Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η εκδρομή του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δισπηλιού στη Φθιώτιδα στις 16-18/07/2022.
Ο Ε.Σ. Δισπηλιού (est 1983) συνεχίζοντας την προσπάθεια η κάθε εκδήλωσή του να είναι πολυεπίπεδη (με πολιτιστικό, εθνικό, θρησκευτικό / προσκυνηματικό, ψυχαγωγικό χαρακτήρα), όπως και στα ετήσια «Παπαρρόδεια», το ίδιο συνέβη και με την αποστολή στη Φθιώτιδα, στη Λοκρίδα και στο 13ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών του Μώλου.Ο σύλλογος κατάφερε να παρουσιάσει ένα μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς / λαογραφίας της Καστοριάς και της Δυτικής Μακεδονίας στα μέρη της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και να γνωρίσει τους χορούς / παράδοση και τις ομορφιές άλλων ελληνικών περιοχών, να επισκεφτεί Μουσεία και Μαρτυρικούς Τόπους (Υπάτη), να τιμήσει ήρωες (Ταγματάρχη Ι. Παπαρρόδου), να επισκεφτεί Ιερές Μονές (Ι.Μ. Αγάθωνος), να προσκυνήσει σκηνώματα αγίων (Οσίου Βησσαρίωνα), να λάβει ευλογία και αγάπη από ένα ιερωμένο, άριστο τέκνο και γέννημα της Καστοριανής / Μακεδονικής / Ελληνικής Γης τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ.κ. Συμεών (τον Μητροπολίτη της Αγάπης και της καρδιάς μας) και τέλος να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει στις θαυμάσιες παραλίες (της Λοκρίδας) που τόσο λείπουν στους Καστοριανούς.
Οι λέξεις δεν είναι ικανές να περιγράψουν τη μεγάλη ευτυχία, τη χαρά και τα πολυποίκιλα και υπέροχα συναισθήματα που αποκόμισε όλη η αποστολή (το Δ.Σ., οι χορευτές και οι συνοδοί του λεωφορείου) της τριήμερης εκδρομής του Ε.Σ. Δισπηλιού στα μέρη του νομού Φθιώτιδας.
Με συντομία παρατίθεται το πρόγραμμα της εκδρομής:
1η ημέρα : Σάββατο 16-7-2022 Συμμετοχή στο 13ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Μώλου / Καμένων Βούρλων.
2η ημέρα : Κυριακή 17-7-2022 Ημέρα ελεύθερη για διασκέδαση και μπάνιο σε παραλίες των Καμένων Βούρλων.
3η ημέρα : Δευτέρα 18-7-2022 Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας, Υπάτη, Ιερά Μονή Οσίου Αγάθωνος, Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής (Άμπλιανης / Λαμίας).
Αναλυτικότερα :
1η ημέρα : Σάββατο 16-7-2022 Συμμετοχή στο 13ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στον Μώλο
Η αποστολή αναχώρησε από το Δισπηλιό στις 8:30π.μ. και μετά από μισάωρη στάση στην Καλαμπάκα έφτασε στα Καμένα Βούρλα στις 3μ.μ. του Σαββάτου (16-4-2022) και στις 6μ.μ. μετέβη στην κωμόπολη του Μώλου για τις πρόβες.
Μετά τις πρόβες επισκεφτήκαμε το καταπληκτικό σε εκθέματα Λαογραφικό Μουσείο του Συλλόγου του Μώλου, το οποίο στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Μώλου, που παραχωρήθηκε ΔΩΡΕΑΝ, όπως και η στέγαση πολλών Συλλόγων στα κτήριά του, και αξίζουν συγχαρητήρια στον Δήμαρχο και στο Δ.Σ. των Καμένων Βούρλων. Θύμισε στους μεγαλύτερους από εμάς τις ημέρες που έζησαν στα νιάτα τους, χωρίς τις σύγχρονες «ανέσεις» ( ηλεκτρικό ρεύμα, έτοιμα ενδύματα / υποδήματα, πετρέλαιο, τηλεοράσεις, ψυγεία και καταψύκτες, τρακτέρ, κ.α.), αλλά με πολύ χειρωνακτική εργασία είτε από άνδρες και γυναίκες στη δουλειά (χωράφι, εργαστήριο, κ.λ.π.) είτε από τη νοικοκυρά στο σπίτι. Άλλα χρόνια, χρόνια νοσταλγικά.
