Την Μεγ. Τετάρτη 20 Απριλίου ορίστηκε να διεξαχθεί στο ΔΑΚ Καστοριάς
ο 44ος Τελικός Κυπέλλου Ερασιτεχνών της ΕΠΣ Καστοριάς, μεταξύ δύο ιστορικών και των περισσότερων διακρίσεων και συμμετοχών στον θεσμό, ομάδων, της Αστραπής Μεσοποταμίας και του Παναργειακού.Προσωπικό Αρχείο : Δημήτρης Κουτσής ( Εφημερίδα ΣΕΝΤΡΑ - sentranews.gr)
Οι κιτρινόμαυροι θα συμμετέχουν σε τελικό για 18η φορά στην ιστορία τους, διατηρώντας τον τίτλο του Πολυνίκη με 10 κύπελλα, ενώ το παρών σε τελικό θα δώσει για 16η φορά ο Παναργειακός, έχοντας κατακτήσει την κούπα 7 φορές .
Μάλιστα, οι δύο φιναλίστ θα αναμετρηθούν για 7η φορά σε Τελικό Κυπέλλου, με την ομάδα της Αστραπής να έχει την προϊστορία με το μέρος της, μετρώντας 4 νίκες, έναντι 2 του Παναργειακού. Η τελευταία χρονιά που αναμετρήθηκαν σε τελικό ήταν πριν 8 χρόνια την περίοδο 2013-14.
Η ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΙΝΑΛΙΣΤ ΣΕ ΤΕΛΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
1979 Αστραπή Μεσ/μίας – Παναργειακός 2-1 παρ. (1-1 κ.α.)
1984 Αστραπή Μεσ/μίας – Παναργειακός 1-0
1987 Αστραπή Μεσ/μίας – Παναργειακός 2-0
1988 Παναργειακός - Αστραπή Μεσ/μίας 1-0
1990 Παναργειακός - Αστραπή Μεσ/μίας 2-0
2013 Αστραπή Μεσ/μίας – Παναργειακός 1-0
Οι 14 κυπελλούχοι
Στην 3η θέση ο ΑΟ Κάστωρ με τρεις συνεχόμενες κατακτήσεις σε 4 συμμετοχές σε Τελικούς, μαζί με τον Μέγα Αλέξανδρο Καλλιθέας, ο οποίος μάλιστα έχει το απόλυτο, τέσσερα στα τέσσερα, σε διάστημα 5 ετών!!!
Ακολουθούν με τρία Κύπελλα ο ΑΓΣ Καστοριάς και ο Γράμμος Μαυροχωρίου, ο οποίος, μάλιστα έχει συνολικά έξι συμμετοχές.
Αναλυτικά, οι 14 ομάδες που γεύτηκαν τη χαρά της κατάκτησης του Κυπέλλου, είναι οι εξής (σε παρένθεση ο αριθμός των συνολικών συμμετοχών τους σε Τελικό Κυπέλλου, όπου αναδείχθηκαν φιναλίστ):
1. ΑΣΤΡΑΠΗ ΜΕΣ/ΜΙΑΣ 10 (17)
2. ΠΑΝΑΡΓΕΙΑΚΟΣ 7 (15)
3. ΑΟ ΚΑΣΤΩΡ 4 (5)
4. ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞ. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ 4 (4)
5. ΑΓΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑ 3 (4)
6. ΓΡΑΜΜΟΣ ΜΑΥΡΟΧΩΡΙΟΥ 3 (6)
7. ΦΛΑΤΣΑΤΑ ΟΙΝΟΗΣ 2 (3)
8. ΝΤΑΗΛΑΚΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 2 (2)
9. ΑΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 2 (4)
10. ΔΟΞΑ ΚΟΡΗΣΟΥ 1 (1)
11. ΟΡΕΣΤΕΙΑΣ ΠΟΡΙΑΣ 1 (1)
12. ΑΕ ΓΡΑΜΜΟΧΩΡΙΩΝ 1 (2)
13. ΠΕΝΤΑΒΡΥΣΟΣ 1 (1)
14. ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΗΣ 1 (3)
Να σημειωθεί ότι 4 ομάδες κατάφεραν την ίδια χρονιά να κατακτήσουν και το πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας (νταμπλ). Σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται ο Παναργειακός ο οποίος το 1990 κατέκτησε το πρωτάθλημα Εθνικής Ερασιτεχνικής και ανήλθε στην Γ΄ Εθνική, ενώ την ίδια χρονιά αναδείχθηκε και κυπελλούχος ΕΠΣΚ.
Συγκεκριμένα δύο νταμπλ κατέκτησε η Αστραπή Μεσ/μίας (1994 και 2013) και από ένα ο Μεγ. Αλέξ. Καλλιθέας (2015) και ΑΓΣ Καστοριά (2016)
OI ΕΝΝΕΑ (9) ΦΙΝΑΛΙΣΤ ΤΩΝ ΤΕΛΙΚΩΝ
Συνολικά εννέα ομάδες συμμετείχαν σε Τελικό Κυπέλλου, αλλά δεν κατόρθωσαν ποτέ να το κατακτήσουν και είναι οι φιναλίστ της διοργάνωσης.
Μάλιστα η Αναγέννηση Κολοκυνθούς ίσως να θεωρείται η πιο άτυχη, αφού βρέθηκε τρεις φορές σε τελικό, ωστόσο, σε καμία απ’ αυτές δεν κατόρθωσε να το κατακτήσει.
Αναλυτικά ο πίνακας των φιναλίστ
1. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΟΛΟΚΥΝΘΟΥΣ 3
2. ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΧΙΛΙΟΔΕΝΔΡΟΥ 2
3. ΕΛΠΙΔΕΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 1
4. ΓΡΑΜΜΟΣ ΝΕΑΣ ΖΟΥΖΟΥΛΗΣ 1
5. ΑΛΙΑΚΜΩΝ ΚΡΑΝΟΧΩΡΙΟΥ 1
6. ΑΟ ΙΕΡΟΠΗΓΗΣ 1
7. ΑΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 1
8. ΟΜΟΝΟΙΑ ΒΟΓΑΤΣΙΚΟΥ 1
9. ΔΟΞΑ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ 1
Tα 4 γήπεδα που φιλοξένησαν τους 43 Τελικούς
Συνολικά τέσσερα γήπεδα του νομού Καστοριάς φιλοξένησαν τον θεσμό του τελικού κυπέλλου ΕΠΣ Καστοριάς.
