Με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι γουναράδες της Καστοριάς έχασαν σχεδόν όλη την πελατεία τους
«Φυτοζωεί» η βιομηχανία της γούνας στην Καστοριά, μετά τη δύσκολη διετία του κορωνοϊού και τώρα λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Όπως σημειώνει ρεπορτάζ του Reuters, η Ρωσία είναι η κύρια αγορά της ελληνικής βιομηχανίας γούνας. Ωστόσο, καθώς υπάρχει απαγόρευση εξαγωγών και με την εγχώρια ζήτηση να είναι αναιμική, οι επιχειρήσεις στέλνουν τους εργαζόμενους σπίτια τους και οι αποθήκες γεμίζουν με εκατοντάδες απούλητες γούνες.
Οι κυρώσεις απαγορεύουν, επίσης, τις πωλήσεις σε Ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα, καθώς η γούνα θεωρείται προϊόν πολυτελείας – που και αυτά είναι στη λίστα των κυρώσεων.
Την απελπισία του δηλώνει ο γουνοποιός Αντώνης Ντίσιος, ο οποίος επισημαίνει ότι η πόλη βρίσκεται στη χειρότερη εποχή της.
Ο κ. Ντίσιος στέκεται στο άδειο κατάστημά του και κρατάει στο χέρι του ένα παλτό αξίας 30.000 ευρώ, η οποία φτιάχτηκε από ένα από τα πιο ακριβά υλικά στον κόσμο, από γούνα ρωσικής ζιμπελίνας. Ζητάει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει εξαίρεση στις κυρώσεις για τους γουναράδες.
«Πρέπει να μας απελευθερώσουν. Ή να έρθουν να πάρουν τις γούνες και να τις πουλήσουν οι ίδιοι», λέει χαρακτηριστικά.
Ένας κλάδος που πεθαίνει;
Το Reuters κάνει αναφορά στη μακρά παράδοση της Καστοριάς στην γουνοποιία, ενώ στέκεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια από τις τελευταίες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτρέπει ακόμα την εκτροφή γούνας.
Οι γούνες είναι ανάμεσα στα κορυφαία 10 εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας, αν και τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μείωση. Οι εξαγωγές προς τη Ρωσία έφτασαν τα 14 εκατ. ευρώ πέρσι, ενώ το 2017 είχαν ανέλθει σε 55 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Οι φάρμες μινκ μειώθηκαν σε 92 το 2020 από 131 το 2018.
Σε περιοδεία στην Καστοριά, η αρθρογράφος του πρακτορείου καταγράφει τα κλειστά πλέον καταστήματα, τα οποία είχαν καταφέρει να επιβιώσουν από την οικονομική κρίση χάρη στις εξαγωγές.
Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, οι παραγωγοί είχαν επικεντρωθεί σε πλούσιους Ρώσους αγοραστές και τουρίστες, ενώ η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας σημειώνει ότι η προσπάθεια να εισέλθουν σε νέες αγορές – όπως η Νότια Κορέα – είναι δύσκολη.
Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Απόστολος Τσούκας, επισημαίνει ότι "είναι δύσκολο να βρεθούν νέες αγορές, ενώ προσθέτει ότι είναι θέμα χρόνου να κλείσουν και άλλες επιχειρήσεις, παρά την κρατική στήριξη και το γεγονός ότι ισχύει ακόμα το καθεστώς αναστολών εργασίας"
Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, είχε επισκεφθεί την Καστοριά τον Ιούνιο και είχε δεσμευθεί ότι η βιομηχανία θα λάβει στήριξη, αν και είχε αναγνωρίσει ότι οι επιχειρηματίες της περιοχής ίσως χρειαστεί να κινηθούν προς άλλες δραστηριότητες.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σοβαρό λάθος που συνεχίζει να στηρίζει αυτή τη βιομηχανία. Είναι ένας κλάδος που πεθαίνει», λέει από την πλευρά της η Jo Swabe, επικεφαλής ευρωπαϊκών σχέσεων για τη φιλανθρωπική οργάνωση για τα ζώα Humane Society International.
Από την άλλη, όπως είναι φυσικό, οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό το επάγγελμα τόσα χρόνια δεν μπορούν να το αφήσουν έτσι εύκολα.
«Ερχόσουν εδώ μέσα και άκουγες όλο τον θόρυβο από τις ραπτομηχανές και τον κόσμο που δούλευε», λέει νοσταλγικά ο 84χρονος Χρήστος Παπαδόπουλος.
Κάνοντας λόγο για τη χειρότερη κρίση που έχει δει τα 67 χρόνια που ασχολείται με τις γούνες, ο κ. Παπαδόπουλος στέκεται στο άδειο εργαστήριο του και λέει ότι «ξόφλησε». «Αποφεύγω να έρχομαι εδώ, θα πάθω καρδιακή προσβολή».
Ταφόπλακα για την ευρωπαϊκή αγορά γούνας
Με τον θάνατο της μεγάλης βιομηχανίας γούνας της Δανίας, λόγω της θανάτωσης των μινκ εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι ομάδες για τα δικαιώματα των ζώων ελπίζουν ότι ο αποκλεισμός από την αγορά της Ρωσίας θα δώσει τέλος στην ήδη συρρικνωμένη ευρωπαϊκή αγορά γούνας.
Την ίδια ώρα, καθώς μεγάλοι οίκοι μόδας – όπως οι Gucci και Prada – έχουν δεσμευτεί ότι δεν θα χρησιμοποιούν αληθινή γούνα, οι ακτιβιστές ελπίζουν ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα επιταχύνουν την πτώση της «ηθικά χρεοκοπημένης» βιομηχανίας της γούνας.
«Οι Ρώσοι είναι παραδοσιακά μεγάλοι αγοραστές. Ο πόλεμος το έχει σταματήσει αυτό, κάτι που είναι πολύ καλό», σημειώνει εκπρόσωπος της Fur Free Alliance.
Με πληροφορίες και φωτογραφίες από Reuters