Το βράδυ, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Πλατεία του Μώλου, και στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, συμμετείχαν 140 χορευτές από πέντε (5) Πολιτιστικούς Συλλόγους της Ελλάδας, οι οποίοι προσέφεραν στους κατοίκους του Μώλου και της ευρύτερης περιοχής μια πλούσια μουσικοχορευτική βραδιά, ταξιδεύοντάς τους με μουσικές και χρώματα από την ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα. Ακολούθησε γλέντι μέχρι το πρωί, με δημοτικούς χορούς από όλη την Ελλάδα. Η εκδήλωση υποστηρίχτηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Καμένων Βούρλων.
Παρόντες στην εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας, κ.κ. Συμεών, ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων, κ. Ιωάννης Συκιώτης, οι Αντιπεριφερειάρχες Φθιώτιδας κ.κ. Ηλίας Σανίδας και Ηλίας Κυρμανίδης αντίστοιχα, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καμένων Βούρλων, κ. Ιωάννης Σωσώνης, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων και σεβαστοί πατέρες της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδας.
Στον χαιρετισμό του, ο κ.κ. Συμεών εξέφρασε τη χαρά του, καθώς στην εκδήλωση συμμετείχαν χορευτές και χορεύτριες από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καστοριά και ειδικά από το Δισπηλιό. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο Ελληνικός μας Πολιτισμός, μάς μαζεύει και μάς δίνει τη δυνατότητα να τραγουδάμε, να χορεύουμε, να τρώμε και να τσουγγρίζουμε τα ποτήρια μας, να επικοινωνούμε, να έχουμε χαρά, ελπίδα και αισιοδοξία. Αυτή την ελπίδα και αισιοδοξία από εδώ, τη Λοκρίδα, από τη Φθιώτιδα, από τον πανέμορφο Μώλο, τη στέλνουμε σε Βορρά και Νότο, σε Μακεδονία και Κρήτη, Σε Δωδεκάνησα και Ιόνιο. Σε όλη την Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας κ. Ηλίας Κυρμανίδης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην περιοχή της Μακεδονίας μας που έζησε για 500 χρόνια τον Οθωμανικό ζυγό και έδωσε ηρωικούς αγώνες λευτεριάς έναντι των Τούρκων και άλλων επίδοξων κατακτητών. Ήταν ο ίδιος που έδωσε στο τέλος στο Σύλλογό μας ένα πανέμορφο αναμνηστικό με ομοίωμα κλαδιού ελιάς.
Ο Σύλλογός μας συμμετείχε με χορούς από την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και ευχαριστεί τόσο τον Σύλλογο του Μώλου και ειδικά την πρόεδρό του κα Μαρίνα Καφαντάρη και τον χοροδιδάσκαλό τους κ. Νίκο Κατσούλα για την πρόσκλησή τους, όσο και τον χοροδιδάσκαλό μας κ. Κώστα Τσιάρα και τους χορευτές του Συλλόγου, αλλά και τους πολλούς φίλους του συλλόγου που ακολούθησαν την αποστολή.
