Το ερώτημα απασχολεί εκατομμύρια χρήστες των social media
Το ερώτημα απασχολεί τα διεθνή μέσα καθώς και εκατομμύρια χρήστες των social media μετά από τις απειλές της εταιρείας η οποία εμφανίζεται δυσαρεστημένη από το γεγονός ότι μπαίνουν εμπόδια στην μεταφορά δεδομένων χρηστών πίσω στις ΗΠΑ.Επί του παρόντος, οι ευρωπαϊκές αρχές επεξεργάζονται εκ νέου το νομικό πλαίσιο που καθορίζει τον τρόπο μεταφοράς ευρωπαϊκών δεδομένων στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, αφού η προηγούμενη συμφωνία Privacy Shield με τις ΗΠΑ κρίθηκε άκυρη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Ιούλιο του 2020.
Στην ετήσια έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, η Meta ανέφερε ότι εάν δεν μπορεί να βασιστεί σε νέες ή υπάρχουσες συμφωνίες, όπως οι λεγόμενες τυπικές συμβατικές ρήτρες, για την μεταφορά δεδομένων, τότε «πιθανότατα δεν θα μπορούσε να προσφέρει έναν αριθμό από τα πιο σημαντικά προϊόντα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των Facebook και Instagram, στην Ευρώπη».
Αν και είναι απίθανο η Meta να αποσύρει τα βασικά προϊόντα της από μια από τις πιο προσοδοφόρες αγορές της, η απάντησή της υπογραμμίζει την αυξανόμενη ένταση μεταξύ της εταιρείας και των αρχών σχετικά με τον έλεγχο των δεδομένων χρηστών.
Εντατικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-ΕΕ
Εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε στο Bloomberg την Δευτέρα, ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον έχουν ενταθεί, αλλά «χρειάζονται χρόνο δεδομένης και της πολυπλοκότητας των θεμάτων που συζητήθηκαν και της ανάγκης να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ ιδιωτικότητας και εθνικής ασφάλειας».
«Μόνο μια συμφωνία που είναι πλήρως συμβατή με τις απαιτήσεις που θέτει το δικαστήριο της ΕΕ μπορεί να προσφέρει τη σταθερότητα και τη νομική ασφάλεια που περιμένουν οι ενδιαφερόμενοι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Τον Αύγουστο του 2020, η ιρλανδική υπηρεσία προστασίας έκρινε ότι η χρήση τυπικών συμβατικών ρητρών από μια εταιρεία για την επεξεργασία ευρωπαϊκών δεδομένων παραβίαζε τον GDPR και θα έπρεπε να ανασταλεί. Η τελική απόφαση θα ληφθεί το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Οι αρχές προστασίας δεδομένων εξετάζουν ολοένα και περισσότερο αυτά τα είδη συμπληρωματικών μέτρων ασφαλείας που επέτρεψαν στις εταιρείες να στέλνουν δεδομένα ελλείψει νέας συμφωνίας, σύμφωνα με τον Πάτρικ Βαν Έκε, συνεργάτη στη δικηγορική εταιρεία Cooley LLP.
«Δεν εκπλήσσομαι που οι εταιρείες εκτός Ευρώπης επανεξετάζουν εάν έχει ή όχι νόημα να συνεχίσουν να προσφέρουν υπηρεσίες στην ευρωπαϊκή αγορά καθώς δεν απομένουν πολλές επιλογές πια», δήλωσε ο Βαν Έκε.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Facebook απειλεί να αναστείλει την παροχή των υπηρεσιών του. Το 2020 είπε ότι σχεδιάζει να εμποδίσει σε χρήστες και σε ΜΜΕ στην Αυστραλία να κοινοποιούν ειδήσεις, σε μια προσπάθεια να «απαντήσει» σε έναν προτεινόμενο νόμο που θα ανάγκαζε την εταιρεία να πληρώνει τις εταιρείες μέσων ενημέρωσης για τα άρθρα τους.