«Μαύρη» χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου
Οικονομικών στην Ολομέλεια της Βουλής, χθες, για την παράδοση και την ιστορία της αγροτικής παραγωγής της Ελλάδας και ιδιαίτερα για τους αμπελοκαλλιεργητές και τους μικρούς αποσταγματοποιούς, ο βουλευτής Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου, καθώς η κυβέρνηση, όπως είπε, έβαλε την «ταφόπλακα» στο τσίπουρο και την τσικουδιά, αφού αφαίρεσε από τους αποσταγματοποιούς… το όνομα.Έτσι, μετά από την ψήφιση αυτής της απόφασης, τρίβουν τα χέρια τους οι βιομήχανοι και οι ποτοποιοί, ενώ οι διήμεροι αποσταγματοποιοί βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κατάσταση που σηματοδοτεί τους “τίτλους τέλους” για τα παραδοσιακά μας ποτά!
«Σήμερα (σ.σ. χθες) είναι μια “μαύρη” μέρα για την παράδοση και την ιστορία της αγροτικής παραγωγής της Ελλάδας και ιδιαίτερα για τους αμπελοκαλλιεργητές και τους μικρούς αποσταγματοποιούς. Είναι όμως και μια θλιβερή μέρα για την πολιτική: Το υπουργείο Οικονομικών προβαίνει στην τελευταία πράξη ενός “γκρίζου” σχεδίου που εξυφάνθηκε τα τελευταία 15-20 χρόνια από συγκεκριμένα συμφέροντα που θέλουν να αντικαταστήσουν την παράδοση από τη βιομηχανία και να μετατρέψουν την ιστορία και τον πολιτισμό σε κέρδη», είπε από το βήμα της Βουλής ο Ηρακλειώτης βουλευτής.
«Υπάρχει η ρήση “ό,τι δεν εξελίσσεται πεθαίνει” αλλά εδώ πρόκειται για το ακριβώς αντίθετο. Επειδή η παράδοση όχι μόνο δεν πεθαίνει, αλλά αποδείχτηκε τόσο δυνατή που εξελίσσεται, αφού αναπαράγεται από την κοινωνία. Επειδή η παράδοση άντεξε στις μέχρι τώρα δολιοφθορές και τη συμπαιγνία πολιτικών σκοπιμοτήτων και οικονομικών συμφερόντων, αποφάσισαν να τη σκοτώνουν», σημείωσε με αγανάκτηση.
«Είναι η παράδοσή μας»
Αμέσως παρακάτω, ο Βασίλης Κεγκέρογλου αναφέρθηκε στην κρητική τσικουδιά και το τσίπουρο, κάνοντας λόγο για την «παραδοσιακή απόσταξη των υπολειμμάτων από την έκθλιψη και οινοποίηση των σταφυλιών, των στεμφύλων σταφυλής και των άλλων επιτρεπόμενων υλών, με τον πολιτισμό και την κουλτούρα που τη συνοδεύει στα γνωστά καζανέματα».
Και πρόσθεσε ότι αυτά «αποτελούν προϊόν άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Τα παραδοσιακά αποστάγματα που παράγονται, το παραδοσιακό “τσίπουρο” και η “τσικουδιά” των αγροτών-αμπελοκαλλιεργητών, είναι προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, παραγόμενα με παραδοσιακούς άμβυκες έως 130 λίτρων, που λειτουργούν για συγκεκριμένη περίοδο δύο μηνών… Από φρέσκιες τοπικές πρώτες ύλες, σε μικρές και ελεγχόμενες ποσότητες, με παραδοσιακές συνταγές και τεχνικές, που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά.
Τα προϊόντα αυτά αποτελούν συμπλήρωμα της αγροτικής παραγωγής και του εισοδήματος 380.000 αγροτικών νοικοκυριών, ενώ διατίθενται στα ρακάδικα και τα τσιπουράδικα, στα καφενεία και τα καταστήματα εστίασης, ως ποιοτικά χύμα παραδοσιακά προϊόντα, τα οποία αναγνωρίζονται, παραγγέλλονται και καταναλώνονται ακριβώς με τις ονομασίες “τσίπουρο” και “τσικουδιά”. Αυτές είναι οι συνήθεις ονομασίες τους όπως αναγνωρίζονται από την Ε.Ε.».