- Ιστορικά στοιχεία : ο Μώλος των 3.200 κατοίκων (απογραφή 2011), ήταν έδρα του Δήμου Θερμοπυλών από το 1836 έως το 2010. Μέχρι πρόσφατα, είχε δύο Τράπεζες (σήμερα έχει μόνο ΑΤΜ), Ειρηνοδικείο, Συμβολαιογραφεία, Γυμνάσιο και Λύκειο. Η σύγχρονη ιστορία του Μώλου μοιάζει με του Δισπηλιού, αφού στις 24-4-1941 (Μάχη Θερμοπυλών) τα στρατεύματα της Κοινοπολιτείας (Βρετανοί, Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί) προσπάθησαν - ανεπιτυχώς - να καθυστερήσουν τα Γερμανικά στην κάθοδό τους προς την Αθήνα και ήταν τα ίδια τα οποία τους νίκησαν στη μάχη της Βεύης / Αμυνταίου (11-12/4/1941), καθώς και τα Ελληνικά στις μάχες Κλεισούρας (13-14/4/1941) και Δισπηλιού / Καστοριάς (15/4/1941), όπου βρήκε ηρωικό θάνατο ο Υπαταίος Τχης (ΠΒ) Ιωάννης Παπαρρόδου.
2η ημέρα : Κυριακή 17-7-2022 Ημέρα ελεύθερη για διασκέδαση και μπάνιο σε παραλίες των Καμένων Βούρλων.
Ημέρα χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς για τα μέλη του Δ.Σ., του χορευτικού τμήματος και τους φίλους του Συλλόγου, που μετέβησαν στην παραλία «Ασπρονέρι» των Καμένων Βούρλων και απόλαυσαν όλη την ημέρα το μπάνιο στην υπέροχη Παραλία και τα παιχνίδια στη θάλασσα.
Προαιρετικά, όποιοι/ες ήθελαν προτείναμε την επίσκεψη στην Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρως (3 χιλ. από τα Καμένα Βούρλα) και ταυτόχρονα να έχουν μια πανοραμική έποψη των εκβολών του Σπερχειού ποταμού και του Μαλιακού κόλπου.
Το βράδυ, όλη σχεδόν η αποστολή, απόλαυσε το ποτό της σε παραλιακό κατάστημα, με φόντο την πανέμορφη παραθαλάσσια περιοχή των Καμένων Βούρλων.
3η ημέρα : Δευτέρα 18-7-2022 Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας, Υπάτη, Ιερά Μονή Οσίου Αγάθωνος, Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Άμπλιανης.
Η τρίτη ημέρα ήταν από τις καλύτερες και πιο ευλογημένες ημέρες των αποστολών που διοργανώνει ο Ε.Σ. Δισπηλιού από το 2011 (νέο ξεκίνημα), όπως και αυτή που διοργάνωσε το 2014 στο Ιερό νησί της Αποκάλυψης, την Πάτμο. Οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν τη χριστιανική αγάπη, ευλογία και αγαλλίαση που νοιώσαμε από τη φιλοξενία και τα λόγια αγάπης του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Συμεών, καθώς επίσης και από το ευλαβικό προσκύνημα στο σκήνωμα του νέου Αγίου της Ορθοδοξίας μας, Οσίου Βησσαρίωνα του Αγαθωνίτη, στο ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας του Αγάθωνα.
Περιελάμβανε :
1ον) την επίσκεψη στον Σεβασμιώτατο κ.κ. Συμεών και την ξενάγηση στο Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Ι.Μ. Φθιώτιδας (που αναγγέλθηκε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα του Σεβασμιώτατου) που περιλαμβάνει τις Διοικητικές και Οικονομικές Υπηρεσίες.
Μετά την ενημέρωση στο Ιερό Ναό του Αγίου Εφραίμ από τον π. Δημήτριο, ο Σεβασμιώτατος μας ξενάγησε στη μεγάλη βιβλιοθήκη, στους αποθηκευτικούς χώρους τροφίμων / ειδών πρώτης ανάγκης και στο πανέμορφο κλειστό αμφιθέατρο / συνεδριακό κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης. Μετά τη μεστής αγάπης και φιλανθρωπικού έργου ομιλία του, μας χάρισε από ένα ημερολόγιο της Ι.Μ. Φθιώτιδος και ακολούθως κέρασμα. Τον ευχαριστούμε θερμά για την αγάπη του και την ευλογία που μας προσέφερε !
