Και οι δύο προσφυγές έγιναν εν μέρει δεκτές
Με ανακοίνωσή που εξέδωσε πριν από λίγο το CAS έκανε γνωστή και επίσημα την απόφασή του σχετικά με το θέμα της πολυϊδιοκτησίας και των προσφυγών που έκαναν η ΠΑΕ Ολυμπιακός και ΠΑΕ ΠΑΟΚ.Tο CAS έκανε γνωστό εν συντομία το σκεπτικό βάσει του οποίου οδήγησε την υπόθεση πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ – Ξάνθης στην Επιτροπή Εφέσεων. Το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο ζητά από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ να μπει στην ουσία της υπόθεσης: στην πραγματικότητα, αυτό που θέλει το CAS είναι μια απόφαση στην οποία θα υπάρχει αιτιολογημένο σκεπτικό για την τιμωρία του ΠΑΟΚ (η Ξάνθη τιμωρήθηκε τελεσίδικα εφόσον δεν προσέφυγε και η ίδια), βασισμένη πάνω στο πόρισμα της ΕΕΑ.
Τι, ακριβώς, λέει το CAS με την απόφαση του και πως πρέπει αυτή να ερμηνεύεται;
Σύμφωνα με το CAS, η αρμοδιότητα και η δικαιοδοσία της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για τις υποθέσεις πολυϊδιοκτησίας στην Ελλάδα είναι νόμιμη, συνεπώς η δίκη ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής, η οποία συνέταξε έκθεση/πόρισμα είναι νόμιμη και την διαβίβασε στα δικαστικά όργανα του ποδοσφαίρου για την επιβολή των προβλεπόμενων ποινών και τώρα ζητά να δικαστεί και σε δεύτερο βαθμό από την Επιτροπή Εφέσεων, η οποία «εντέλλεται» από το CAS να εξετάσει την υπόθεση επί της ουσίας με βάση και τα στοιχεία του πορίσματος της ΕΕΑ και να επιβάλλει (αν καταλήξει σε ενοχή) ποινές.Με λίγα λόγια το CAS στέλνει/εντέλει την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ να εξετάσει επί της ουσίας (αν το θεωρεί νόμιμο με βάση τον ελληνικό αθλητικό νόμο) την υπόθεση, δηλαδή να εξετάσει σε δεύτερο βαθμό την έκθεση/πόρισμα της ΕΕΑ και όχι γενικώς και αορίστως την υπόθεση από την αρχή.
Επιστροφή τον 7 βαθμών
Συνεπώς και ενόψει της εκδίκασης αυτής είναι απολύτως λογικό να μην έχει επιβληθεί κάποια ποινή στην παρούσα φάση (μετά την εκδίκαση στην Εφέσεων και αν κριθούν ένοχοι θα επιβληθεί), οπότε η επιστροφή των 7 βαθμών στον ΠΑΟΚ είναι αυτονόητη.Ο Ολυμπιακός από την άλλη είναι διάδικος, έχει αναγνωρισμένο από το CAS έννομο συμφέρον, και θα είναι παρών στην εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την απόφαση του CAS είναι πολλά, σημαντικά και δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό ότι το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο εξέδωσε μια «μη απόφαση», για να πετάξει από πάνω του την ευθύνη να έρθει σε σύγκρουση με την αθλητική νομοθεσία της χώρας.
Αναλυτικά το σκεπτικό του CAS:
«Λωζάνη, 10 Ιουλίου 2020, το Αθλητικό Δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφασή του αναφορικά με τις θέσεις που κατατέθηκαν από τα ελληνικά ποδοσφαιρικά σωματεία ΠΑΕ Ολυμπιακός και ΠΑΕ ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης εναντίον της απόφασης που πάρθηκε από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ στις 14 Απριλίου 2020, η οποία επικύρωσε την απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής να επιβάλλει ποινή αφαίρεσης εφτά βαθμών τόσο στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ όσο και στην ΠΑΕ Ξάνθη για παράβαση των εφαρμοσμένων νόμων περί απαγόρευσης πολυϊδιοκτησίας ομάδων.Τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο ΠΑΟΚ αιτήθηκαν την ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, ο Ολυμπιακός ζήτησε αυστηρότερες κυρώσεις να επιβληθούν στον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη και ο ΠΑΟΚ αιτήθηκε να μην επιβληθούν κυρώσεις. Αυτές οι προσφυγές συνεκδικάστηκαν στο CAS και παρουσιάστηκαν στο ίδιο πάνελ διαιτητών: κ.κ.Manfred Nan (Ολλανδία, πρόεδρος) κ κ. Ulrich Haas (Γερμανία) και κ.κ. Luigi Fumagalli (Ιταλία). To CAS ξεκίνησε τα διαδικαστικά στις αρχές Μαϊου 2020 και η ακρόαση έγινε παρουσία όλων των πλευρών στις 6 Ιουλίου 2020.