Από τον πρώτο τελικό της διοργάνωσης το 1978, μέχρι και το 1990, οι 13 τελικοί διεξήχθησαν στο Δημοτικό Στάδιο της Καστοριάς, το γνωστό «ξερό» γήπεδο.
Το 1991-92 με την ολοκλήρωση κατασκευής του νέου σταδίου το «χορτάρινο» ΔΑΚ Καστοριάς φιλοξένησε τον πρώτο τελικό κυπέλλου, τον 14ο στην ιστορία του θεσμού, ενώ με εξαίρεση τρεις χρονιές, όλοι οι τελικοί φιλοξενήθηκαν στο ΔΑΚ Καστοριάς.
Συγκεκριμένα το 1999, ο 22ος τελικός κυπέλλου διεξήχθη στο γήπεδο του Άργους Ορεστικού, το 2002 ο 25ος στο γήπεδο της Μεσοποταμίας, και το 2018, ο 41ος για δεύτερη φορά στο γήπεδο της Μεσοποταμίας.
30 τελικοί κρίθηκαν στην κανονική διάρκεια, ενώ οι υπόλοιποι 11 στην παράταση και στα πέναλτι
Από τους 41 ουσιαστικά τελικούς που διοργανώθηκαν, οι 30 απ’ αυτούς κρίθηκαν στην κανονική διάρκεια του αγώνα. Στην διαδικασία της παράτασης κρίθηκαν τέσσερις και σε αυτή των πέναλτι επτά.
186 Γκολ σε 41 Τελικούς Κυπέλλου
Στους 41 Τελικούς Κυπέλλου που διοργανώθηκαν σημειώθηκαν συνολικά 186 γκολ.
Από αυτά τα 120 τέρματα επιτεύχθηκαν σε κανονική διάρκεια, τα 14 στην παράταση και τα υπόλοιπα 42 στην διαδικασία των πέναλτι.
Αναδρομή στους Τελικούς Κυπέλλου
Στα πέναλτι ο 1ος τελικός
Συναρπαστικός και δραματικός σε εξέλιξη ήταν ο 1ος τελικός Κυπέλλου, το 1978 μεταξύ δύο ομάδων που συμμετείχαν στην Α’ κατηγορία. Κυπελλούχος ο Νταηλάκης Καστοριάς ο οποίος επικράτησε στα πέναλτι με σκορ 5-4 (3-3 κ.α.) επί του πρωταθλητή της περιόδου Παναργειακού.
Tρία σερί κύπελλα η Αστραπή Μεσοποταμίας
Στη συνέχεια τα σκήπτρα πήρε η ομάδα της Αστραπής Μεσοποταμίας κατακτώντας για πρώτη φορά τρία συνεχόμενα κύπελλα (1979, 1980, 1981), συμμετέχοντας ωστόσο, τις αντίστοιχες χρονιές στην Εθνική Ερασιτεχνική.
Συγκεκριμένα, το 1979, ήταν ο πρώτος τελικός μεταξύ Αστραπής και Παναργειακού, αγωνιζόμενες και οι δύο στην Εθνική Ερασιτεχνική. Οι κιτρινόμαυροι πανηγύρισαν τον πρώτο τους τίτλο επικρατώντας στην παράταση με σκορ 2-1 με γκολ του Άνθιμου στο 112’ (1-1 κ.α.)
Την επόμενη χρονιά, 1980, η ομάδα έκπληξη της Α’ κατηγορίας Γράμμος Νέας Ζούζουλης, έφτασε στον τελικό αντιμετωπίζοντας την πολύ δυνατή Αστραπή Μεσοποταμίας. Κυπελλούχος η Αστραπή με σκορ 3-1, κάτι που επανέλαβε και την επόμενη χρονιά, 1981 κόντρα στην δυνατή ομάδα του Ηρακλή Πολυκάρπης με σκορ 1-0.
Το 1982, μετά από δύο αποτυχημένες συμμετοχές σε Τελικό, ο Παναργειακός της Εθνικής Ερασιτεχνικής πανηγύρισε το πρώτο του τρόπαιο, επικρατώντας δύσκολα της ομάδας έκπληξης Φλατσάτα Οινόης (11η θέση στην Α΄ΕΠΣ) με σκορ 2-1
Την κατάκτηση του Κυπέλλου επανέλαβαν οι κοκκινόμαυροι την επόμενη χρονιά, 1983, επικρατώντας της αξιόλογης ομάδας εκείνης της εποχής, του Κεραυνού Χιλιοδένδρου (4η θέση Α΄ΕΠΣ) με σκορ 3-0.
Το 1984, ήταν ο δεύτερος τελικός μεταξύ Αστραπής και Παναργειακού, συμμετέχοντας και οι δύο ομάδες στην Εθνική Ερασιτεχνική. Τελικό σκορ 1-0 υπέρ της Αστραπής, με γκολ του Χρήστου στο 84’ κατακτώντας το 4ο της τρόπαιο.
Το 1985, η ομάδα της Αστραπής συμμετέχοντας στην Εθνική Ερασιτεχνική, δεν τα κατάφερε και υποβιβάστηκε στο τοπικό, αναζητώντας μία διάκριση μέσω του κυπέλλου. Αντίπαλός της οι Ελπίδες Καστοριάς, οι οποίες είχαν κάνει την συγχώνευση με το Κέλετρο, δημιουργώντας την ισχυρή ΑΕ Καστοριάς. Οι κιτρινόμαυροι επικράτησαν δύσκολα με σκορ 1-0 στην παράταση (0-0 κ.α.)
Ο δεύτερος τελικός που κρίθηκε στα πέναλτι
Την επόμενη περίοδο, 1986, η ανερχόμενη δύναμη της πόλης η ΑΕ Καστοριάς, έχοντας ήδη κατακτήσει το πρωτάθλημα και συμμετείχε στην Εθνική Ερασιτεχνική, αλλά είχε υποβιβαστεί στο τοπικό, στην δεύτερη ουσιαστικά συμμετοχή της σε τελικό της διοργάνωσης πανηγύρισε την κατάκτηση του κυπέλλου, επικρατώντας στην διαδικασία των πέναλτι με σκορ 4-2 (1-1 κ.α.)του πολύ δυνατού Κεραυνού Χιλιοδένδρου (4η θέση Α’ ΕΠΣ), ο οποίος έφτασε δύο φορές σε Τελικό. Η ομάδα του Κεραυνού αστόχησε σε δύο εκτελέσεις πέναλτι με Σιανή και Σακαλή.
