Παραδοσιακά η Ελλάδα είναι κολλημένη στην… παράδοση και αρνείται πεισματικά να προλαβαίνει τις εξελίξεις.
Εντός των συνόρων, το ζητούμενο στον αθλητισμό είναι οι εκλογές στις ομοσπονδίες. Εκτός, οι leaders ετοιμάζονται ήδη για την επόμενη μέρα. «The next normal» έρχεται.Αν υπάρχει έστω και ένας που πιστεύει ότι με κάποιον μαγικό τρόπο ο αθλητισμός θα επανέλθει στην κανονικότητα που ήταν προ covid 19, τότε ζει σε άλλο σύμπαν. Ενδεχομένως να πιστεύει και πως η γη είναι επίπεδη…
Η κανονικότητα στον αθλητισμό δε θα έρθει. Τουλάχιστον έτσι όπως τη θυμόμαστε μερικούς μήνες πριν. Όλα θα είναι διαφορετικά μόλις δοθεί το ΟΚ από τις υγειονομικές υπηρεσίες των κυβερνήσεων και ο κόσμος αρχίσει να βγαίνει από τα σπίτια του.
Όσον αφορά στον αθλητισμό, αθλήματα όπως το τένις και το γκολφ που εφαρμόζουν έτσι και αλλιώς τον κανόνα του social distancing δε θα έχουν πρόβλημα να επανεκκινήσουν και μάλλον θα είναι από τα πρώτα που θα βάλουν αγώνες. Θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα. Αυτό που δε θα ακολουθήσει θα είναι οι φίλαθλοι. Τα στάδια θα παραμείνουν άδεια. Αυτή τη στιγμή, δεν τίθεται καν προς συζήτηση η παρουσία κοινού στις κερκίδες. Οι πολλοί το βλέπουν ως πρόβλημα. Οι λίγοι ως μεγάλη ευκαιρία.
Κατά τη διάρκεια του lockdown τα νούμερα των livestream στο διαδίκτυο έχουν εκτοξευτεί σε ιστορικά ρεκόρ. Ρετρό μεταδόσεις επίσης έχουν μεγάλη τηλεθέαση. Η διαδραστικότητα (engagement) στα social media έχει πολλαπλασιαστεί. Αυτή είναι μια νέα μεγάλη αγορά και ήδη όσοι επενδύουν στην καινοτομία την εκμεταλλεύονται. Για τις εταιρείες δεν έχει καμία απολύτως σημασία αν ο καταναλωτής κάθεται σε κάποια κερκίδα ενός σταδίου, ή στον καναπέ του σπιτιού του. Τα ευρώ του έχουν την ίδια ακριβώς αξία.
Σε μία πολύ πρόσφατη συζήτηση δύο εξέχοντα στελέχη κολοσσών που εμπλέκονται με τον αθλητισμό, ο Τζεφ Βολκ της Deltatre και ο Νταν Κόεν της Octagon αναφέρθηκαν στη νέα κανονικότητα βαφτίζοντας την «The next normal». Είναι η επανάσταση που έρχεται στον αθλητισμό. «Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, το κοινό εκπαιδεύεται στη νέα κανονικότητα. Πριν λίγες μέρες παρακολούθησαν αγώνα του WWE σε μία άδεια αρένα. Η σκηνοθεσία όμως ήταν τέτοια, με κοντινά πλάνα και πολλές διαφορετικές γωνίες που το κοινό δεν ενοχλήθηκε. Τα νούμερα που καταγράφηκαν ήταν… συναρπαστικά» τόνισε ο Βολκ που έδειξε το δρόμο για το τί έρχεται…
Και οι αθλητές όμως προσαρμόζονται. Οι περισσότεροι κάνουν πράγματα που ούτε ο ευφάνταστος Σιλβέστερ Σταλόνε δεν έβαλε τον Ρόκι Μπαλμπόα να κάνει. Ο Ρενό Λεβιλενί έχει μια εκπληκτική ιδέα για αγώνα επί κοντώ με livestream στο διαδίκτυο με τη συμμετοχή του Σαμ Κέντριξ και του Μόντο Ντουπλάντις.
Το κοινό υπήρχε πάντα, απλά ήταν ανεκπαίδευτο. Είχε συνηθίσει να ανοίγει την τηλεόραση ή να πηγαίνει στο στάδιο. Δια της βίας (lockdown) εκπαιδεύτηκε στο διαδίκτυο και έχει ανακαλύψει ένα νέο κόσμο. Μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να φωνάζει, μπορεί όμως να γράφει. Το engagement υπάρχει, απλά έχει διαφορετική μορφή.
Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται (ακόμα) σε κάποιους, περίεργα. Να μην ξεχνάμε όμως ότι κάποτε στα στάδια αγωνιζόταν μόνο γυμνοί άνδρες, δεν έμπαιναν γυναίκες ούτε στην κερκίδα και οι σκλάβοι δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής. Κάποτε οι αγώνες κολύμβησης γινόταν στη θάλασσα και τα ποδήλατα είχαν μια ταχύτητα μόνο.
Κάποτε…