"


Κορονοϊός : Αυτή είναι η τιμή του φαρμάκου για τον κορονοϊό

Απλησίαστο για τους πολλούς ένα από τα προτεινόμενα φάρμακα για τον κορονοϊό

Η εταιρεία που παράγει τη ρεμδεσιβίρη (remdesivir) ανακοίνωσε την τιμή της, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις από πολίτες και νοσοκομεία.

Η φαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences ανακοίνωσε σήμερα την τιμολόγηση του φαρμάκου, το οποίο θα κοστίζει 390 δολάρια (347 ευρώ) ανά φιαλίδιο στις ΗΠΑ και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Το φάρμακο χορηγείται συνήθως σε έξι δόσεις μέσα σε πέντε μέρες. Έτσι, συνολικά, μια πενθήμερη θεραπεία θα κοστίζει στον ασθενή 2.340 δολάρια, δηλαδή περίπου 2.083 ευρώ.

Μάλιστα, αυτή πρόκειται για την τιμή στην οποία θα πωλείται η ρεμδεσιβίρη απευθείας στις κυβερνήσεις. Με τους διάφορους φόρους, η τιμή του εμπορίου αναμένεται να είναι υψηλότερη, ενώ στα νοσοκομεία των ΗΠΑ – μαζί με τα ασφάλιστρα και το κόστος νοσηλείας – το κόστος της θεραπείας αγγίζει τα 3.120 δολάρια (2.776,77 ευρώ).

Συγκεκριμένα για τις αμερικανικές εταιρείες ιδιωτικής ασφάλισης, η τιμή θα είναι 520 δολάρια ανά φιαλίδιο, δηλαδή 3.120 δολάρια ανά ασθενή.

«Μέση λύση» η τιμή των 390 δολαρίων ανά φιαλίδιο
Η Gilead είναι η πρώτη εταιρεία που κοστολογεί το φάρμακό της για τον κοροναϊό. Σύμφωνα με το Bloomberg, η τιμή αυτή θέτει ένα «προηγούμενο» και για τις άλλες εταιρείες και δίνει μια εικόνα του κόστους που θα έχουν οι μελλοντικές θεραπείες για τον Covid-19.

Αν και η τιμή αυτή είναι αρκετά υψηλή, γνώστες της φαρμακοβιομηχανίας λένε ότι πρόκειται για μια «μέση λύση» και ένα αποδεχτό κόστος σε σχέση με την αποτελεσματικότητα του Remdesivir.

Η φαρμακευτική εταιρεία αναφέρει ότι θα μπορούσε να είχε κοστολογήσει υψηλότερα το φάρμακο, καθώς σύμφωνα με έρευνες επιταχύνει την ανάρρωση κατά πέντε μέρες. Συνήθως τα καινούργια και πρωτοπόρα φάρμακα είναι αρκετά πιο ακριβά.

Όπως αναφέρει η Gilead, τα νοσοκομεία γλιτώνουν από έξοδα νοσηλεία ύψους έως 12.000 δολαρίων αφού χάρη στη ρεμδεσιβίρη οι ασθενείς παίρνουν πιο γρήγορα εξιτήριο.

Ωστόσο, προτιμήθηκε μια χαμηλότερη από το αναμενόμενο τιμή έτσι ώστε η ρεμδεσιβίρη να φτάσει σε όλον τον κόσμο.

Σε ανακοίνωσή της, η Gilead ανέφερε ότι θα προσφέρει το φάρμακο αυτό σε χαμηλότερη τιμή σε αναπτυσσόμενες χώρες. Ανάμεσά στις χώρες αυτές θα βρεθεί κατά πάσα πιθανότητα η Βραζιλία.

«Θέλαμε να είμαστε σίγουροι ότι τίποτα δεν θα σταθεί εμπόδιο ώστε να φτάσει η ρεμδεσιβίρη στους ασθενείς», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gilead, Ντάνιελ Ο’ Ντέι. «Αυτή η τιμή καθιστά βέβαιο το γεγονός ότι ασθενείς από όλον τον κόσμο θα έχουν πρόσβαση στο φάρμακο».

Η Gilead είχε δεσμευθεί ότι μέχρι τέλη Ιουνίου θα διένειμε το φάρμακο δωρεάν. Μέχρι στιγμής, έχει δωρίσει 250.000 θεραπείες ρεμδεσιβίρης.

Τη Δευτέρα, η Gilead επίσης έκλεισε συμφωνία με το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ για διανομή πάνω από 500.000 θεραπειών ρεμδεσιβίρης τον Σεπτέμβριο.

Αντιδράσεις
Η ομάδα δικαιωμάτων των καταναλωτών Public Citizen κατήγγειλε ότι η τιμή της ρεμδεσιβίρης είναι προκλητική. Για την Public Citizen, το φάρμακο θα έπρεπε να κοστίσει ένα δολάριο την ημέρα, καθώς μπορεί να κατασκευαστεί σε μεγάλο εύρος και από άλλες φαρμακοβιομηχανίες.

O CEO της Gilead απάντησε ότι η τιμή του ενός δολαρίου δεν είναι ρεαλιστική και υποστήριξε ότι το τελικό κόστος ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού.

«Αφενός, η πανδημία συνεχίζεται και δεν υπάρχει θεραπεία. Από την άλλη, η εταιρεία πρέπει να έχει και κέρδη από τη στιγμή που έχει επενδύσει τεράστια ποσά για την γρήγορη παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων της ρεμδεσιβίρης, καθώς και την ανάπτυξη νέων εκδοχών της», σημείωσε.

Η αρχική τιμή της ρεμδεσιβίρης ήταν τα 4.500 δολάρια, έτσι ώστε η εταιρεία να βγάζει κέρδος. Η τιμή αυτή μειώθηκε όταν η φτηνή δεξαμεθαζόνη αποδείχτηκε ότι μειώνει τους θανάτους σε ασθενείς με κοροναϊό.

Ενδιαφέρον πάντως έχει το γεγονός ότι η ρεμδεσιβίρη δεν έχει αποδειχτεί ότι σώζει ζωές, απλά υπάρχουν ενδείξεις ότι ίσως μειώνει τη θνησιμότητα του κοροναϊού.

«Με βάση τα στοιχεία αυτά, δεν καταλαβαίνω γιατί η ρεμδεσιβίρη έχει αυτή την τιμή και τόσο μεγάλο όνομα παγκοσμίως», σημείωσε καθηγήτρια φαρμακευτικής του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Έως το τέλος του χρόνου, η Gilead αναμένεται να παράξει περίπου 2.000.000 θεραπείες ρεμδεσιβίρης.

ΠΗΓΗ





Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