Το 1987 στον 10ο Τελικό Κυπέλλου, για τρίτη φορά αντιμέτωποι σε Τελικό ήταν Αστραπή και Παναργειακός. Την ίδια περίοδο, η Αστραπή συμμετείχε στην Εθνική Ερασιτεχνική, αλλά είχε υποβιβαστεί, ενώ ο Παναργειακός είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα Α’ ΕΠΣ. Νικήτρια για μία ακόμη αναμέτρηση η ομάδα της Αστραπής με σκορ 2-0.
Ο Παναργειακός πήρε την ρεβάνς με την Αστραπή Μεσ/μίας – 1η νίκη σε Τελικό
Την τρίτη κατάκτηση του κυπέλλου στην ιστορία του πανηγύρισε ο Παναργειακός, το 1988. Συμμετέχοντας στην Εθνική Ερασιτεχνική στην οποία παρέμεινε ελέω αναδιάρθρωσης της κατηγορίας, επικράτησε της πρωταθλήτριας Α΄ΕΠΣ εκείνης της περιόδου Αστραπής Μεσ/μίας με σκορ 1-0, στον 4ο αριθμητικά μεταξύ τους Τελικό Κυπέλλου.
Η κούπα επανήλθε στην Μεσοποταμία
Το 1989 η Αστραπή συμμετείχε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σε Τελικό. Έχοντας μία από τις καλύτερες πορείες στην Εθνική Ερασιτεχνική (6η θέση), αντιμετώπισε την ΑΕ Καστοριάς, η οποία εκείνη την χρονιά ως δευτεραθλήτρια, είχε ανέλθει στην Εθνική Ερασιτεχνική. Οι κιτρινόμαυροι επικράτησαν με 2-1, κατακτώντας το 7ο τρόπαιο στην ιστορία τους.
Νταμπλούχος ο Παναργειακός
Το 1990 ήταν η πλέον πετυχημένη και ιστορική χρονιά για τον Παναργειακό, ο οποίος μετά από εξαιρετική πορεία στέφθηκε πρωταθλητής Εθνικής Ερασιτεχνικής και ανήλθε για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Γ’ Εθνική. Στον Τελικό αντιμετώπισε για 5η φορά την Αστραπή Μεσ/μίας, που επίσης συμμετείχε στην Εθνική Ερασιτεχνική, επικρατώντας με σκορ 2-0. Έκτοτε, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν σε Τελικό Κυπέλλου μετά από 23 ολόκληρα χρόνια (2013)!!!
Ο πρώτος Τελικός Κυπέλλου στο ΔΑΚ Καστοριάς
Ο 14ος Τελικός Κυπέλλου, ήταν ο πρώτος που διεξήχθη στο νέο στάδιο της πόλης το ΔΑΚ Καστοριάς, και λίγο έλειψε να γίνει η μεγάλη έκπληξη. Ένας φαινομενικά εύκολος τελικός για την ομάδα της Αστραπής Μεσ/μίας, μετατράπηκε σε εφιάλτη. Αντίπαλός της η ομάδα έκπληξη εκείνης της χρονιάς, ο Αλιάκμων Κρανοχωρίου, ο οποίος στο πρωτάθλημα της Α’ ΕΠΣ, τερμάτισε στην 13η θέση και υποβιβάστηκε στην Β’ κατηγορία. Η πορεία του όμως στον θεσμό του κυπέλλου ήταν θεαματική, αφού στον Τελικό κόντρα στην Αστραπή της Δ’ Εθνικής, κατάφερε να πάει το ματς στην παράταση (1-1 κ.α.) και να ελπίζει στο όνειρο.
Στην διάρκεια της παράτασης μίλησε η εμπειρία με την ομάδα της Αστραπής επικράτησε με 4-1 προσθέτοντας στην συλλογή της το 8ο κύπελλο στην ιστορία της.
Ζευγάρι έκπληξη από την Περιφέρεια ο 15ος Τελικός
Το 1992, θεωρείται ως χρονιά έκπληξη όσο αφορά το ζευγάρι του Τελικού. Ισχυρές ομάδες αποκλείστηκαν στην πορεία του θεσμού και για πρώτη φορά, ο 15ος Τελικός Κυπέλλου αποτελούνταν από δύο περιφερειακές ομάδες της Α’ κατηγορίας. Την Δόξα Κορησού και τον ΑΟ Ιεροπηγής, που είχαν τερματίσει στην 6η και 7η θέση αντίστοιχα στο πρωτάθλημα, γράφοντας την δικιά τους ιστορία στον θεσμό του Κυπέλλου. Νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε η Δόξα Κορησού, με σκορ 2-1 πανηγυρίζοντας για πρώτη φορά στην ιστορία της την κατάκτηση του κυπέλλου, σε έναν πραγματικά ξεχωριστό Τελικό.
Τροπαιούχος για 2η φορά ο Νταηλάκης
Μετά από 15 χρόνια, το 1993, ο Νταηλάκης συμμετείχε για δεύτερη φορά σε Τελικό. Οι κυανόμαυροι που την προηγούμενη περίοδο είχαν κατακτήσει για πρώτη φορά το πρωτάθλημα Α’ ΕΠΣ και συμμετείχαν στην Δ’ Εθνική, κατάφεραν κι έφτασαν στον Τελικό κυπέλλου αντιμετωπίζοντας μία άλλη ομάδα έκπληξη στον θεσμό την ΑΕ Γραμμοχωρίων που συμμετείχε για 6η συνεχόμενη χρονιά στην Α’ ΕΠΣ. Τροπαιούχος ο Νταηλάκης για δεύτερη φορά στην ιστορία του επικρατώντας με σκορ 3-0.
