Ολοκληρώθηκε στην Περιφερειακή
Ενότητα Καστοριάς η διαδικασία των αιμοληψιών, στο πλαίσιο αναζήτησης των συγγενών των 897 Δυτικομακεδόνων πεσόντων του ’40 στη Βόρεια Ήπειρο.Αξίζει να αναφερθεί ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα που με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη της Γιώργου Κασαπίδη, συνέβαλλε στη δράση για τον εντοπισμό των εν ζωή συγγενών, όπου υπεύθυνο είναι το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).
Σύμφωνα με στοιχεία από τα Δημοτολόγια των Δήμων στην Π.Ε. Καστοριάς υπήρχαν εκατόν επτά (107) πεσόντες στρατιώτες, εκ των οποίων εντοπίστηκαν συνολικά εβδομήντα ένα (71) εν ζωή συγγενείς τους.
Οι πενήντα-πέντε (55) διαμένουν στην Καστοριά, έντεκα (11) εκτός Περιφέρειας και πέντε (5) εντός άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Από νωρίς το πρωί, σήμερα Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου, οι υπεύθυνοι των δομών «Βοήθεια στο Σπίτι» με το νοσηλευτικό τους προσωπικό, ταυτόχρονα και στους 3 Δήμους πραγματοποίησαν συνολικά πενήντα πέντε (55) αιμοληψίες, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της δράσης, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για άλλη μια φορά δημοσίως του Δήμους για την παραχώρηση των στοιχείων τους από τα Δημοτολόγια, τους προέδρους των Κοινωφελών Επιχειρήσεων των Δήμων, τους υπευθύνους των δομών «Βοήθεια στο Σπίτι», τους νοσηλευτές, τους κοινωνικούς λειτουργούς, τους εθελοντές ιατρούς που επέβλεπαν τη δράση και τους υπαλλήλους της ΠΕ Καστοριάς που συμμετείχαν από το Γραφείου του, από το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και από το Γραφείο ΠΑΜ-ΠΣΕΑ, καθώς χωρίς τη συνεργασία και πολύτιμη βοήθειά όλων δεν θα ήταν δυνατό να ολοκληρωθεί με επιτυχία η συγκεκριμένη δράση.
Παράλληλα τόνισε πως η συγκεκριμένη δράση ήταν μια υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στους πεσόντες του ΄40 που αγωνίστηκαν ηρωικά για την ελευθερία μας, αλλά και στους εν ζωή συγγενείς τους, που για χρόνια αναζητούσαν στοιχεία για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.