Όλη η αποστολή απόλαυσε την εγκάρδια φιλοξενία του Σεβασμιώτατου και των στελεχών της μητροπόλεως και εντυπωσιάστηκε από το τεράστιο έργο αγάπης που επιτελούν προς το λαό της Φθιώτιδας και όχι μόνο, που αποδεικνύει έμπρακτα τη ζωντανή και δυναμική παρουσία της Εκκλησίας στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Αποχωριστήκαμε για λίγο από τον «Επίσκοπο της αγάπης», φωνάζοντας «ΑΞΙΟΣ-ΑΞΙΟΣ-ΑΞΙΟΣ !!!».
2ον) την επίσκεψη στην γραφική, πανέμορφη και ιστορική-μαρτυρική κωμόπολη της Υπάτης, στην οποία :
• Μας υποδέχθηκε η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κα Βασιλική Παπανάγνου και η Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού / Επιμορφωτικού Συλλόγου Υπαταίων «Οι Αινιάνες», κα Μαρία Λαϊνά.
• Μας ξενάγησαν στον ηρωικό τόπο τους, όπου :
- μαρτύρησε ο Άγιος Ηρωδίων, ο Απόστολος και ιδρυτής της Εκκλησίας της Υπάτης (28 Μαρτίου),
- σφαγιάστηκε ο Ιερομάρτυρας Άγιος Γρηγόριος Επίσκοπος Νέων Πατρών, τον Μάρτιο του 1711 μ.Χ., την ώρα της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Υπάτης,
- κατάγεται ο Άγιος Αθανάσιος, ο ιδρυτής του Μεγάλου Μετεώρου (20 Απριλίου),
- αγίασε ο Όσιος Βησσαρίωνας ο Αγαθωνίτης (η Αγιοκατάταξη του έγινε στις 14/6/2022).
• Ξεναγηθήκαμε στο Κακογιάννειο Αστεροσχολείο Υπάτης, το 3ο Πλανητάριο της Ελλάδας, από τον κ. Γιάννη Ζαπαντιώτη (τον οποίο ευχαριστούμε θερμά) όπου στην αίθουσα του θόλου έκανε ειδική παρουσίαση μόνο για εμάς.
• Πραγματοποιήθηκε, μέσα σε συγκίνηση, κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Υπάτης, μπροστά στην προτομή του Ταγματάρχη Ιωάννη Παπαρρόδου, με το επίγραμμα «ΕΠΕΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ 15/4/1941 ΣΤΟ ΔΙΣΠΗΛΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΡΟΠΕΣ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ¨Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΝΩ ΕΔΩ¨» :
- εκ μέρους της Τ.Κ. Δισπηλιού από τον πρώην Πρόεδρό κ. Νικόλαο Γκρίζη και
- εκ μέρους του Ε.Σ. Δισπηλιού από την Πρόεδρο κα. Δήμητρα Βασιλείου-Στούμπου.
Κατόπιν όλοι μαζί, Καστοριανοί και Υπαταίοι, ψάλλαμε τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας.
• Ακολούθησε δωρεάν γεύμα για όλους τους εκδρομείς στην πλατεία, κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια, από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο «Αινιάνων» (est 1976) και την πρόεδρό του κα. Μαρία Λαϊνά. Τους ευχαριστούμε ολόψυχα! Επίσης ευχαριστούμε και την Πρόεδρο της Τ.Κ. Υπάτης κα. Βασιλική Παπανάγνου για τη θερμή ξενάγηση στην Υπάτη!