Νταμπλούχος η Αστραπή Μεσοποταμίας
Το 1994 ο τελικός αποτελούνταν από ζευγάρι Α’ κατηγορίας. Μάλιστα, η Αστραπή Μεσοποταμίας κατάφερε να πανηγυρίσει το πρώτο της νταμπλ. Αναδείχθηκε πρωταθλήτρια, ενώ στον Τελικό επικράτησε της Φλατσάτας Οινόης με σκορ 2-0. Για την ομάδα της Οινόης που είχε καλή πορεία στο πρωτάθλημα (8η θέση) ήταν η δεύτερη συμμετοχή σε Τελικό, όπου και σε αυτήν αναδείχθηκε φιναλίστ.
Πρώτη συμμετοχή και τροπαιούχος ο Γράμμος Μαυροχωρίου
Την παρθενική του συμμετοχή σε Τελικό Κυπέλλου την συνδύασε με την κατάκτηση του τροπαίου. Ο λόγος για τον Γράμμο Μαυροχωρίου, ο οποίος στον τελικό κέρδισε τον Παναργειακό με σκορ 2-0, σε έναν Τελικό που αποτελούνταν από ένα ζευγάρι ομάδων Α’ κατηγορίας. Η ομάδα του Γράμμου εκείνη την περίοδο είχε εντυπωσιακή πορεία, καθώς τερμάτισε στην 2η θέση (έχασε την άνοδο για 3 βαθμούς), ενώ ο Παναργειακός 5ος.
2ος τίτλος για την ΑΕ Καστοριάς
Χρειάστηκε να περάσουν 9 χρόνια (1986), προκειμένου η ΑΕ Καστοριάς να πανηγυρίσει το δεύτερό της τρόπαιο. Η ομάδα της ΑΕΚ εκείνη την περίοδο συμμετείχε στην Δ’ Εθνική, ωστόσο, όμως είχε υποβιβαστεί. Αντίπαλός της ο Παναργειακός που συμμετείχε στην Α’ ΕΠΣ (5η θέση), όπου και επικράτησε με σκορ 3-0.
Τροπαιούχος και πάλι ο Γράμμος Μαυροχωρίου
Η τριετία 1995-1997 ήταν αναμφίβολα ονειρική για την ομάδα του Γράμμου Μαυροχωρίου, αφού στο διάστημα αυτό μετρούσε ένα πρωτάθλημα Α’ ΕΠΣ και δύο κύπελλα!!!
Το 1997 συμμετείχε στην Δ’ Εθνική, αλλά είχε υποβιβαστεί. Στον 20ο Τελικό Κυπέλλου αντιμετώπισε την Αστραπή Μεσ/μίας η οποία συμμετείχε με μέτρια πορεία στην Α’ ΕΠΣ, όπου και επικράτησε με σκορ 2-0, ολοκληρώνοντας μία χρυσή τριετία των τριών τίτλων.
Η τεράστια έκπληξη από την Ορεστειάς Ποριάς
Το 1998 έγινε ίσως ένας από τους πιο συναρπαστικούς τελικούς και ήταν ο δεύτερος στην ιστορία που κρίθηκε στην διαδικασία των πέναλτι.
Η ομάδα – έκπληξη Ορεστειάς Ποριάς, η οποία την προηγούμενη χρονιά έκανε την τεράστια υπέρβαση κατακτώντας για πρώτη φορά το πρωτάθλημα και ανήλθε στην Δ’ Εθνική, κατάφερε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να διεκδικήσει στην παρθενική της συμμετοχή το Κύπελλο. Η ομάδα της Ποριάς την ίδια περίοδο, είχε υποβιβαστεί στο τοπικό πρωτάθλημα και στον τελικό αντιμετώπιζε τον πανίσχυρο και πρωταθλητή Α’ ΕΠΣ Παναργειακό.
Ο τελικός ήταν συναρπαστικός σε εξέλιξη, με ανατροπές, διακυμάνσεις και συγκινήσεις. Ο κανονικός αγώνας και η παράταση έληξε ισόπαλος 2-2, με την ομάδα της Ποριάς να ισοφαρίζει με τον Βόλτση σε 2-2 στο 120 της παράτασης!!!, στέλνοντας την ομάδα του στην διαδικασία των πέναλτι.
Στην στη ρώσικη ρουλέτα, η ομάδα της Ποριάς επικράτησε με σκορ 5-4 (απέκρουσε ο Παπαδόπουλος πέναλτι του Τσεμπερίδη) και στέφθηκε κυπελλούχος για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Ο πρώτος τελικός σε γήπεδο της Περιφέρειας - Η μεγάλη έκπληξη από την ΑΕ Γραμμοχωρίων
Ο 22ος Τελικός Κυπέλλου, το 1999, ήταν ο πρώτος που διεξήχθη σε γήπεδο της Περιφέρειας και συγκεκριμένα του Άργους Ορεστικού. Μάλιστα, οι εκπλήξεις στον θεσμό του κυπέλλου συνεχίστηκαν και την αυτή την χρονιά.
Το ζευγάρι του τελικού αποτελούσαν δύο σωματεία της Α’ κατηγορίας. Η ΑΕ Καστοριάς, έχοντας μέχρι τότε τρεις συμμετοχές με δύο κατακτήσεις σε τελικό και η ΑΕ Γραμμοχωρίων, η οποία εμφανιζόταν μετά από πέντε χρόνια για 2η φορά σε Τελικό του θεσμού.
Ομολογουμένως, ήταν και αυτός ένας από τους πιο συναρπαστικούς και δραματικούς τελικούς, που κρίθηκε στην διαδικασία των πέναλτι. Αδιαφιλονίκητο φαβορί ήταν η εκπληκτική ομάδα εκείνης της χρονιάς η ΑΕ Καστοριάς, η οποία κατέκτησε αήττητη το πρωτάθλημα, με μοναδικά ρεκόρ που κατέχει μέχρι και σήμερα.
Επίσης, τα ελάφια είχαν μία εξαιρετική πορεία στο πρωτάθλημα, καταλαμβάνοντας την 4η θέση.
Ωστόσο, ο Τελικός που φιλοξενήθηκε στο γήπεδο του Άργους, έληξε ισόπαλος 1-1 και οδηγήθηκε στην διαδικασία των πέναλτι. Εκεί , αστόχησαν δύο ποδοσφαιριστές της ΑΕ Καστοριάς, Γκιάτας και Θεοχάρης κι έτσι η ΑΕ Γραμμοχωρίων έκανε την μεγάλη έκπληξη, επικρατώντας με 4-2, κατακτώντας για πρώτη φορά στην ιστορία τους το Κύπελλο.
