Η ολλανδική νεοφυής επιχείρηση AgXeed είχε αποκαλύψει πριν δύο μήνες, και για χάρη της
ιστοσελίδας FutureFarming, το πρώτο της ρομποτικό τρακτέρ. Το ρομπότ που περιμέναν πολλοί αγρότες, όπως λέει η εταιρεία, κάνει τώρα πρεμιέρα, λειτουργώντας αυτόνομα ως υπεδαφοκαλλιεργητής.Στα πεδία για την επεξεργασία του εδάφους βρέθηκε το ρομποτικό τρακτέρ της AgXeed, το οποίο είχε εν μέρει αποκαλυφθεί για χάρη της ιστοσελίδας FutureFarming. Φιλοξενώντας στο σασί του εναν υπεδαφοκαλλιεργητή Imants 38WX, το αυτόνομο μηχάνημα της εταιρείας αποδίδει 156 ίππους από έναν τετρακύλινδρο πετρελαιοκινητήρα της Deutz, ο οποίος είναι τοποθετημένος στο κεντρο του μηχανήματος. Υπάρχει επίσης μια διάταξη για ηλεκτρικά εργαλεία, χρησιμοποιώντας την οδηγία AEF Isobus με πορτοκαλί καλώδια που μοιάζουν με υδραυλικούς σωλήνες.
Σε συνεργασία με την εταιρεία Imants, το παρελκόμενο που ενσωματώθηκε μετατράπηκε σε ηλεκτρικό. Ως ρομπότ, δεν έχει κεντρικό κιβώτιο ταχυτήτων και σύστημα μετάδοσης κίνησης, αλλά έναν μεγάλο υγρόψυκτο ηλεκτρικό κινητήρα που κινεί τον άξονα του παρελκόμενου. Όπως αναφέρεται, το ρομπότ δεν ακούγεται καθόλου μέχρι να περάσει από μπροστά ενώ ο ήχος που κυριαρχεί είναι εκείνος της ηλεκτρικής λειτουργίας της μετάδοσης.
GPS, αισθητήρες και οπτική αναγνώριση σειρών
Το Agbot με το GPS και τους αισθητήρες του και, τώρα, με την οπτική αναγνώριση των σειρών, είναι απόλυτα ικανό να βρει τον δικό του τρόπο εργασίας. Πρώτα ο χρήστης πρέπει να εφαρμόσει τη προτιμώμενη δρομολόγηση και άλλες ρυθμίσεις μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία αποτελεί κρίσιμο κομμάτι της συνολικής ιδέας, αφού μέσα από αυτή γίνονται σχεδόν όλες οι ρυθμίσεις για τα ακρωτήρια, τη θέση έναρξης και τερματισμού.
Για να ξεκινήσει το ρομπότ, ο χρήστης καθορίζει τα όρια του πεδίου μετρημένα από το AgXeed ή άλλη εταιρεία που ειδικεύεται σε αυτό. Στη συνέχεια, δημιουργείται μια εργασία και επιλέγεται το πεδίο εργασίας. Στη συνέχεια, πρέπει να καθοριστούν παράμετροι όπως βάθος/ύψος εργασίας και, εάν χρειάζεται, τα ποσοστά εφαρμογής.
Η AgXeed έχει τοποθετήσει μια μικρή μονάδα ECU στο παρελκόμενο με όλες τις παραμέτρους του. Αυτό είναι απαραίτητο επειδή το λογισμικό και το ρομπότ πρέπει να γνωρίζουν τις διαστάσεις και τα πλάτη εργασίας του εργαλείου, ποιες ταχύτητες απαιτούνται, ποιες οι θέσεις ανύψωσης, ο έλεγχος πρόσφυσης κ.λπ. Αυτά τυποποιούνται μέσω Isobus. Όσο για παλαιότερα εργαλεία χωρίς συμβατότητα με Isobus, τα δεδομένα πρέπει να εισαχθούν με μη αυτόματο τρόπο.
Μετά από αυτό, ο χειριστής επιλέγει πώς θέλει να λειτουργεί ο συνδυασμός: διαδρομή κατά μήκος (για όργωμα για παράδειγμα) ή κατά μήκος μια διαδρομής βελτιστοποιημένης από το λογισμικό. Επιλέγει το περίγραμμα πεδίου με το οποίο θέλει να ξεκινήσει το ρομπότ, τη θέση έναρξης και τερματισμού, την επιθυμητή επικάλυψη μεταξύ διαδρομών, τον αριθμό των κεφαλαριών που περνάει και μετά το αφήνει να υπολογίσει τη διαδρομή. Με την ολοκλήρωση του προγραμματισμού, όλη η εργασία αποστέλλεται ασύρματα μέσω 3G ή 4G στη«βάση».
Έξυπνη λύση για τη μεταφορά
Οι μηχανικοί έχουν βρει μια πολύ έξυπνη λύση για τη μεταφορά του ρομπότ. Ένας άξονας με δύο τροχούς και ράβδο έλξης συνδέεται με το όχημα μέσω δύο κεντρικών σωλήνων, έτσι ώστε αυτό να συνδέεται ως ρυμουλκούμενο πίσω από το τρακτέρ. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να μεταφέρθούν πολλά Agbots ταυτόχρονα. Τα εργαλεία ανυψώνονται πάνω από το ρομπότ ενώ, μόλις ο χρήστης φτάσει στο πεδίο, αναδιπλώνει τη ράβδο έλξης και τον άξονα, ενεργοποιεί τον κινητήρα και βάζει το μηχάνημα σε θέση εργασίας με τα κουμπιά στο πλαϊνό πλαίσιο ή με το τηλεχειριστήριο.
«Ασφάλεια πάνω απ 'όλα», λέει η AgXeed
Η ασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας για τις αυτόνομες λειτουργίες, ειδικά σε κλειστούς χώρους. Στο ρομπότ AgXeed, αυτό το πακέτο ασφαλείας είναι ενσωματωμένο στην ECU του οχήματος, στους αισθητήρες και το τηλεχειριστήριο. Αλλά ο αισθητήρας LiDAR που τοποθετείται στην κορυφή και ο αισθητήρας υπερήχων που παρέχει σταδιακή ανίχνευση εμποδίων είναι επίσης διαπιστευμένοι για αυτόνομη εργασία χωρίς επίβλεψη.
Εάν οι αισθητήρες εντοπίσουν εμπόδιο, εκπέμπεται μια ειδοποίηση στο smartphone του χρήστη, με τον τελευταίο να μπορεί να δει το περιβάλλον μέσω κάμερας. Εάν το ρομπότ μπορεί τελικά να συνεχίσει,ο χρήστης δίνει απλώς την συγκατάθεσή. Τον επόμενο χρόνο, δέκα από αυτά ρομπότ θα δουλεύουν σε επιλεγμένα ευρωπαϊκά αγροκτήματα ενώ 2022 η AgXeed ελπίζει να διαθέσει στην αγορά μια σειρά από αυτά τα ρομπότ.
agronews.gr