Xρηματοδοτούνται έργα του ΥΠΠΟΑ
Έργα ύψους 2.100.000 στη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, έχουν ενταχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι εργασίες από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα.Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «Προχωρούν, με γρήγορους ρυθμούς, τα έργα που -με τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας- υλοποιούνται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Το χρηματοδοτικό εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης δίνει την ευκαιρία να δρομολογηθούν περισσότερα έργα Πολιτισμού σε όλη τη χώρα με δεδομένη την αναπτυξιακή διάσταση του τομέα. Σε περιοχές, όπως η Δυτική Μακεδονία, αυτά τα έργα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου της περιοχής στην «μετά λιγνίτη» εποχή. Τα έργα που υλοποιεί το ΥΠΠΟΑ, στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Διαδρομών σε εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους και σημαντικά μνημεία, εκτός από την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, έχουν καθοριστική συνεισφορά στην τοπική κοινωνία με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και στην τοπική οικονομία με την ποιοτική ενίσχυση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος».
Τα έργα του ΥΠΠΟ στην Καστοριά
Τα έργα που έχουν ήδη ενταχθεί και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην Καστοριά είναι τα εξής:
Το έργο, με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ, προβλέπει την αποκατάσταση του τεμένους Κουρσούμ, τέλη 15ου/αρχές 16ουαι., το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Καστοριάς. Πρόκειται για μονόχωρο τρουλαίο κτίσμα, στον τύπο των επαρχιακών οθωμανικών τεμενών που συναντώνται στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Το μνημείο αποκαθίσταται πλήρως και καθίσταται προσβάσιμο στα ΑμεΑ.
Το έργο αποκατάστασης του Ναού Ταξιαρχών Μητροπόλεως (10ος αι.). προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, προβλέπει την πλήρη αποκατάσταση του μνημείου με αρμολογήματα των τοιχοποιιών και ενέματα, τοποθέτηση ελκυστήρων στερέωση, καθαρισμό και αισθητική αποκατάσταση τοιχογραφιών, που χρονολογούνται σε δύο περιόδους, τον 10ο και τον 14ο αι.
Το μοναστήρι της Παναγίας Μαυριώτισσας, στο ανατολικό άκρο της χερσονήσου της Καστοριάς, χρονολογείται απέναντι από το Μαυροχώρι (Μαύροβο), σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την πόλη. Η Ιερά Μονή της Μαυριώτισσας κτίστηκε τον 11ο αιώνα Το έργο της συντήρησης των τοιχογραφιών της Ιεράς Μονής Παναγίας Μαυριώτισσας, έχει προϋπολογισμό 300.000 ευρώ. Οι τοιχογραφίες, εξαιρετικής τέχνης και αισθητικής, χρονολογούνται στο τέλος του 12ου- αρχές του 13ου αιώνα.