"


Κορονοϊός - Χαλκιδική : Τελειωτικό «χτύπημα» με τη Σερβία

Μαύρα σύννεφα σκεπάζουν τον γαλανό ουρανό της Χαλκιδικής

Η Χαλκιδική «ανησυχεί» για τη φετινή τουριστική περίοδο, καθώς η κίνηση δεν δείχνει να αυξάνεται δραματικά μετά το άνοιγμα των συνόρων, την ώρα που τα Βαλκάνια -όπως όλα δείχνουν- περνούν τη δεύτερη φάση του κορονοϊού.

Επιπλέον, σαν να μην έφταναν τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την πανδημία, το «ατύχημα» στα σύνορα με τους Σέρβους τουρίστες, φαίνεται να ήταν το τελειωτικό χτύπημα σε ένα ήδη πολύ δύσκολο καλοκαίρι.

Η κίνηση τα σαββατοκύριακα μπορεί σταδιακά να αυξάνεται, όμως τις καθημερινές ο κόσμος αποχωρεί και η Χαλκιδική ερημώνει, όπως εξηγούν στο TyposThes αρμόδιοι φορείς.

«Μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι επισκέπτες στη Χαλκιδική είναι Έλληνες και τη Δευτέρα φεύγουν. Δυστυχώς, λείπουν φέτος οι Σέρβοι τουρίστες. Τα μόνα σημεία που πηγαίνουν καλύτερα βρίσκονται κοντά σε πόλεις όπως τα Μουδανιά, που καταγράφεται όπως είναι φυσιολογικό μεγαλύτερη κίνηση τις καθημερινές», δηλώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης.

Τα περισσότερα καταστήματα, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπιγνκ έχουν ήδη ανοίξει, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όλοι είναι έτοιμοπόλεμοι για να υποδεχτούν τους τουρίστες. Το μόνο που λείπει είναι οι… κρατήσεις.

Το λάθος, το οποίο ίσως αποδειχτεί μοιραίο για φέτος, αφορούσε τους Σέρβους τουρίστες, που πάντα αποτελούσαν ένα 60-70% των επισκεπτών της Χαλκιδικής. Παρότι το πρόβλημα στα σύνορα λύθηκε σε ένα 24ωρο, η ζημιά είχε ήδη γίνει και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό γύρισε πίσω.

«Προς το παρόν οι κρατήσεις κυμαίνονται στο 10-12% σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο, παρότι 3 στα 4 ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα έχουν ανοίξει. Το ατύχημα με τη Σερβία μας κόστισε πάρα πολύ και ανησυχούμε για τα αυξανόμενα κρούσματα στα Βαλκάνια», σημείωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Χαλκιδικής κ. Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου.

Πλέον, το ενδιαφέρον μετατίθεται για τα μέσα του Ιουλίου και κυρίως για τον Αύγουστο, καθώς τότε τοποθετούνται οι περισσότερες κρατήσεις και το «πικ» του εγχώριου τουρισμού.

Όμως και στα κάμπιγνκ η εικόνα που βλέπουμε τον Ιούνιο είναι υποτονική, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής Αντώνη Δεληδημήτρη. «Υπήρξαν προβλήματα στα σύνορα, η κίνηση είναι υποτονική και πλέον βλέπουμε με… αισιοδοξία τον Αύγουστο».

Από την άλλη πλευρά, τα κρούσματα στις Βαλκανικές χώρες φαίνεται να είναι έτοιμα να… απογειωθούν. Η Σερβία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία καταγράφουν μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, ενώ τα Σκόπια είναι στην πιο κρίσιμη κατάσταση με ενδεχόμενη νέα καραντίνα να αποφασίζεται τις επόμενες ώρες.Μαζί με το «κλείσιμο» των Σκοπίων, κλείνει άλλη μία πιθανή δίοδος επισκεπτών από τη Σερβία.

Το φετινό καλοκαίρι όλοι γνώριζαν ότι θα είναι δύσκολο, όμως μέχρι στιγμής φαίνεται να επιβεβαιώνεται το πιο απαισιόδοξο σενάριο, αφήνοντας πλέον τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου να ελπίζουν σε ένα… θαύμα για τη διάσωση της σεζόν.

Σε «κρίσιμη» κατάσταση η Σερβία, σε άνοδο τα κρούσματα

Η επιδημιολογική κατάσταση στη Σερβία παραμένει κρίσιμη. Χθες επιβεβαιώθηκαν 243 νέα κρούσματα κορονοϊού ενώ απεβίωσαν τέσσερις ασθενείς ανεβάζοντας στους 274 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων. Από την εκδήλωση της πανδημίας νόσησαν συνολικά 14.288 άτομα.

Στη ΜΕΘ νοσηλεύονται 31 ασθενείς και η κατάσταση της υγείας τους κρίνεται κρίσιμη. Χθες συνεδρίασε εκτάκτως η κυβέρνηση για να εξετάσει μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου. Αποφασίστηκε να λαμβάνονται μέτρα που θα εφαρμόζονται μεμονωμένα και επιλεκτικά σε περιοχές όπου εκδηλώνεται αύξηση των νέων κρουσμάτων και θα περιλαμβάνουν απαγορεύσεις και περιορισμούς.

Ειδικότερα για το Βελιγράδι - όπου εμφανίζονται τα περισσότερα κρούσματα- από χθες άρχισει να ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, ανεξαιρέτως. Τις επόμενες ημέρες θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας των καφετεριών, των νυχτερινών κλαμπ και η απαγόρευση συναθροίσεων πέραν των 200 ατόμων.

Στην Σερβία τέσσερις πόλεις τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού. Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση στην επαρχία του Σαντζάκ όπου το σύστημα υγείας δοκιμάζεται σοβαρά. Όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της Σερβίας τα νοσοκομεία της πόλης Νόβι Πάζαρ είναι γεμάτα ενώ περίπου 100 ασθενείς παρουσιάζουν βαριά κλινική εικόνα. Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν ελεύθερες κλίνες και οι ασθενείς νοσηλεύονται τους διαδρόμους.

Με απόφαση του υπουργείου Υγείας κλιμάκια ιατρών από την κεντρική Σερβία εστάλησαν στο Νόβι Πάζαρ για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το 70% των νέων κρουσμάτων ανήκει στον νεανικό πληθυσμό ηλικίας από 18 έως 35 ετών. Από τον Οργανισμό υγείας φοιτητών αναφέρθηκε ότι τις τελευταίες πέντε μέρες 210 σπουδαστές βρέθηκαν θετικοί στο ιό ενώ στα φοιτητικά ιατρεία φτάνουν συνεχώς φοιτητές με λοιμώξεις του αναπνευστικού.

ΠΗΓΗ





Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