Σήμερα επισκεφθήκαμε την διεύθυνση Δασών της ΠΕ Καστοριάς
για να ενημερωθούμε για τα προβλήματα που προκύπτουν από την προσπάθεια της κυβέρνησης να ολοκληρώσει την μνημονιακή δέσμευση για την δημιουργία Δασικών Χαρτών στην Ελλάδα.Δυστυχώς μείναμε έκπληκτοι από τα προβλήματα που δημιουργούνται, πρώτο και βασικό πρόβλημα είναι το ιδιοκτησιακό, η κυβέρνηση αυθαίρετα στην ουσία προχωρά σε κατάσχεση των περιουσιών και μετά ζητάει να αποδείξουμε την ιδιοκτησία τους, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τίτλοι η ιδιοκτησία χάνεται, σε περίπτωση που υπάρχουν διοικητικές πράξεις παραχώρησης η περιουσία πάλι χάνεται, σε περίπτωση που υπάρχει μόνο κληρονομιά χωρίς τίτλους η περιουσία χάνεται, για να μπορέσει κάποιος να αποδείξει ότι το χωράφι του που λόγο δασικής βλάστησης χαρακτηρίστηκε Δασικό είναι δικό του πρέπει οπωσδήποτε να έχει τίτλους αλλιώς δεν μπορεί και το χωράφι περνάει στο δημόσιο.
Το επόμενο μεγάλο πρόβλημα είναι το εξής: ο νόμος λέει, "άπαξ δάσος πάντα δάσος", αυτήν η διατύπωση του νόμου μαζί με την εσφαλμένη ερμηνεία του τι θεωρείται δάσος σημαίνει ότι, αν πχ ένα χωράφι είχε δασική βλάστηση και χαρακτηρίστηκε δασικό αυτό πρέπει να παραμείνει για πάντα δάσος, δηλαδή και να έχει κάποιος τίτλους να αποδείξει ότι το χωράφι του ανήκει αυτό στην συνέχεια θεωρείται ιδιωτικό δάσος που όμως επειδή δεν έγινε τεχνικά δάσος δεν μπορεί να μετατραπεί σε χωράφι και πάλι, θα είναι πάντα δάσος, το ίδιο ισχύει και με τους βοσκότοπους, ενώ αν είχε γίνει τεχνικά δάσος μπορεί να επιστρέψει στην αρχική του μορφή δηλαδή σε αγρό. Το πρόβλημα αυτό (χαρακτηρισμός απο αγρό σε Δάσος) αφορά στον νομό της Καστοριάς περισσότερα απο 29000 χωράφια.
Το ΔΣ του Μακεδνός θεωρεί απαράδεκτη την κυβερνητική πολιτική και στρατηγική της κατάσχεσης των αγροτεμαχίων και των βοσκοτόπων φτωχοποιώντας έτσι τους αγρότες και κτηνοτρόφους με αποτέλεσμα την ερημοποίηση της υπαίθρου και του πρωτογενή τομέα.
Καλούμε τους βουλευτές του Νομού μας να ζητήσουν άμεσα
-Την ΑΚΥΡΩΣΗ των αναρτημένων χαρτών και την εκ νέου ανάρτηση τους μετά τις νέες ρυθμίσεις και διορθώσεις που προαναγγέλονται.
-Καμία αλλαγή χρήσης σε καλλιεργούμενη γη (δεν είναι δυνατόν το κράτος να παραδέχεται οτι η έκταση ήταν κάποτε αγρός αλλά δασώθηκε και να την κατασχέτει)
-Κανένα τέλος στις αντιρρήσεις εφόσον το κράτος παραδέχεται τόσα σφάλματα
-Να λαμβάνεται υπόψιν του αν οι εκτάσεις έχουν ενταχθεί στο ΟΣΔΕ
-Να επανέλθει το εργαλείο της αυτοψίας στις περιπτώσεις όπου είναι πρόσφορο
-Χαρακτηρισμός μιας περιοχής ως δασική στηριζόμενος πάνω σε σωστούς νομικούς ορισμούς και πρακτικές και όχι απλά επειδή ανέπτυξε δασική βλάστηση.
-Καμία μείωση των βοσκοτόπων
Παρακάτω παραθέτουμε φωτογραφίες για το πως μπορείτε να δείτε αν τα αγροτεμάχια σας ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Ανοιγετε την σελίδα https://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/Home_Page.aspx ακολουθήστε τις φωτογραφίες, μόλις ανοίξει το σύστημα αναζητείτε τα αγροτεμάχια σας, ότι βλέπετε πράσινο έχει χαρακτηριστεί δασικό, όταν πατήσετε στο Ι σημαίνει πληροφορίες κάθε κλικ σας εμφανίζει ένα παράθυρο, αν ο χαρακτηρισμός γράφει Α>Δ σημαίνει ήταν αγρός και δασώθηκε, αν ο χαρακτηρισμός γράφει Δ>Α σημαίνει ήταν δάσος και μετατράπηκε σε αγρο.
Με εκτίμηση
Το ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Πολυκάρπης Μακεδνός