Από Κυπελλούχος Ελλάδος ο ΑΓΣ Καστοριά, Κυπελλούχος ΕΠΣ!!! Σκορ-ρεκόρ στον Τελικό
Το 2000 και αφού έγινε μία ανασύνταξη προσπάθειας και επιστροφής σε εθνικές κατηγορίες, η ιστορική ομάδα της Καστοριάς συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής (4η θέση). Από Κυπελλούχος Ελλάδος ο ΑΓΣ Καστοριάς βρέθηκε σε Τελικό Κυπέλλου Ερασιτεχνών, αντιμετωπίζοντας τον Γράμμο Μαυροχωρίου, ο οποίος εκείνη την χρονιά συμμετείχε στην Α’ ΕΠΣ (3η θέση).Ήταν ο 23ος Τελικός Κυπέλλου στον οποίο σημειώθηκε το μεγαλύτερο σε έκταση σκορ. Νικήτρια η Καστοριά με το επιβλητικό 5-0, κατακτώντας το πρώτο της ερασιτεχνικό κύπελλο.
Την επόμενη περίοδο, 2001 η ομάδα της Καστοριάς κατάφερε έστω και από σπόντα (3η θέση) να ανέλθει στην Γ’ Εθνική. Την ίδια περίοδο έφτασε για 2η συνεχόμενη χρονιά σε Τελικό κυπέλλου αντιμετωπίζοντας την «πρωτάρα» στον θεσμό Αναγέννηση Κολοκυνθούς, η οποία είχε ικανοποιητική πορεία στο πρωτάθλημα της Α’ ΕΠΣ (4η θέση). Η ομάδα του ΑΓΣ Καστοριάς επικράτησε δύσκολα με σκορ 2-0 (σκόραρε στο 88’ Σάρρας και 93’ Γατόπουλος) κατακτώντας για 2η συνεχόμενη χρονιά το τρόπαιο.
Τροπαιούχος μετά από 11 χρόνια ο Παναργειακός – Ο τελικός των τελικών με 7 χαμένα πέναλτι!!!
Χρειάστηκε να περάσουν 11 ολόκληρα χρόνια(1990) για να πανηγυρίσει ο Παναργειακός το 5ο κύπελλο στην ιστορία του. Σε αυτό το διάστημα, μπορεί να έφτασε τρεις φορές σε τελικό, ωστόσο, δεν κατάφερε να κατακτήσει το κύπελλο.
Έτσι, το 2002, που συμμετείχε στην Δ’ Εθνική (8η θέση), αντιμετώπισε στον Τελικό τον ΑΟ Καστοριάς (προηγήθηκε το 2000 μετονομασία από ΑΕ Καστοριάς), ο οποίος επίσης αγωνιζόταν στην Δ’ Εθνική, αλλά είχε υποβιβαστεί.
Ο τελικός αυτός, 25ος στην ιστορία του θεσμού, διεξήχθη για πρώτη φορά στο γήπεδο της Μεσοποταμίας, και θεωρείται επίσης ένας από τους πιο συγκλονιστικούς και δραματικούς σε εξέλιξη. Τελικό σκορ 2-2, στο 93’ με τον Δεληγιαννίδη να ισοφαρίζει για την Οινόη. Στην διαδικασία των πέναλτι, η αστοχία και η ατυχία είχαν την τιμητική τους. Χάθηκαν εκατέρωθεν συνολικά ΕΠΤΑ πέναλτι, με πρωταγωνιστή τον τερματοφύλακα του Παναργειακού Στεργιόπουλο, που έχει αποκρούσει τρία πέναλτι.!!!
Συγκεκριμένα, είχαν αστοχήσει Τσάπας, Καλαφάτης, Μητκίδης, Τσεμπερίδης Π., Σιοπόβου, Δεληγιαννίδης και Χρήστου
Τελικό σκορ 2-1 με κυπελλούχο τον Παναργειακό…
Τροπαιούχος σε ματς θρίλερ ο Γράμμος Μαυροχωρίου
Εξίσου συναρπαστικός και ένας από τους καλύτερους τελικούς ήταν αυτός το 2003. Το ζευγάρι αποτελούσαν δύο εξαιρετικές ομάδες από το πρωτάθλημα της Α’ ΕΠΣ. Ο Γράμμος Μαυροχωρίου (3ος) και η Αναγέννηση Κολοκυνθούς (2η). Ο αγώνας έληξε ισόπαλος 2-2 (στο 92΄ο Σιούτκος το γκολ της ισοφάρισης για την Κολοκυνθού), ενώ στην διαδικασία των πέναλτι ο τερματοφύλακας του Γράμμου Παπαθανασίου απέκρουσε δύο από αυτά (Καψιμάλης και Στραβάκος), οδηγώντας την ομάδα του, τον Γράμμο Μαυροχωρίου, στην κατάκτηση του κυπέλλου για τρίτη φορά στην ιστορία της.
Τροπαιούχος ο πρωτάρης ΑΟ Κάστωρ
Την εμφάνισή του για πρώτη φορά σε Τελικό κυπέλλου έκανε το 2004 ο ΑΟ Κάστωρ. Η ομάδα της Χλόης που την προηγούμενη χρονιά είχε κατακτήσει για πρώτη φορά το πρωτάθλημα και συμμετείχε στην Δ΄Εθνική, αλλά είχε υποβιβαστεί, αναζητούσε μια διάκριση μέσω του κυπέλλου. Τον ίδιο στόχο είχε και η Αναγέννηση Κολοκυνθούς, η οποία για τρίτη χρονιά στα τέσσερα τελευταία χρόνια, έδινε το παρών στον Τελικό Κυπέλλου, ευελπιστώντας αυτή τη φορά να το κατακτήσει. Νικητής αναδείχθηκε ο ΑΟ Κάστωρ με σκορ 3-0, κατακτώντας το πρώτο του τρόπαιο.
Πήρε την ρεβάνς ο Παναργειακός
Το 2005 το ζευγάρι του τελικού αποτελούσαν δύο ομάδες από το πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας, με ικανοποιητική πορεία. Ο Παναργειακός (5ος) και ο Γράμμος Μαυροχωρίου (2ος χάνοντας την άνοδο στα play off)). Οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί σε τελικό πριν εννέα χρόνια (1997) με νικητή τον Γράμμο. Σε αυτόν τον τελικό o Παναργειακός πήρε την ρεβάνς επικρατώντας με σκορ 4-0, κατακτώντας το 6ο κύπελλο στην ιστορία του.
