Δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις θα βγουν εκτός της οικονομικής ενίσχυσης.
Οι περιπτώσεις υποψηφίων με αυξημένο τζίρο και όσων εμφανίζουν σχεδόν μηδενικά εισοδήματα. Στόχος του οικονομικού επιτελείου οι πληρωμές την επόμενη εβδομάδα.Τέσσερις στους δέκα αιτούντες επιστρεπτέα προκαταβολή στο πλαίσιο του πέμπτου κύκλου δεν θα δουν το χρώμα του χρήματος, όπως έχει ήδη γράψει το Euro2day.gr.
Από τις 732.000 αιτήσεις τις οποίες δέχθηκε το υπουργείο Οικονομικών, αρμόδιες πηγές ανέφεραν τις προηγούμενες ημέρες πως οι τελικοί δικαιούχοι αναμένεται να διαμορφωθούν μεταξύ 400.000 και 450.000. Οι εκτιμήσεις αυτές προέρχονται στη βάση της πρώτης αξιολόγησης των δεδομένων που αποτύπωσαν οι αιτούντες αναφορικά με το τζίρο τους το τελευταίο τετράμηνο του 2020 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Για να ανοίξουν οι πύλες της επιστρεπτέας προκαταβολής απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πιστοποιείται πτώση τζίρου, τις πληγές της οποίας έρχεται να απαλύνει το υπουργείο Οικονομικών μέσω του πλέγματος των μέτρων που έχουν ενεργοποιηθεί και εμπλουτίζονται διαρκώς (αρχές της επόμενης εβδομάδας στη Βουλή οι διατάξεις για μηδενικά ενοίκια Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου, «πάγωμα» επιταγών και κρατικές ενισχύσεις για κάλυψη παγίων δαπανών πληγέντων από την πανδημία).
Στο μέτωπο της επιστρεπτέας προκαταβολής πληροφορίες αναφέρουν πως από στις 732.000 αιτήσεις, περίπου 1 στις 3 συνοδεύεται από στοιχεία αύξησης τζίρου το τελευταίο τετράμηνο του έτους.
Υπάρχουν δύο εκδοχές, ικανές να εξηγήσουν το φαινόμενο σε καιρό πανδημίας, με την οικονομία να κινείται με κατεβασμένα ρολά από τις αρχές Νοεμβρίου έως και το τέλος Δεκεμβρίου. Ορισμένες επιχειρήσεις αύξησαν πράγματι τον τζίρο τους και επομένως δεν δικαιούνται επιστρεπτέα προκαταβολή. Οι αιτήσεις έγιναν, χωρίς να έχουν ανακοινωθεί τα ακριβή κριτήρια, κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι επιχείρησαν να πάρουν μερίδιο από την πίτα παρατύπως και το στοιχείο είναι ενθαρρυντικό για την οικονομία. Είναι ακόμα «ζωντανή».
Η δεύτερη εκδοχή σχετίζεται με μια αγαπημένη «συνήθεια», τη φοροδιαφυγή. Το τελευταίο τετράμηνο του 2019 που είναι η βάση σύγκρισης, δεν δηλώνονταν τα πραγματικά έσοδα. Το αντίστοιχο διάστημα του 2020 όπου η συντριπτική πλειοψηφία πληρώνει με πλαστικό χρήμα, δεν υπάρχει η ίδια άνεση να μην εμφανιστούν τα πραγματικά έσοδα.
Για όσους ισχύει η δεύτερη εκδοχή, θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς πως είναι η τιμωρία για τους φόρους που «έκλεψαν» τα προηγούμενα χρόνια. Μένουν εκτός επιστρεπτέας προκαταβολής, τώρα που το μισό είναι δώρο (50% των ενισχύσεων μη επιστρεπτέο).
Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες και κάτι ακόμα στο οποίο δεν χωρά διπλή ερμηνεία. Περίπου 1 στους 10 αιτούντες επιστρεπτέα προκαταβολή, είχε δηλώσει τζίρο μικρότερο από 150 ευρώ το μήνα… Γι’ αυτούς η φοροδιαφυγή είναι καραμπινάτη.
Οι πληρωμές για όσους δικαιούνται κρατική στήριξη (σ.σ. λεφτά των φορολογουμένων) αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Ο προϋπολογισμός του μέτρου ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.