«Μεγάλη ατιμία»
Όμως, εκτός από τη σημερινή κυβέρνηση, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΙΝ.ΑΛ. κατηγόρησε και την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για μεγάλη ατιμία: «Με τις διατάξεις που έχουν ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και την κυρία Παπανάτσιου, και τις σημερινές που τροποποιούν τον Τελωνειακό Κώδικα, διαπράττεται μια μεγάλη ατιμία:
Επειδή οι περίφημοι κανόνες της αγοράς στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι με την παράδοση, τα βιομηχανικά lobbies απαίτησαν και η κυβέρνηση εκτελεί κατασταλτικά, βιαίως και με νόμο, αφού αφαιρεί οριστικά τα ονόματα “τσίπουρο και τσικουδιά” από το παραδοσιακό προϊόν και το αποδίδει στο βιομηχανικό.
Η αυθαίρετη και ανιστόρητη μετονομασία των παραδοσιακών “τσίπουρο” και “τσικουδιά” σε “προϊόν απόσταξης διήμερων”, εκτός από απαράδεκτη εννοιολογικά και γλωσσολογικά, βάζει στο ίδιο τσουβάλι τα αποστάγματα σταφυλής με τα βιομηχανικά υπολείμματα άλλων προϊόντων, ακόμη και άγνωστης προέλευσης, αλλά χαμηλού κόστους.
Έτσι, αφενός απαξιώνεται το παραδοσιακό προϊόν και αφετέρου παραπλανάται ο καταναλωτής, o οποίος θα ζητά τσικουδιά – που γνωρίζει παραδοσιακά ότι προέρχεται από σταφύλια – και θα του προσφέρουν “απόσταγμα διήμερων” από άγνωστη και ενδεχομένως μη επιτρεπόμενη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία πρώτη ύλη. Αυτό βέβαια εξυπηρετεί έμμεσα και τις περιοχές με προϊόντα που θα πήγαιναν στη χωματερή, εις βάρος των αμπελοκαλλιεργητών, της παράδοσης και της ιστορίας.
Οι φτηνές δικαιολογίες του υπουργείου Οικονομικών, ότι τα ονόματα έχουν κατοχυρωθεί από τη βιομηχανική παραγωγή, είναι μια επίσημη απάτη. Ο περίφημος φάκελος που παρουσιάζει και περιγράφει τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής, αλλά στο τέλος τον αποδίδει στη βιομηχανία, υποβλήθηκε από το ίδιο το υπουργείο. Ο υπουργός, αν θέλει, διατηρεί το δικαίωμα να τον τροποποιήσει και να διορθώσει την ατιμία και την απάτη που έχει διαπραχθεί.
Καμιά απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καμιά απόφαση ευρωπαϊκού οργάνου δεν υπεισέρχεται στην ονοματοδοσία. Είναι πατέντα του υπουργείου Οικονομικών και ιδιαίτερα του Γενικού Χημείου, που μετατράπηκε σε Γενικό Αλχημείο. Δεν είναι ένα άδολο λάθος.
Είναι ο συνδυασμός του “lobbing” των βιομηχάνων, των συμφερόντων άλλων προϊόντων που παράγονται μαζικά ή εισαγόμενων υπολειμμάτων πολύ χαμηλού κόστους και αμφίβολης ποιότητας, με την πρόθυμη ανταπόκριση υπηρεσιακών παραγόντων και πολιτικών στις απαιτήσεις τους».
Οι θέσεις ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.
Και o κ. Κεγκέρογλου συνέχισε λέγοντας: «Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επιμένει ότι υπάρχει χώρος για όλα τα προϊόντα, και για τα παραδοσιακά και για τα βιομηχανικά, χωρίς διαστρεβλώσεις των ευρωπαϊκών οδηγιών, χωρίς νομοθετήσεις κατά παραγγελία υποτιθέμενων τεχνοκρατών και συγκεκριμένων συμφερόντων σε βάρος του γενικότερου συμφέροντος, της παράδοσης και της ιστορίας.