Χρυσή 4ετία για την Φλατσάτα Οινόης, με δύο σερί κύπελλο και ένα πρωτάθλημα
Η καλύτερη πορεία στην ιστορία της Φλατσάτας Οινόης και μάλιστα με διαδοχικές επιτυχίες ήταν η τετραετία 2005-2008. Στο διάστημα αυτό οι πράσινοι, κατέκτησαν ένα πρωτάθλημα Α’ ΕΠΣ, τρεις σερί συμμετοχές σε τελικό κυπέλλου, κατακτώντας τα δύο από αυτά.
Στον θεσμό του κυπέλλου είχε άλλες δύο συμμετοχές στο παρελθόν, αλλά χωρίς να τα καταφέρει. Το 2006, ήταν η τρίτη της συμμετοχή, με αντίπαλο την ομάδα της Αστραπής Μεσ/μίας, την οποία είχε συναντήσει στον τελικό του 1994 και προσδοκούσε στην ρεβάνς αλλά και στην παρθενική της κατάκτηση του κυπέλλου. Η ομάδα της Φλατσάτας την προηγούμενη χρονιά στέφθηκε πρωταθλήτρια Α’ ΕΠΣ και συμμετείχε με πολύ καλή πορεία στην Δ΄Εθνική. Στην ίδια κατηγορία αγωνιζόταν και η Αστραπή, ωστόσο, όμως είχε υποβιβαστεί. Νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε η Φλατσάτα Οινόης με σκορ 2-0, πανηγυρίζοντας για πρώτη φορά στην ιστορία της την κατάκτηση του κυπέλλου.
Την επόμενη χρονιά οι πράσινοι είχαν εξαιρετική πορεία τόσο στην Δ’ Εθνική (4η θέση), όσο και στον θεσμό του κυπέλλου, φθάνοντας για 2η συνεχόμενη φορά και 4η στην ιστορία της στον τελικό. Εκεί αντιμετώπισε την ΑΕ Γραμμοχωρίων που είχε μέτρια πορεία στο πρωτάθλημα της Α’ ΕΠΣ (10η θέση), επικρατώντας με σκορ 4-1.
Το 2008 και αφού είχε αποχωρήσει οικιοθελώς από την Δ΄ Εθνική, είχε πολύ καλή πορεία στην Α’ ΕΠΣ (4η θέση) και παράλληλα και στον θεσμό του κυπέλλου φθάνοντας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στον τελικό.
Αντίπαλός της η πολύ καλή ομάδα της Πενταβρύσου, πρωτάρα όμως στον θεσμό, η οποία εκείνη την περίοδο έχασε την άνοδο στη Δ’ Εθνική σε ισοβαθμία.
Νικήτρια με σκορ 4-1 η ομάδα της Πενταβρύσου, η οποία στην παρθενική της παρουσία σε Τελικό Κυπέλλου, κατάφερε να το κατακτήσει.
Η χρυσή τετραετία του ΑΟ Κάστωρ
Ακολούθησε μία χρυσή τετραετία (2008-2010) για τον ΑΟ Κάστωρ, ο οποίος στο διάστημα αυτό, κατέκτησε ένα πρωτάθλημα και άνοδο στην Δ’ Εθνική, καθώς και τρία συνεχόμενα κύπελλα.
Συγκεκριμένα, το 2009 και αφού την προηγούμενη χρονιά κατέκτησε για δεύτερη φορά στην ιστορία του το πρωτάθλημα και ανήλθε στην Δ’ Εθνική, έφτασε μετά από 4 χρόνια για δεύτερη φορά σε Τελικό. Αντίπαλός της η Αστραπή Μεσοποταμίας, η οποία συμμετείχε στην Α’ ΕΠΣ (4η θέση).
Ο 32ος Τελικός ήταν όντως συναρπαστικός και δραματικός σε εξέλιξη, αφού κρίθηκε στην διαδικασία των πέναλτι. Ο κανονικός αγώνας έληξε ισόπαλος 2-2, με τον Δημητριάδη της Αστραπής να ισοφαρίζει στο 88’, στέλνοντας το ματς στην παράταση, όπου με γκολ του Αφεντουλίδη στο 111’ ο ΑΟ Κάστωρ σήκωσε την κούπα για 2η φορά στην ιστορία του. Αυτός ήταν και ο τελευταίος τελικός που κρίθηκε στην διαδικασία της παράτασης..
Την επόμενη χρονιά, 2010, το ζευγάρι του τελικού αποτελούνταν από δύο ομάδες της Δ’ Εθνικής. Ο ΑΟ Κάστωρ που είχε παραμείνει και ο ΑΓΣ Καστοριάς, ο οποίος είχε πάρει την κατηφόρα, καθώς είχε υποβιβαστεί στην Δ’ Εθνική. Νικήτρια ομάδα ο ΑΟ Κάστωρ με 1-0 με γκολ του Σιοπόβου στο 40’.
Το 2010 για δεύτερη φορά σε διάστημα τριών ετών, σε Τελικό Κυπέλλου αναμετρήθηκαν ΑΟ Κάστωρ και Αστραπή Μεσ/μίας, οι οποίες συμμετείχαν στην Δ’ Εθνική, ωστόσο, όμως, η ομάδα της Αστραπής είχε υποβιβαστεί.
Οι κιτρινόμαυροι, παρά τον υποβιβασμό τους διψούσαν για διάκριση, την οποία αγνούσαν 16 χρόνια, αφού από το 1994 είχαν να κατακτήσουν κύπελλο. Στο διάστημα αυτό κατάφεραν και έφτασαν τέσσερις φορές σε Τελικό, γνωρίζοντας ισάριθμες ήττες.
