"


«Ενέσεις» ρευστότητας στην αγορά -Πώς θα στηριχτούν εστίαση, τουρισμός, λιανεμπόριο


Τα στοιχεία από την αγορά είναι ενθαρρυντικά, καθώς λιανεμπόριο, τουρισμός, εστίαση είδαν επιτέλους τα ταμεία τους να «ζεσταίνονται» μετά από έναν παρατεταμένο «χειμώνα».

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν, όμως, ότι οι βαριές απώλειες των προηγούμενων μηνών θα χρειαστούν χρόνο για να καλυφθούν, εξ ου και η ανάγκη στήριξης ως την πλήρη ομαλοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Στους μήνες που έρχονται θα πέσουν τουλάχιστον 500 εκατ. Ευρώ «ζεστά» σε επιχειρήσεις εστίασης-τουρισμού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναζητείται η φόρμουλα για επιδότηση επιχειρήσεων στο λιανικό εμπόριο, ειδικά στους κλάδους που γονάτισαν το προηγούμενο 12μηνο. Κι όλα αυτά χωρίς να συνυπολογιστούν οι «ανάσες» από τα voucher για την εξόφληση φόρων- εισφορών ως το τέλος του χρόνου.


Εστίαση

Κατ’ αρχάς στην εστίαση, που είδε στο δεύτερο τρίμηνο, τον επίσημα καταγεγραμμένο τζίρο της αυξημένο κατά 400 εκ. ευρώ σε σχέση με πέρσι, τα καλά νέα συνεχίστηκαν και στο δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου, ειδικά στις τουριστικές περιοχές όπου το κύμα επισκεπτών μάλλον ξεπέρασε τις προσδοκίες. Ωστόσο, οδεύοντας προς τη χειμερινή σεζόν και με δεδομένα τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους από τις 13 Σεπτεμβρίου, το στοίχημα της ρευστότητας επανέρχεται. Εδώ έρχεται και «κουμπώνει» το πρόγραμμα επιδοτήσεων, που είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Ως τώρα, περίπου 10.000 επιχειρήσεις του κλάδου έχουν λάβει περί τα 100 εκατ. Ευρώ (υπολογίζεται ότι περίπου 30.000 είναι δικαιούχοι), ωστόσο ο αριθμός θα ανέβει καθώς έχει δοθεί παράταση ως τέλος Σεπτεμβρίου για την επανυποβολή αιτήσεων που απορρίφθηκαν λόγω λαθών (τουλάχιστον 5.000). Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, από το κονδύλι των 330 εκατ. Ευρώ εκτιμάται ότι θα διατεθούν πάνω από 280 εκατ. Ευρώ.


Τουριστικές επιχειρήσεις

Την Παρασκευή δρομολογούνται και οι πρώτες εντάξεις στο αντίστοιχο πρόγραμμα επιδότησης τουριστικών επιχειρήσεων (ξενοδοχεία, πρακτορεία, λεωφορεία), με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εντός 10 ημερών θα γίνουν οι πρώτες πληρωμές. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ (300 εκ για μικρομεσαίες και 50 εκ για μεγάλες) και οι αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλονται ως 29 Σεπτεμβρίου.


Λιανεμπόριο

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι ζυμώσεις και οι συζητήσεις για ένα αντίστοιχο πρόγραμμα επιδοτήσεων στο λιανεμπόριο. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει διάθεση και πρόθεση, αλλά αναζητείται η κατάλληλη νομική φόρμουλα, προκειμένου το «πακέτο» να μην «κοπεί» από την Κομισιόν, αφού πρόκειται για κονδύλια του ΕΣΠΑ. Το σενάριο τα αδιάθετα ποσά από το πρόγραμμα της εστίασης να πέσουν στο λιανεμπόριο είναι υπαρκτό, αλλά είναι προφανές ότι δεν αρκούν. Σε κάθε περίπτωση- κι αυτό είναι κάτι που έχει συμφωνηθεί με τους φορείς του λιανικού εμπορίου- ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν θα είναι οριζόντιο αλλά στοχευμένο σε κλάδους που είχαν μεγάλη απώλεια τζίρου (κυρίως ένδυση, υπόδηση, εποχικά είδη).


Ολλανδία: «Κόβουν» τα μέτρα στήριξης και τις αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων

Κι ενώ στην Ελλάδα -και όχι μόνο- τα κλαδικά προγράμματα στήριξης, αλλά και οι ρυθμίσεις/διευκολύνσεις φορολογικών- ασφαλιστικών υποχρεώσεων, είναι σε πλήρη εξέλιξη, στις πλούσιες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υψηλού Χρέους ούτε και ελλειμμάτων, οι κυβερνήσεις ετοιμάζονται να τραβήξουν την πρίζα, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της Ολλανδίας!

Όπως προκύπτει από το ειδικό ενημερωτικό σημείωμα του Γραφείου Οικονομικών κι Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Χάγη, η ολλανδική Κυβέρνηση ανακοίνωσε τον τερματισμό από 1ης Οκτωβρίου των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων λόγω πανδημίας, με το σκεπτικό ότι η συνέχιση των μέτρων στήριξης θα παρεμποδίσει την περαιτέρω ανάκαμψη της οικονομίας! Σημειωτέον ότι με την κατάργηση των μέτρων στήριξης παύει και η δυνατότητα των επιχειρήσεων να αναβάλουν την πληρωμή φόρων. Περίπου 270.000 εταιρείες έχουν ανεξόφλητες φορολογικές οφειλές συνολικού ύψους 19,2 δισ. Ευρώ, οι οποίες θα πρέπει να εξοφληθούν εντός πενταετίας.

Οι αποφάσεις της ολλανδικής κυβέρνησης, αν και προκάλεσαν αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, ενισχύουν τις ανησυχίες (και στην Αθήνα) ότι οι «σκληροί» του Βορρά όχι μόνο θα στηλώσουν τα πόδια στην επιδιωκόμενη αλλαγή των αυστηρών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, που θεωρούνται ξεπερασμένοι, αλλά θα εντείνουν την πίεση για αυτοσυμμόρφωση και αυτοπειθαρχία από το 2022, παρά το ότι διατηρείται σε ισχύ η ρήτρα διαφυγής από τους κανόνες για τα ελλείμματα. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι ακόμα και στην ΕΚΤ τα «γεράκια» βγάζουν νύχια και πιέζουν για «μάζεμα» του έκτακτου QE με άλλοθι τον υψηλό πληθωρισμό…





Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