Βέμπο και «Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά…», «Κοροΐδο Μουσολίνι» στις σχολικές
γιορτές και τέλος λόγω κορονοϊού η παρέλαση. Αλλά τα ευτράπελα στις παρελάσεις θα τα θυμούνται για χρόνιαΆλλη μια εθνική εορτή δίχως παρέλαση. Μετά την 25η Μαρτίου του 2019 και η 28η Οκτωβρίου γιορτάζεται φέτος… «κεκλεισμένων των θυρών» και περιορίζεται εντός σχολικών αιθουσών. Λίγο Βέμπο και «Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά…», λίγο «Κοροΐδο Μουσολίνι» και, μετά την παρέλαση, μια ταβέρνα με προβατίνα στη σχάρα και λουκάνικο... Και 80 χρόνια μετά το 1940, μόνο Ιστορία και μνήμες από τις σχολικές γιορτές: «Της πατρίδος μου η σημαία έχει χρώμα γαλανό» και τα λοιπά και τα λοιπά…
Κι οι παρελάσεις; Ο κορονοϊός πέτυχε ό,τι δεν κατάφεραν τόσα χρόνια οι «αρνητές» των παρελάσεων που φώναζαν για «Μεταξικά κατάλοιπα» και «μιλιταριστικoύς θεσμούς», για «αντιπαιδαγωγικές, αναχρονιστικές και άκρως συντηρητικές μεθόδους». Κι εδώ, να διορθώσουμε ένα σοβαρό λάθος: Οι παρελάσεις δεν ήταν ιδέα του Ιωάννη Μεταξά, που είχε μιμηθεί τον Αδόλφο Χίτλερ.
Στην Ελλάδα, παρελάσεις με τη συμμετοχή μαθητών πραγματοποιούνται σποραδικά από τα τέλη του 19ου αιώνα ως μέρος των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Από ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εμπρός» της 26η Μαρτίου 1899 μαθαίνουμε ότι «…κατά την "εθνική εορτή" όλοι οι μεγάλοι δρόμοι της Αθήνας ήταν σημαιοστολισμένοι, ενώ στρατιωτικά σώματα μετά τη δοξολογία πραγματοποίησαν παρέλαση στην οδό Σταδίου, με τη μουσική επικεφαλής».
Κατά τον αρθρογράφο «ιδιαιτέραν αίσθησιν έκαμεν η πρώτην φοράν εφέτος γενομένη παρέλασις των μαθητών των νομαρχιακών σχολείων Αττικής». Άρα ούτε Μεταξάς, ούτε Χίτλερ, ούτε ακραία δικτατορικά φαινόμενα…