Γεγονός, είναι ότι και αυτός ο Τελικός, εξελίχθηκε σε θρίλερ αφού κρίθηκε στην διαδικασία των πέναλτι (ο κανονικός αγώνας και η παράταση έληξε ισόπαλος 1-1). Στα αξιοσημείωτα ότι στην ρώσικη ρουλέτα η ομάδα της Αστραπής, έχασε τα τρία πρώτα της πέναλτι!!! Με μοιραίους παίκτες τους Παπαδόπουλο, Παλαιοδήμο και Κοκοβίδη. Πρωταγωνιστής του τελικού ο γκολκήπερ του ΑΟ Κάστωρ Τέγος, ο οποίος απέκρουσε δύο πέναλτι, ένα εκ των οποίων στην κανονική διάρκεια του ματς.
Κυπελλούχος για 4η και τελευταία φορά στην ιστορία του ο ΑΟ Κάστωρ με 3-0 στα πέναλτι. Αυτός ήταν και ο τελευταίος τελικός που κρίθηκε στην διαδικασία των πέναλτι.
Το 7ο και τελευταίο κύπελλο του Παναργειακού με σκορ-ρεκόρ στον θεσμό
Στον 35ο Τελικό Κυπέλλου, το 2012, σημειώθηκε η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη στην ιστορία του θεσμού.
Ο Παναργειακός που αγνοούσε από το 2005 το κύπελλο, αλλά και συμμετοχή σε Τελικό, την προηγούμενη χρονιά είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα, συμμετέχοντας στην Δ’ Εθνική, από την οποία όμως είχε υποβιβαστεί, αντιμετώπιζε για πρώτη φορά σε Τελικό την ομάδα των Γραμμοχωρίων. Τα ελάφια αγωνιζόταν και είχαν ικανοποιητική πορεία στο πρωτάθλημα της Α’ ΕΠΣ (3η θέση). Ωστόσο, το τελικό 7-0 δεν άφηνε περιθώρια αμφισβήτησης της ανωτερότητας του Παναργειακού, κατακτώντας το 7ο κύπελλο στην ιστορία του.
Τροπαιούχος και νταμπλούχος μετά από 18 χρόνια η Αστραπή Μεσοποταμίας
Χρειάστηκε να περάσουν 18 ολόκληρα χρόνια, για να καταφέρει η Αστραπή Μεσοποταμίας να σηκώσει την κούπα. Τελευταία χρονιά κατάκτησης κυπέλλου ήταν το 1994, ενώ έκτοτε άλλες τέσσερις φορές έδωσε το παρών σε Τελικό, χωρίς όμως να τα καταφέρει.
Η δίψα για διάκριση ήταν πολύ μεγάλη. Αντίπαλός της, για 6η φορά ο Παναργειακός, ο οποίος και αυτός ήθελε να υπερασπιστεί τον τίτλο της περασμένης χρονιάς.
Εκείνη την χρονιά, 2013 και οι δύο ομάδες αγωνίζονταν στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας, με την ομάδα της Αστραπής να κατακτάει το πρωτάθλημα (δεν τα κατάφερε όμως στα μπαράζ ανόδου που ακολούθησαν), ενώ ο Παναργειακός είχε τερματίσει στην 4η θέση.
Να σημειωθεί ότι εκείνη την περίοδο είχε καταργηθεί η συμμετοχή στα τοπικά κύπελλα Ενώσεων ομάδων ανώτερων κατηγοριών (είχε δημιουργηθεί το Κύπελλο Γ’ Εθνικής)
Ο 36ος Τελικός κρίθηκε στο 92’ με γκολ του Κουσίδη και την Αστραπή να κατακτάει μετά από 18 χρόνια το δεύτερο νταμπλ στην ιστορία της και το 10ο Κύπελλο επί συνόλου 17 συμμετοχών.
Έκτοτε μέχρι και πέρσι οι δύο ομάδες δεν είχαν παρουσία σε Τελικό Κυπέλλου. Θα αναμετρηθούν φέτος για 7η φορά στην ιστορία τους.
Κυπελλούχος στην παρθενική του συμμετοχή ο Μεγ. Αλέξανδρος Καλλιθέας
Το 2014, μία άλλη ομάδα της πόλης δείχνει δυναμική και πρωταγωνιστεί τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για τον Μεγ. Αλέξανδρο Καλλιθέας, ο οποίος πριν δύο χρόνια είχε ανέλθει στην Α’ κατηγορία, δίνοντας για πρώτη φορά το παρών του στον Τελικό του Κυπέλλου.
Αντίπαλός του ο έμπειρος με 4 κατακτήσεις σε 5 συμμετοχές ΑΟ Κάστωρ, ο οποίος είχε τερματίσει την 2η θέση της βαθμολογίας.
Η ομάδα της Καλλιθέας που επίσης είχε ικανοποιητική πορεία (4η θέση) κατάφερε τελικά με δύο γκολ που πέτυχε σε δύο λεπτά (72' και 74') ο Ματαφτσής να πάρε τη νίκη με σκορ 2-0, κατακτώντας το πρώτο του τρόπαιο στην παρθενική του συμμετοχή.
Νταμπλούχος ο Μεγ. Αλεξ. Καλλιθέας
Επιτυχιών συνέχεια και το 2015 για την ομάδα της Καλλιθέας. Δεύτερη σερί συμμετοχή σε Τελικού Κυπέλλου και ταυτόχρονα κατάκτηση πρωταθλήματος για πρώτη φορά (στη συνέχεια όμως στα μπαράζ ανόδου δεν τα κατάφερε).
Αντίπαλός της ο Ηρακλής Πολυκάρπης, ο οποίος μετά από 34 χρόνια έδωσε για 2η φορά το παρών του στην μεγάλη αυτή γιορτή.
Το ζευγάρι του 38ου Τελικού ήταν πραγματικά αξιόλογο, καθώς και οι δύο ομάδας είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρωτάθλημα, με τον Ηρακλή Πολυκάρπης να καταλαμβάνει την 4η θέση, χάνοντας την άνοδο από την 1η Καλλιθέα για 4 βαθμούς.
Νικητής του Τελικού, ο Μέγ. Αλέξανδρος Καλλιθέας με σκορ 3-1, κατακτώντας παράλληλα και το πρώτο του νταμπλ.
Νταμπλούχος ο ΑΓΣ Καστοριάς
Το παρών για 4η φορά σε Τελικό Κυπέλλου, μετά από 5 χρόνια έδωσε ο ΑΓΣ Καστοριάς.