Ιστορικά στοιχεία : Η Υπάτη χτίστηκε από τους Αινιάνες Έλληνες το 410 π.Χ. και αναφέρεται στην αρχαιότητα ως Υπάτα και το μεσαίωνα συνέχισε ως Πάτα και Πάτρα. Επί Βυζαντίου ως Νέαι Πάτραι (1271-1318) ήταν έδρα Δουκάτου όπως και στη Φραγκοκρατία (1319 -1393) ήταν συμπρωτεύουσα με την Αθήνα του Καταλανικού Δουκάτου. Επί Τουρκοκρατίας ονομαζόταν Πατρατζίκ. Η μαρτυρική Υπάτη καταστράφηκε από τα θεμέλιά της (28 εκτελέστηκαν, 30 τραυματίστηκαν και καταστράφηκαν όλες οι οικίες και οι εκκλησίες) στις 17-6-1944 από τα Γερμανικά “SS”, και έχοντας τον ίδιο Διοικητή, που έσφαξαν και κατέκαψαν και την Κλεισούρα Καστοριάς, το Δίστομο, κ.ά.. Άλλοι 6 εκτελέστηκαν από τους Ιταλούς και άλλοι 10 για το σαμποτάζ στον Γοργοπόταμο. Η Υπάτη ήταν έδρα Δήμου από το 1833 μέχρι και το 2010 και σήμερα ανήκει στο Δήμο Λαμιέων.
Συμαντικές Προσωπικότητες : 1) Ζαχαρίας Αινιάν (1750-1835), ιερέας και διδάσκαλος, μέλος της Φιλικής Εταιρείας, 2) Αλέξανδρος Αινιάν (1908-1983), διακεκριμένος μουσικός, 3) Κων/νος Μαζαράκης – Αινιάν (1869-1949), Αντιστράτηγος, πρωτοστάτησε στον Μακεδονικό Αγώνα ως «Καπετάν Ακρίτας», 4) Σπύρος Ματσούκας (1873-1928), ποιητής και ευεργέτης, 5) Ηλίας Μπομπορίδης (1894 – 1979), στρατιωτικός (υποστράτηγος ε.α.), 6) Δημήτριος Κωστής (1910 – 1969), αρχιτέκτονας και πολιτικός, 7) Ιωάννης Κ. Μαζαράκης – Αινιάν (1923-2021), Νομάρχης Καστοριάς (1962 – Απρίλιο 1967 με παραίτηση) και Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, 8) Δημήτριος Γράψας (1948), στρατιωτικός (επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ), κ.ά.
3ον) Επίσκεψη στο ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας του Οσίου Αγάθωνα (14ου – 15ου αιώνα), με υψόμετρο 550 μέτρα. Μας ξενάγησε ο Άγιος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτης π. Γερμανός και κατόπιν προσκυνήσαμε το σκήνωμα του νέου Αγίου της Ορθοδοξίας του Οσίου Βησσαρίωνα του Αγαθωνίτη. Τους ευχαριστούμε θερμά για την ευλογία και τα κεράσματα που μας προσέφεραν!
4ον) Αργά το απόγευμα, παρακολουθήσαμε για λίγη ώρα την Ιερά Αρχιερατική Παράκληση της Αγίας Παρασκευής και του Οσίου Βησσαρίωνα, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Άμπλιανη Λαμίας, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Συμεών, παρουσία του Δημάρχου Λαμίας κ. Ευθ. Καραΐσκου.
5ον) Πριν την αναχώρηση από τη Λαμία μας κέρασε τον καφέ σε όλους τους εκδρομείς η κα Σοφία Αντωνοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Φθιώτιδας, Φωκίδας & Ευρυτανίας και φίλη της Προέδρου μας κας Δ. Βασιλείου. Η Πρόεδρος του Δ.Σ., το Δ.Σ. και όλοι οι εκδρομείς την ευχαριστούμε θερμά και να την έχει ο Θεός καλά !!!
Επιστρέψαμε όλοι στην Καστοριά, γύρω στις 00:30’ της Τρίτης 19-7-2022, γεμάτοι ωραίες αναμνήσεις, εμπειρίες και αγάπη.
Ο Σύλλογός μας ευχαριστεί τόσο το Υπεραστικό ΚΤΕΛ όσο και τον οδηγό του κ. Ιάσωνα Ιασωνίδη για την άψογη συνεργασία και την ασφαλή μεταφορά όλων των ατόμων της αποστολής.
Για τον Ε.Σ. Δισπηλιού
Η
Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας
Δήμητρα Βασιλείου-Στούμπου
Ελένη Τσιόλα