Οι ονομασίες “τσίπουρο” και “τσικουδιά” πρέπει και μπορούν να διατηρηθούν και μάλιστα – αν επιθυμεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου – με κατάλληλες προσθήκες που επιτρέπουν τη συνύπαρξη, αλλά και τη διάκριση των αποσταγμάτων των διήμερων αποσταγματοποιών από τα αποστάγματα των βιομηχάνων και των συστηματικών αποσταγματοποιών.
Το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει τροπολογία με την κατάλληλη και ορθή διατύπωση προκειμένου να διασφαλιστούν και να προστατευτούν τα ονόματα “τσίπουρο” και “τσικουδιά”.
Η κυβέρνηση οφείλει να αποδεχτεί την τροπολογία για την αποκατάσταση της αδικίας, τη διόρθωση εκούσιων και ακούσιων λαθών, με σεβασμό στην ιστορία, την παράδοση και τους παραγωγούς.
Άλλως, επειδή όσα έχει υποστηρίξει ο υπουργός ως τώρα στερούνται βασιμότητας, θα καταγραφεί στην ιστορία ως ο υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έβαλε την “ταφόπλακα” σ’ ένα κομμάτι της παράδοσης, που κατοχύρωσε ο Κρητικός Ελευθέριος Βενιζέλος με τις άδειες που έδωσε για την παραγωγή του παραδοσιακού τσίπουρου και της τσικουδιάς».
Ξεσηκωμός και από ΣΥΡΙΖΑ – «Πλήρης η απαξίωση των παραγωγών»
Τη διατήρηση της παραδοσιακής ονομασίας “τσίπουρο” και “τσικουδιά” στο προϊόν απόσταξης των διήμερων μικρών αποσταγματοποιών ζήτησαν και οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας Σωκράτης Βαρδάκης, Βασίλης Κόκκαλης, Κατερίνα Παπανάτσιου, Τρύφων Αλεξιάδης, Σταύρος Αραχωβίτης, Γιάννης Γκιόλας, Σουλτάνα Ελευθεριάδου, Σάκης Παπαδόπουλος, Γιάννης Σαρακιώτης και Νίκος Συρμαλένιος, με τροπολογία που κατέθεσαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με κατάλληλες προσθήκες που θα επιτρέπουν τη διάκριση των αποσταγμάτων των διήμερων αποσταγματοποιών από τα αποστάγματα των συστηματικών αποσταγματοποιών.
Ο κ. Βαρδάκης, με αφορμή την κατάθεση της τροπολογίας, ανέφερε: «Η κυβέρνηση, απαξιώνοντας πλήρως παραγωγούς και παράδοση, προχωράει στην αλλαγή του ονόματος του τσίπουρου και της παραδοσιακής τσικουδιάς σε προϊόν παραδοσιακού αποστάγματος διημέρων.
Παρά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις μας προς τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά μας σχετικά με την αλλαγή του ονόματος του τσίπουρου και της παραδοσιακής τσικουδιάς σε προϊόν απόσταξης διημέρου, γεγονός που αλλοιώνει την πραγματική αίσθηση του μοναδικού αυτού προϊόντος και προσβάλλει τη μακραίωνη κρητική παράδοσης παραγωγής τσικουδιάς, η κυβέρνηση εμμένει.
Η ενέργεια αυτή δεν πηγάζει από το κοινοτικό δίκαιο, δεν την επιβάλλει ούτε η Ε.Ε. ούτε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπως διατείνεται η Ν.Δ. Αποτελεί ξεκάθαρα πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Μια επιλογή που πλήττει βάναυσα τους μικρούς παραγωγούς, που θα καταστήσει το τσίπουρο και την τσικουδιά ένα βιομηχανοποιημένο προϊόν, που θα οδηγήσει σε εξάλειψη των παραδοσιακών καζανιών και θα ευνοήσει τις μεγάλες εταιρείες ποτοποιίας».
ΠΗΓΗ: neakriti.gr