Αγωνία επικρατεί στην κυβέρνηση και τις αρμόδιες Αρχές αναφορικά με την συμπεριφορά των πολιτών σήμερα Μεγάλο Σάββατο και αύριο Κυριακή του Πάσχα, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Οι εικόνες με τις μεγάλες ουρές και τον συνωστισμό κόσμου σε αγορές, σούπερ μάρκετ, καταστήματα, αλλά και έξω από εκκλησίες, δημιούργησαν προβληματισμό. Μπορεί τα νούμερα των θυμάτων και κρουσμάτων να δείχνουν ότι η καλή δουλειά συνεχίζεται και ότι η Ελλάδα είναι κοντά στο να βγει από το τούνελ, αλλά αυτές οι ημέρες της κορύφωσης της εορτής του Πάσχα δημιουργούν προβληματισμό.«Σε όσες περιπτώσεις βλέπουμε ότι υπάρχει κάτι που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στη δημόσια υγεία, κάνουμε διορθωτικές παρεμβάσεις», σχολίασε με φόντο τις σκηνές κοσμοπλημμύρας σε αγορές και εκκλησίες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι «αν υπάρξει κάτι μαζικό, φυσικά θα παρέμβουμε, αλλά δεν έχουν δείξει μέχρι σήμερα οι Έλληνες ότι είναι αντίθετοι στα μέτρα». Τα κυβερνητικά κλιμάκια παρακολουθούν στενά τα όσα γίνονται και όσα θα συμβούν, καθώς και τις αντιδράσεις των πολιτών. Η αθρόα προσέλευση για τις αγορές των ημερών του Πάσχα αποτυπώθηκε πιο έντονα έξω από τα σούπερ μάρκετ σε όλη την επικράτεια, με την κυβέρνηση να προχωρεί σε παράταση του ωραρίου λειτουργίας τους κατά 1,5 ώρα χθες, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την πιθανότητα έντονου συγχρωτισμού.
Για την περιφρούρηση των μέτρων σήμερα και μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα, 5.000 αστυνομικοί, εναέρια επιτήρηση, εκατοντάδες μπλόκα στους αυτοκινητόδρομους, τους παράδρομους, τα λιμάνια, τα ΚΤΕΛ και τα αεροδρόμια θα βρίσκονται κανονικά στα πόστα τους για να διασφαλίσουν ότι συνεχίζει η χώρα στο δρόμο προς την επιστροφή για την κανονικότητα.
Από τις 21:00 το βράδυ σήμερα έως και τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα για κάθε μετακίνηση πλην των προβλεπόμενων, θα επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ στον οδηγό του οχήματος, 150 ευρώ στον συνοδηγό και αφαίρεση πινακίδων για 60 ημέρες, ενώ ενδελεχείς θα είναι οι έλεγχοι και για καταχρηστική ή παραπειστική χρήση της περίπτωσης Β4 (παροχή βοήθειας σε άτομο που έχει ανάγκη), ώστε να μην χρησιμοποιηθεί ως όχημα για άσκοπες μετακινήσεις. «Αν τα πάμε καλά αυτό το τριήμερο θα παίξει σημαντικό ρόλο για να βρεθούμε ένα βήμα πιο κοντά στην άρση των μέτρων» επισήμανε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου
Την ίδια ώρα, σοβαρή αναζωπύρωση καταγράφηκε στον τομέα των εκκλησιών με πιστούς να βρίσκονται έξω από τους ναούς λόγω του επιταφίου, ενώ απόπειρες εισόδου στις εκκλησίες σημειώθηκαν ακόμη στο Βόλο, τη Λαμία, τους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, με τον απολογισμό της ημέρας να περιλαμβάνει προσαγωγές ιερέων στο Πικέρμι και την Ηγουμενίτσα. Αποκορύφωμα όλων βεβαίως υπήρξε η συγκέντρωση ομάδας χρυσαυγιτών με επικεφαλής τον Ηλία Παναγιώταρο, στον προαύλειο χώρο του Αγίου Νικολάου, στον Κορυδαλλό, ζητώντας να τελεστεί κανονικά η περιφορά, με αποτέλεσμα να σημειωθούν 18 προσαγωγές.
Μπροστά σε αυτές τις ανησυχητικές για τη διασπορά του ιού εξελίξεις, να περιορίσει την επανάληψή τους σήμερα το βράδυ επιχείρησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, ο οποίος αναφέρθηκε με νόημα στην ανάγκη για την «κατ’ οίκον Εκκλησία», χοροστατώντας στην Ακολουθία του Επιταφίου. «Είναι μια ευκαιρία αυτή η δυσκολία που παρουσιάστηκε σήμερα σε όλα τα πλάτη της γης, μέσα στο σπίτι μας, την κατ' οίκον εκκλησία, να βαθύνουμε στον εαυτό μας και να βρούμε πώς αυτή η αγάπη καλλιεργείται πραγματικά και πώς εκδηλώνεται προς τα έξω» τόνισε ο κ.κ. Ιερώνυμος και «να προσκαλέσουμε τον Κύριο στο σπίτι μας, στη δική μας Εκκλησία και θα έρθει κοντά μας», κατέληξε. Οι εκκλήσεις της κεφαλής της ιεραρχίας δεν βρήκαν, ωστόσο, ευήκοα ώτα στο σύνολο των κληρικών, όπως αποδείχθηκε χθες, με τις αστυνομικές αρχές να περιπολούν διαρκώς και στη διάρκεια της σημερινής ημέρας, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν «παρατράγουδα» την ώρα της Ανάστασης.