Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ελληνικό Πρόγραμμα Δίκαιης
Αναπτυξιακής Μετάβασης και τα τρία Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,63 δις ευρώ. Το εθνικό Σχέδιο είναι ένα αυτοτελές Πρόγραμμα και τρία διακριτά Εδαφικά Σχέδια, δυο για τις λιγνιτικές περιοχές και ένα για τα νησιά.Όπως ανέφερε σε δήλωσή ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης στην Περιφέρειά μας θα κατευθυνθεί η μερίδα του λέοντος. Συγκεκριμένα ο κ. Κασαπίδης τόνισε ότι «περισσότερα από 1 δις θα έρθουν την επόμενη επταετία στη Δυτική Μακεδονία για τη διαφοροποίηση του παραγωγικού μας μοντέλου», ενώ χαρακτήρισε «ιστορική τη στιγμή για την Περιφέρεια, που βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής και πλέον μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης».
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, «αμέσως μετά το καλοκαίρι» θα βγουν οι πρώτες προσκλήσεις και θα εισρεύσουν οι πρώτοι πόροι, ενώ θα δημιουργηθούν και οι νέες θέσεις εργασίας. «Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να μπορέσουμε να μετατρέψουμε την μεγάλη ευκαιρία σε ποιότητα ζωής», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «η Δυτική Μακεδονία είναι μπροστά στις εξελίξεις».
Αναφερόμενος για το ποσοστό επιδότησης των επενδύσεων για τη Δυτική Μακεδονία, τόνισε ότι αυτό «θα φθάσει το 70%, καθώς οι επενδύσεις, που εμπίπτουν στο καθεστώς δίκαιης μετάβασης θα παίρνουν επιπλέον 10% και μάλιστα η στήριξη αυτή θα δίνεται σε ρευστότητα και όχι ως φοροαπαλλαγή».
Σε ότι αφορά το ποσό που αφορά τις επενδύσεις ο κ. Κασαπίδης ανέφερε ότι το 50% θα στραφεί για επιχειρηματικότητα, το 20 % για τη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και το 30% για δράσεις κυκλικής οικονομίας, καθώς επίσης και για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, ενώ θα στηριχτεί η καινοτομία και η σύγχρονη τεχνολογία.
Επίσης τόνισε ότι θα υπάρχει προτεραιότητα για τη Δυτική Μακεδονία η Ζώνη Καινοτομίας από Κοζάνη ως το Αμύνταιο, ενώ υπάρχει και η πρόταση να ενσωματωθούν το Πανεπιστήμιο, η ΒΙΠΕ Φλώρινας και τα συνεργατικά σχήματα.
Παράλληλα ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης χαρακτήρισε σημαντική και την προέγκριση πρότασης ιδιωτικής εταιρείας για παραγωγή εξοπλισμού του πράσινου υδρογόνου, που ξεπερνά ως επένδυση τα 700 εκ. ευρώ, όπως επίσης και την ένταξη της πρότασης επιχείρησης στην Φλώρινα, ύψους 15 εκ. ευρώ στο πρόγραμμα που σχετίζεται με το πράσινο υδρογόνο.
«Το σύνολο των πόρων που θα έρθουν στην επταετία θα ξεπερνούν το 1,5 δις ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κασαπίδης και πρόσθεσε ότι «ουδέποτε η Περιφέρεια είχε τόσα κονδύλια να αξιοποιήσει, αλλά και πόρους για να χαράξει το μέλλον της».
Εν τω μεταξύ σκληρή κριτική κατά του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Κασαπίδη, με αφορμή την ανακοίνωση για το Ταμείο Δίκαιας Μετάβασης, ασκεί η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου, Γεωργία Ζεμπιλιάδου.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της «σήμερα αν κάποιοι δικαιούνται να χαίρονται είναι πρώτα απ΄ όλα οι Πολίτες του Βορείου Αιγαίου, και αυτό γιατί στον νέο Περιφερειακό χάρτη ενισχύσεων για τις επιχειρήσεις, μετά την έγκριση του Προγράμματος για τις περιοχές «Δίκαιης» Μετάβασης, η μέγιστη ενίσχυση 80% πάει στο Βόρειο Αιγαίο, που όλως τυχαίως είναι η εκλογική Περιφέρεια του κου Μουσουρούλη, ενώ η Δυτική Μακεδονία, η Μεγαλόπολη και η Κρήτη θα είναι στο 70%». Καταλήγοντας η κ. Ζεμπελιάδου καλεί τους κυβερνητικού βουλευτές και τους θεσμικούς φορείς του επιχειρηματικού κόσμου να πάρουν θέση, που “πρέπει να είναι μόνο μία: αποκατάσταση της αδικίας έστω και τώρα”.