Ενίσχυση του στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης του Δήμου μέσα από το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
Οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις του Δήμου Άργους Ορεστικού επί του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ψηφίστηκαν σήμερα από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία, προκειμένου να κατατεθούν, τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όσο και στην ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί για την επικαιροποίησή του.
Προσχέδιο αυτών είχε ήδη κατατεθεί στην Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η οποία συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021.
Ως γενικές λοιπόν παρατηρήσεις επί του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου τονίζονται τα εξής:
- Δεν αξιολογούνται επαρκώς, οι συνέπειες της πληθυσμιακής μείωσης, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, ειδικότερα για τους Νομούς Καστοριάς και Γρεβενών, ώστε να προταθούν στοχευμένες στρατηγικές για την αντιμετώπιση των συνεπειών αυτών.
- Δεν αναλύεται επαρκώς ο σημαντικός ρόλος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και οι προοπτικές που μπορεί να αναπτυχθούν, μέσα από τη στήριξη και την αναβάθμισή του, στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας.
- Δε γίνεται αναφορά στην πτωτική πορεία του γουνοποιητικού κλάδου και κατά συνέπεια στην αναγκαιότητα να διατυπωθούν πιο εξειδικευμένες στρατηγικές για τη στήριξή του, δεδομένου του σημαντικού του ρόλου στην τοπική οικονομία.
- Υπάρχει πρόβλεψη νέας σιδηροδρομικής σύνδεσης Κοζάνης – Κρυσταλλοπηγής μέσω Σιάτιστας και Καστοριάς, η οποία θα πρέπει να αναφερθεί.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου Άργους Ορεστικού
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προτάσεις του Δήμου Άργους Ορεστικού, καθώς συμπληρώνουν και ενισχύουν το πλαίσιο και τις κατευθύνσεις του γενικότερου στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου. Αναλυτικά αυτές είναι:
• Δράσεις προστασίας και ανάδειξης σημαντικών σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος του Δήμου Άργους Ορεστικού (απολιθωμένο δάσος Νοστίμου – αρχαιολογικός χώρος Διοκλητιανούπολης – βυζαντινά θρησκευτικά μνημεία)
• Δράσεις ανάδειξης και προστασίας φυσικού τοπίου (φράγμα Βράχου, φράγμα Γέρμα).
• Δράσεις ανάδειξης και αξιοποίησης ιαματικού τουρισμού – ιαματικά λουτρά Αμμουδάρας.
• Δράσεις εκμετάλλευσης του υδάτινου δυναμικού του ποταμού Αλιάκμονα για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.
• Ανάπτυξη της θεσμοθετημένης περιοχής της Β.Ι.Π.Α. Καστοριάς, που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων Άργους Ορεστικού και Καστοριάς, ως Εμπορευματικό Κέντρο, με τη δημιουργία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου.
• Δημιουργία νέας λατομικής περιοχής στα διοικητικά όρια του Δήμου Άργους Ορεστικού, στην εκτός σχεδίου περιοχή των αγροκτημάτων Γέρμα – Βογατσικού.
• Δημιουργία χώρου εκγύμνασης και εξέτασης οδηγών αυτοκινήτων και οχημάτων κάθε κατηγορίας, καθώς επίσης και κατασκευή αγωνιστικής πίστας μηχανοκίνητου αθλητισμού, για εκπαίδευση αθλητών και για διεξαγωγή αγώνων (αυτοκινήτου – μοτοσικλέτας – ποδηλάτου), ο οποίος χωροθετείται στην εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου Άργους Ορεστικού, στην ευρύτερη περιοχή της Β.Ι.Π.Α. Καστοριάς.
• Τέλος, προτείνεται η πόλη του Άργους Ορεστικού να συμπεριληφθεί στα Σχέδια Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων, ως μία δυναμικά αναπτυσσόμενη περιοχή, για την οποία έχει καταρτιστεί και εν μέρη υλοποιείται, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων και έργων που ξεπερνά τα 80 εκατομμύρια ευρώ, και που θα οδηγήσει στην ποιοτική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής, με έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Στόχος των έργων αυτών είναι να δημιουργηθεί μία σύγχρονη πόλη Ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με ολοκληρωμένες υποδομές, η οποία σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής να αποτελέσει πρότυπη πόλη διαβίωσης. Η πρόταση αυτή σχετίζεται και με τη γεωγραφική θέση της πόλης που γειτνιάζει με το αεροδρόμιο “Αριστοτέλης”, την Β.Ι.Π.Α. Καστοριάς, τον κόμβο του κάθετου άξονα της Εγνατίας οδού και την χάραξη της μελλοντικής σιδηροδρομικής σύνδεσης Κοζάνης – Κρυσταλλοπηγής μέσω Σιάτιστας και Καστοριάς, που την καθιστά σημαντικό εμπορικό και τουριστικό κόμβο.