Το 2016 η ομάδα της Καστοριάς πραγματοποιώντας εκπληκτική πορεία, τερμάτισε αήττητη και ανήλθε στην νεοσύστατη Γ’ Εθνική. Αντίπαλός της στον Τελικό ο Γράμμος Μαυροχωρίου, ο οποίος μετά από 10 χρόνια, έδωσε το παρών του σε Τελικό. Να σημειωθεί ότι οι δύο ομάδες είχαν αναμετρηθεί σε Τελικό Κυπέλλου το 2000, με νικήτρια την ομάδα της Καστοριάς και μάλιστα με το ίδιο σκορ, 5-0
Έτσι, ο ΑΓΣ Καστοριάς στέφθηκε για τρίτη φορά Κυπελλούχος, κατακτώντας παράλληλα και το πρώτο του νταμπλ.
Κυπελλούχος με ανατροπή ο 60χρονος Ηρακλής Πολυκάρπης – Έγραψε ιστορία η Ομόνοια Βογατσικού
Ένας από τους πλέον εξαιρετικούς τελικούς σε θέαμα και προσέλευση φιλάθλων δημιουργώντας μία εκπληκτική ατμόσφαιρα, ήταν ο 40ος στην ιστορία, το 2017.
Το ζευγάρι του τελικού αποτελούσαν δύο αξιόλογες περιφερειακές ομάδες που συμμετείχαν στην Α’ ΕΠΣ. Πρόκειται για τον Ηρακλή Πολυκάρπης, ο οποίος είχε τερματίσει στην 2η θέση, χάνοντας την πολυπόθητη άνοδο στις λεπτομέρειες και την νεοσύστατη (είχε ιδρυθεί το 2015) ΑΠΕΣ Ομόνοια Βογατσικού, η οποία στην μόλις δύο ετών συμμετοχή της στην Α’ ΕΠΣ, κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία της να κάνει την έκπληξη φτάνοντας σε Τελικό Κυπέλλου.
Την ίδια περίοδο οι «αρκούδες» είχαν αποκλείσει την Αστραπή Μεσ/μίας, ενώ στο πρωτάθλημα τερμάτισαν στην 5η θέση.
Για τον ιστορικό Ηρακλή Πολυκάρπης ήταν η τρίτη συμμετοχή σε Τελικό Κυπέλλου, έχοντας δύο αποτυχημένες απόπειρες (1981 και 2015), ο οποίος με την συμπλήρωση των 60 χρόνων από την ίδρυσή του, κατάφερε τελικά να πάρει τη νίκη και το πολυπόθητο τρόπαιο και να στεφθεί κυπελλούχος για πρώτη φορά στην ιστορία του, επικρατώντας με ανατροπή, με σκορ 3-1.
Νταμπλούχος ο Μεγ. Αλεξ. Καλλιθέας – Ιστορική συμμετοχή για την Δόξα Αμπελοκήπων
Το 2018 ο Μεγ. Αλέξανδρος Καλλιθέας πέτυχε το απόλυτο, κατακτώντας το τρίτο του κύπελλο σε ισάριθμες συμμετοχές.
Εκείνη την περίοδο, ο ΜΑ Καλλιθέας συμμετείχε στην Γ’ Εθνική, αλλά είχε υποβιβαστεί, ενώ, ο αντίπαλός της, η ιστορική Δόξα Αμπελοκήπων, συμμετείχε στην Α’ ΕΠΣ, κινδυνεύοντας άμεσα με υποβιβασμό.
Οι μαυραετοί έκαναν την υπέρβαση και δικαιολογημένα έφτασαν στον τελικό, κάτι που το είχαν στερηθεί με 8 αποκλεισμούς στην ημιτελική φάση!!!
Ο 41ος Τελικός Κυπέλλου διεξήχθη στο γήπεδο της Μεσοποταμίας, με τη ομάδα της Καλλιθέας να επικρατεί με σκορ 3-0, κατακτώντας το τρίτο της κύπελλο σε ισάριθμες συμμετοχές και την Δόξα Αμπελοκήπων να γράφει την δική της ιστορία, ως φιναλίστ σε Τελικό της διοργάνωσης
Κυπελλούχος στην κλήρωση ο Μεγ. Αλεξανδρος Καλλιθέας
Το 2019-20 ήταν η περίοδος που ξεκίνησε η πανδημία με τον covid 19, κάτι που επηρέασε και αθλητικές διοργανώσεις. Κι ενώ ο θεσμός των πρωταθλημάτων και κυπέλλων ήταν σε εξέλιξη, στην ΕΠΣ Καστοριάς στις 25 Μαρτίου είχαν προγραμματίσει τον Τελικό Κυπέλλου, ανάμεσα στις ομάδες Μεγ. Αλέξανδρος Καλλιθέας-Αστραπή Μεσ/μίας.
Ωστόσο ο covid 19 ανακοινώθηκε ως παγκόσμια πανδημία και ξεκίνησαν οι αναβολές και οι αναστολές σε όλα τα επίπεδα. Έτσι, με απόφαση της Κυβέρνησης, ανεστάλησαν όλες οι διοργανώσεις κι έτσι ο Τελικός δεν διεξήχθη και ο κυπελλούχος αναδείχθηκε – όπως και σε άλλες Ενώσεις στην κλήρωση. Τυχερός ήταν ο Μεγ. Αλέξανδρος Καλλιθέας, προσθέτοντας έστω και με αυτόν τον τρόπο, ένα ακόμη τρόπαιο στην συλλογή του.
Το 2020 λόγω της πανδημίας δεν διεξήχθη καμία αθλητική διοργάνωση
2021-2022 : Στην δράση μετά από δύο χρόνια ο θεσμός του Τελικού Κυπέλλου
Επανεκκίνηση του θεσμού μετά από δύο χρόνια, λόγω πανδημίας. Ο 44ος σύμφωνα με την σειρά Τελικός Κυπέλλου Ερασιτεχνών της ΕΠΣ Καστοριάς θα διεξαχθεί την Μεγ. Τετάρτη 20 Απριλίου στο ΔΑΚ Καστοριάς, μεταξύ δύο ιστορικών και των περισσότερων διακρίσεων και συμμετοχών στον θεσμό, ομάδων, της Αστραπής Μεσοποταμίας και του Παναργειακού.
Τα δύο ιστορικά σωματεία τα οποία θα αναμετρηθούν για 7η φορά σε Τελικό, κάτι που είχε συμβεί τελευταία φορά το 2013.