"


Ποιες χώρες δεν θα «στείλουν» τουρίστες στην Ελλάδα λόγω κορωνοϊού



Το ενδεχόμενο να κρατήσουν κλειστές τις επιχειρήσεις τους το καλοκαίρι εξετάζουν σοβαρά αρκετοί επαγγελματίες του τουρισμού,

λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης που επικρατεί στις αερομεταφορές και σε αρκετές χώρες οι οποίες αποτελούν παραδοσιακά σημαντικές αγορές για την Ελλάδα, σύμφωνα με το economistas.gr

Όπως τονίζουν, η λειτουργία των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας την πρώτη Ιουνίου θα αποτελέσει την πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τον τουριστικό κλάδο, με τις εξελίξεις ωστόσο σε χώρες του εξωτερικού οι οποίες διαχρονικά τροφοδοτούν την ελληνική αγορά να μην αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Στη Βρετανία, η οποία βρίσκεται πλέον στην πρώτη θέση στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά θανάτους από τον Covid – 19, η κατάσταση είναι ζοφερή δεδομένου ότι η ζήτηση έως και για το τέλος Ιουλίου είναι σχεδόν μηδαμινή, με τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου να ελπίζουν ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από Βρετανούς για να επισκεφθούν την Ελλάδα τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο.

Όπως τονίζουν, δυσοίωνες είναι οι ενδείξεις και για την εσωτερική αγορά με τη ζήτηση να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα παρά το μεγάλο αριθμό προσφορών από βρετανικές τουριστικές επιχειρήσεις.

Με πολύ υποτονικούς ρυθμούς κινείται και η τουριστική αγορά της Γερμανίας. Αρκετές τουριστικές μονάδες σε περιοχές όπως στη Σαξονία, τη Βαυαρία και σε προορισμούς στη Βόρεια Θάλασσα θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στο τέλος Μαΐου, με διαθεσιμότητα έως και 60% δεδομένου ότι αρκετές υπηρεσίες (spa, πισίνες, κτλ) θα παραμείνουν κλειστές για λόγους ασφαλείας.

Η ζήτηση έως τώρα είναι αρκετά περιορισμένη, με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται ακόμα και η περιορισμένη προσφορά, με τους καταναλωτές να εμφανίζονται εξαιρετικά ανήσυχοι τόσο για την εξάπλωση του κορωνοϊού όσο και για την ύφεση την οποία έχει πυροδοτήσει η πανδημία παγκοσμίως.

Στη Γερμανία, όπως και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υποστεί πλήγμα από τον Covid – 19, οι αρχές προτρέπουν τους πολίτες να μην ταξιδέψουν εκτός συνόρων και υπό το φόβο εισαγωγής νέων κρουσμάτων από άλλες περιοχές. Οι προοπτικές σε ό,τι αφορά τη γερμανική αγορά επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο καθώς η απόφαση για παράταση της σχολικής χρονιάς φαίνεται πως είναι ειλημμένη.

Χαμένη θα πρέπει να θεωρείται η αγορά της Ρωσίας, στην οποία ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες πλησιάζοντας τις 200.000.

Η ρωσική κυβέρνηση έχει απαγορέψει όλες τις διεθνείς πτήσεις από τις 27 Μαρτίου, ενώ η Αεροφλότ ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι αναστέλλει μέχρι νεωτέρας όλα τα δρομολόγια εξωτερικού έως τον Αύγουστο.

Η αναστολή των πτήσεων κρατάει κλειστά τα ξενοδοχεία

Το ενδεχόμενο να αναστείλουν τη λειτουργία τους το φετινό καλοκαίρι εξετάζουν αρκετές τουριστικές επιχειρήσεις σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και εμβληματικές μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα, την Πελοπόννησο και σε αρκετά νησιά.

Παράγοντες της τουριστικής αγοράς τονίζουν ότι όσο παραμένει το αδιέξοδο στις αερομεταφορές, με πολλές αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, η λειτουργία των ξενοδοχείων είναι ουσιαστικά αδύνατη.

Εξαιρετικά κρίσιμες αναμένεται να είναι οι επόμενες εβδομάδες, με την κυβέρνηση να εξετάζει μέτρα για την επανεκκίνηση των πτήσεων και την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνικών αεροπορικών εταιρειών.

Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο τις αερομεταφορές στην οποία συμμετείχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της κυβέρνησης όπως ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Η κυβέρνηση κρατάει κλειστά τα χαρτιά της για το τι συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη, με ορισμένες πηγές μάλιστα να αναφέρουν ότι σε αυτή συμμετείχαν και στελέχη της Aegean.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, είναι πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις στον κλάδο των αερομεταφορών σύντομα, καθώς είναι σε εξέλιξη συζητήσεις για το ενδεχόμενο συγχώνευσης αεροπορικών εταιρειών.




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