάδες, ενώ αρκετά ήταν και τα ματς, που κρίθηκαν στην διαδικασία των πέναλτι.
Από τα πλέον συναρπαστικά ματς ήταν αυτό το 1990 μεταξύ Παναργεαικού και Αχιλλέα Φαρσάλων που κρίθηκε στα πέναλτι με σκορ 12-11, όπως επίσης το 4-5 του Γράμμου Μαυροχωρίου με τον Ηρακλή Βόλου στην γ' φάση το 1995, καθώς και το 4-5 το 1999, μεταξύ Αλεξάνδρειας-Γραμμοχώρια (2-2 κ.α. και 3-3 παράταση).
Κορυφαία διάκριση στον θεσμό το Νταηλάκη
Το Νταηλάκη Καστοριάς είναι η ομάδα εκείνη που κατέχει το ρεκόρ καλύτερης πορείας στον θεσμό. Η Κυπελλούχος ομάδα της ΕΠΣ Καστοριάς την περίοδο 1993-'94, παρότι στο πρωτάθλημα της Εθνικής Ερασιτεχνικής που συμμετείχε, είχε υποβιβαστεί, στον θεσμό του Κυπέλλου Ερασιτεχνών Ελλάδος, πραγματοποίησε μία λαμπρή πορεία, φθάνοντας μία ανάσα από τον ΤΕΛΙΚΟ της διοργάνωσης.Το υπέροχο εκείνο ταξίδι σταμάτησε στο ουδέτερο γήπεδο του Βόλου, όταν και έχασε στον ημιτελικό με σκορ 1-0 από τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό. Στις προηγούμενες τέσσερεις φάσεις είχε αποκλείσει κατά σειρά τον Τύρναβο με 1-2, την Αναγ. Άρτας με 2-1, την Ποντοκώμη με 1-2 κια την Λευκίμη με 2-0.
Επίσης, άλλες ομάδες που ξεχώρισαν και προχώρησαν αρκετά στον θεσμό ήταν η Αστραπή Μεσοποταμίας την περίοδο 1989-90, όταν και έφτασε μέχρι την γ' φάση όπου αποκλείστηκε στην παράταση με 2-1 από τον Τηλυκράτη Λευκάδας, καθώς και ο Γράμμος Μαυροχωρίου την περίοδο 1995-96, όταν και αποκλείστηκε στην γ' φάση εντός έδρας στα πέναλτι 4-5 από τον Ηρακλή Βόλου.